Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llaminadures llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 23 de març de 2012

Fregitel·la {d'un llibre tarragoní}


Tinc un llibre de cuina de fa molts anys del tarragoní Antoni Adserà Martorell (1926-1983) que es diu El Romesco- Platos de romesco y romasquets de las comarcas tarraconenses. També està en català, però jo en conservo la primera edició. Aquest llibre m'agrada perquè és tota una referència en el món romescaire.
De totes les receptes he triat la Fregitel·la de peix i us afegeixo la recepta juntament amb la del romesco i els calamars a la romana:

Fregitel·la
Necessitarem per a cada persona:
 - 1 tall de rap
 - 1 tall de lluç
 - 1 llenguado mitjà
 - 3 o 4 anelles de calamar
 - oli d'oliva
 - sal
 - farina
 - ou
 - 1 llimona

Farem:
Una vegada net el peix se sala i es deixa escórrer.
Els calamars es preparen a la romana. (*)
Els altres peixos es remullen en llet, i es passen per farina i ou batut.
L'oli de la paella ha d'estar ben calent quan comencem la fregitel·la.
Tan aviat com el peix és daurat, s'escorre i es col·loca en una plàtera formant files de les diferents varietats, i s'envolta amb les anelles dels calamars. He fet la fotografia d'un plat individual.
S'adorna amb talls de llimona i se serveix calent acompanyat de les salses maionesa i romesco.
(*) Els calamars a la romana: Netegem els calamars traient-ne la pell, el cap i les aletes.
La bossa es talla a rodanxes que es deixen en maceració en suc de llimona i oli durant dues o tres hores, remenant-los de tant en tant. Quan s'hagin de fregir els salarem una mica. En un plat hi posarem farina i en un altre hi batrem un ou, afegint-hi sal. Posarem una paella al foc amb oli i quan comenci a fumejar fregirem les rodanxes de calamar, que abans haurem passat per la farina i després l'ou. Es serveixen calentes i guarnides amb trossos de llimona.

Romesco:
Ingredients per a cinc racions:
 - 1 o 2 pebrots de romesco, segons la mida (o una cullerada de pebre vermell)
 - 3 alls (jo només n'he posat un)
 - 12 avellanes torrades
 - 12 ametlles torrades
 - 1 llesqueta prima de pa blanc fregit
 - 1 branqueta de julivert
 - 1 rodanxa de bitxo
 - 125 g de tomàquet madur (un sol si és gran o dos petits)
 - vinagre i sal

En una paella petita fregim el pebrot sec de "romesco", un cop net sense llavors i rentat, i el bitxo, vigilant de que no es cremin. Al mateix oli hi fregirem el pa. Si sobra oli l'abocarem al morter i picarem els alls, els pebrots i el bitxo, tot molt ben picat. Afegirem el julivert, els fruits secs i el pa fregit al final. Ara ja podem posar el tomàquet, un raig de vinagre, sal i una mica d'oli cru. Ho triturem amb la batedora. Si queda massa espessa hi afegirem més oli que anirem remenant amb una cullera. Hem de tastar el punt de sal i vinagre. Llestos! Us heu fixat en els panets llamàntols? La meva amiga Carme pensa en mi quan viatja...Gràcies Carme pels motlles.

Feia un dia de primavera, teníem un cava fresc i el sol ens donava vida. De fons cantava Randy Crawford amb One day i'll fly away. S'hagués pogut aturar el temps...

18 comentaris:

  1. És el primer en què m'he fixat, els panets de llamàntol! Són la bomba! :D
    Un plat ideal per prendre a la terrasseta amb el solet... mmmmm!!
    PEtonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Siiii!! Els pans de llamàntol són genials!!! :DD
    Doncs això ha d'estar boníssim!! M'encanta el punt de arrebossat que té, es veu esponjós sense ser d'aquells que només notes el arrebossat!

    Petons!!

    ResponElimina
  3. M'apunto ràpidament a la fregitel·la! M'agrada el nom i m'agrada el plat, Nani! Hi ha una cosa que no entenc... has arrebossat escamarlans també? No els veig als ingredients, però a les fotos ho semblen... i queden espectaculars! Petonet

    ResponElimina
  4. ohhh! que bé aqusta fregitel·la l'haurem de provar!! i m'agrada molt que hagis penjat el romesco , perquè jo mai ben bé ser quina recepta seguir! gràcies

    feliç cap de setmana**

    ResponElimina
  5. Les fotos són espectaculars, i un peixet fregidet acompanyat de romesco i una cerveseta.... el paradís noia!

    ResponElimina
  6. Espectaculars! Fan una pinta deliciosa i amb aquestes formes han de fer pena de menjar i tot!

    Avui al bloc d'Esfruita us portem una recepta que bonament podria ser el plat que vindria després de l'aperitiu que proposàvem ahir:

    Nosaltres avui al bloc d'ESfruita proposem un porc amb fruits vermells. T'animem a entrar-hi i fer-hi una ullada! www.esfruita.com/assessorem/porc-rostit-amb-fruits-vermells

    Però primer de tot ens presentarem, som ESfruita, una botiga online de fruites i verdures de qualitat. I et convidem a què entris a la nostra pàgina web per conèixer els nostres productes: www.esfruita.com

    També et volíem informar de què si cliques "m'agrada" a la pàgina de Facebook d'ESfruitafacebook.com/Esfruita tindràs un 5% de descompte en la primera compra a més a més del fuet de regal per la primera compra. I amb una compra superior a 30€, et regalem una ampolla d'Oli de Pau.

    ResponElimina
  7. Pero qué rico!!!! además muy original la presentación. Geniales con una cañita. Besos.

    ResponElimina
  8. Que bo Nani!! Ja et vaig dir que el meu pare tenia un hortet aquí, i com en època de calçots me'n donen molts cada setmana, cada setmana també la meva mare em fa un pot ben gran de romesco, y sempre me'n sobra molt un cop menjats els calçots. Així que aquesta recepta em va de meravella per gatar-lo!! Per cert, aquestes formes de llagostins com els fas?? Que maco queda!
    Petons!

    ResponElimina
  9. son unas fotografías hermosas :)

    ResponElimina
  10. QUE BO!!! NANI
    Felicitatas per la VIOLETA PETITA.. Tot y que no comenti per cuestions de descans estic aquí seguin les vostres CREACIONS.
    Demá sortirá un petit apunt per a tú en el meu post
    BON CAP DE SETMANA I UN PETÓ BEN FORT!!!

    ResponElimina
  11. T'han quedat perfectes! I els panets molt divertits. Bon cap de setmana!
    Marta

    ResponElimina
  12. mmm... "pescaito frito", que bo! Estic d'acord que amb el romesco ha de combinar molt bé.

    ResponElimina
  13. Peixet fregit, ben fregit, amb romesquet... recepta d'un llibre de sempre Boníssim!!!!
    Llàstima que dimecres ja no serà acabadet de fer sino portava la carmanyola ;-D
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. Quina combinació això si amb una clareta per acabar de rematar. M´agrada el llamàntol en panel; quina gràcia!.

    ResponElimina
  15. Jo no sóc gaire de fregits, però... en aquest cas, faré una excepció!
    Una abraçada

    ResponElimina
  16. Una estrella michellin para esta receta...increible!!!!!!

    ResponElimina