dilluns, 5 de setembre del 2011

Arròs Jambalaia {una recepta Cajun}


L'arròs jambalaia és un dels plats més típics de la cultura Cajun que es va instal·lar a Nova Orleans sobre el segle XVIII i que són els descendents dels criolls que venien de la colònia canadenca d'Acadia. La jambalaia ve a ser una variant de la paella, però més picant. Us he de dir que no l'havia fet abans, però em van agafar ganes arrel d'un reportatge que vaig veure. Per Jambalaia només coneixia una cançó, de la que tinc la partitura,  i de la que hi han moltes versions a Youtube.
A mi m'agrada molt la de Creedence Clewarter Revival i també la de Emmylou Harris, encara que la lletra no tingui res a veure amb el menjar. En Quim Monzó en parla d'aquesta recepta en el seu llibre Vuitanta-sis contes (Quaderns Crema).

Necessitarem per a 5 persones:
 - 1 pit de pollastre tallat a dauets
 - 2 pams de llonganissa fresca tallada a trossets
 - 15 llagostins petits i pelats
 - 5 gambes mitjanes
 - 150 g de dauets de pernil salat
 - 250 g de costella de porc
 - 1 pastanaga gran
 - 1 ceba gran
 - 1 pebrot verd
 - 1 branca d'api sense fulles
 - 2 dents d'all esmicolats
 - 1 caiena petita (o més segons el picant que es vulgui)
 - 5 cullerades soperes d'oli d'oliva
 - 5 tasses (cafè) d'arròs
 - sal i pebre
 - caldo de pollastre

Com fer-lo:
Posarem en una paella l'oli d'oliva i fregirem la costella. Al poc hi afegirem la llonganissa i el pit de pollastre. Quan tots els talls estiguin enrossits hi afegirem la ceba, el pebrot verd, els alls, la pastanaga i l'api, tot tallat a dauets. Salpebrerem. I que quedi ben sofregit.
Ara ja podem afegir els trossets de pernil i remenem un parell de minuts. Tirem l'arròs i la caiena. Deixem una estoneta que l'arròs agafi les substàncies i aboquem el caldo de pollastre calent. No dic la quantitat del brou perquè dependrà del gust de cadascú de que quedi més o menys caldós. Normalment hi poso 3 tasses de brou per cada una d'arròs. Jo sempre en tinc bastant de preparat i vaig afegint segons veig. Quan faltin uns tres minuts hi afegim els llagostins i les gambes. En aquest cas he usat arròs bomba del Delta (un arrossar a les fotos) i l'he cuit uns 14 minuts.  Apaguem el foc i que reposi tapat un parell de minuts.

4 comentaris:

  1. Aquest arròs porta de tot, segur que quedo boníssim!

    ResponElimina
  2. Estava mirant receptes d'arròs i aquesta em sembla molt interessant. Me l'apunto. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pots tenir la certesa que va quedar ben bo. És cuina Cajún!
      Nani

      Elimina
  3. QUINA DELÍCIA!!! Lo dels dos pams m'ha fet molta gracia
    BON DIMARS NANI :)

    ResponElimina