dilluns, 15 d’abril del 2013

Crema de carxofes i espinacs {amb serrat d'ovella }


Avui és un dia especial. Avui celebrem l'aniversari d'un blog amic i hem preparat un plat per a l'ocasió. Primer havia pensat en fer una recepta americana del seu Chicago estimat on hi ha viscut algunes temporades, després vaig creure que millor un pastís però no em va sortir com volia, potser un plat de Portugal on també ha passat un tros de la seva vida, seguidament que si un plat que hagués estat cuinat en una de les sèries americanes que seguim fervorosament totes dues (Boss o House of cards) i em vaig adonar que només sortien costelles a la brasa.
Finalment la inspiració em va venir de la revista Cuina, el número 139, on sortim fotografiades amb el grup que varem anar a Manlleu a la festa del Primer Dia Cuina i on ella, sí la Mon d'April's kitch va guanyar el premi a la recepta creativa: una sopa de formatge cheddar amb cervesa. I a ella li dedico una recepta del Pep Nogué, que casualment aquell dia també ens fa ver una demostració de cuina a l'Aula del Mercat d'aquella ciutat, una crema de carxofes i espinacs del meu hort. Un plat senzill i exquisit, però que a ella segur que li agradarà, perquè així és ella: senzilla i amb bon gust. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 10 carxofes
 - 1 ceba
 - 1 porro
 - 1 manat d'espinacs
 - 150 ml de cervesa rossa
 - 100 g de serrat d'ovella curat
 - 150 g de cansalada viada a talls molt fins
 - 500 ml d'oli d'oliva verge extra
 - 100 g de farina
 - sal

Farem:
1- Peleu la ceba i el porro i talleu-los a rodelles. Poseu-los en una cassola al foc, amb un raig d'oli d'oliva, perquè s'ofeguin lentament, tapats.
2- Prepareu les carxofes traient-ne les primeres fulles i deixant 2 cm del tronc. Talleu-les per la meitat i traieu-ne el plomissol, si n'hi ha.
3- Preneu dues carxofes, talleu-les ben fines, enfarineu-les lleugerament i fregiu-les amb oli d'oliva, que quedin ben rosses. Tot seguit, traieu-les i passeu-les per un paper absorbent.
4- La resta, afegiu-les a la cassola amb la ceba i el porro, tireu-hi la cervesa rossa i deixeu-ho reduir 2 min. Tot seguit, cobriu-ho d'aigua i deixeu-ho coure 5 min, a foc mitjà. Saleu-ho.
5- Fregiu la cansalada fins que estigui ben cruixent. Reserveu-la en un paper absorbent.
6- Mentrestant, en una altra cassola amb un raig d'oli, ofegueu-hi els espinacs, que perdin volum. Tot seguit, afegiu-los a les carxofes i poseu-ho a punt de sal. Afegiu-hi el serrat d'ovella, deixeu-ho coure 2 minuts mes, tritureu-ho i passeu-ho per un colador xinès (pas imprescindible).
7- Serviu la sopa posant-la al plat amb les carxofes cruixents i la cansalada al damunt.
He de dir que la recepta del Pep Nogué està feta amb cervesa rossa Bianyenca i formatge del Mas Farró, que jo he substituït per El Sant Gil d'Albió (Conca de Barberà) que és de cabra i per una Cervesa artesana del Montseny, ja que els recomanats no els he trobat aquí.

Tinc la sort de tenir la Mon d'amiga. Ella em diu que sóc la seva hada madrina!  I encara no sé perquè. Però us he de confessar que em fa riure molt. De vegades m'he trobat rient sola davant de l'ordinador quan m'envia una de les seves bitàcoles privades, on es descriu un desastre tipus Bridget Jones i ho escriu, i que només comparteix amb els més íntims. Jo li he dit més d'un cop que sí que les seves receptes molt bé, però quina sort si podés compartir en alguna publicació tot allò que pensa i que li passa...
Gràcies Mon, segueix així: per molts anys de blog, aquí estarem esperant les teves entrades, com sempre!
Per cert, coincidim amb el gust musical, a ella també li agrada Nina Simone: Here comes the sun.

24 comentaris:

  1. Una recepta d'aniversari i homenatge molt maca, Nani. El primer cop que vaig fer crema de carxofes vaig descobrir un nou univers. Que bona que és!! Des d'aleshores, si no en faig, la trobo a faltar... t'ha quedat preciosa! I amb una Nina Simone ja no et dic... petons!

    ResponElimina
  2. Quin color més bonic que te aquesta crema!!! M'encanta y la combinació que has fet la trobo molt encertada, menys la cervesa que no hi ha manera que la suporti jajaja, però això te fácil arreglo xD.

    Petonets!!!

    ResponElimina
  3. Espectacular plato, una mezcla de sabores deliciosa y con esa presentación tan estupenda. Un abrazo y feliz semana, Clara

    ResponElimina
  4. Ostres doncs jo mai he provat la crema de carxofes i això que en tinc en abundancia! potser que m'apunti la teva idea, es veu tan cremosa...

    ResponElimina
  5. La crema de carxofes la vaig descobrir amb la cuina del nando Jubany...crec que a casa, si tanquem el ulls podem trasportar-nos en el moment en que la vàrem probar!!
    Aquesta teva té una pinta boníssima, i el toc de la cervesa ha de ser sorprenent.
    Una recepta bonissima. A l'homenatjada segur que li farà molta il·lusió ;) Unes paraules molt boniques.
    Petonets i bona setmana. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  6. Benvolguda Hada Madrina!
    Ara ja li has explicat a tothom el meu secret i tothom et reclamarà peruqe els cumpleixis desitjos!!!! i tu, que ets una miqueta rebelde i no sempre vols treure la vareta del vell pruner que tens al jardí......
    NANI, saps que jo faig a vegades aquesta sopa? Inclòs la vaig presentar al concurs de Caprabo. No m'han havia recordat fins que he vist els ingredients! Veus, sense saber-ho has fet quelcom que m'agrada molt...si es que ets una Fada, ja t'ho dic jo!
    Ara, que a tu t'ha quedat preciosa....m'encanta la presentació, el plat, la llum... es que la que sabe, sabe.
    Gràcies a tu Nani, qeu m'has portat sort, il.lusio en tot aquest mòn i sabiessa.
    Petonarros....t'has fet esperar..!!!!!

    ResponElimina
  7. Nani, que buena esta crema. Y con las alcachofas y el bacon tostadito ya es una pasada. Me ha encantado la receta. Tiene que estar buenísima. Yo también pienso como tú: nos estamos perdiendo una escritora con mucha chispa. Es un gustazo leerla. Un besito.

    ResponElimina
  8. Un homenatge molt maco per un blog aniversari amic. Fantàsitca recepta, jo també la veig perfecta per la nit de Sant Jordi, segur que tan sols menjant-la pots enamorar qualsevol :o)
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  9. Naniiiiii.....
    A veure xiqueta, n'has fet per a quatre persones... l'Abril, tu i jo... i ja repetirem.
    Tu poses el primer, jo les costelles i les postres... ja improvitzarem!!!!
    I si algú més si vol apuntar és cosa d'anar multiplicant les quantitats :-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Aquestes carxofes!!!! La crema deu estar de vici!
    Petons

    ResponElimina
  11. Nani, me presentas unos platos que me vuelven los ojos del revés, es increíble la cantidad de cosas ricas que preparas.
    Feliz semana.
    Besos.

    ResponElimina
  12. Nani, no n'he menjat mai de crema de cartxofes, però veient la teva recepta i el bon color que te l'hauré de provar. M'agrada molt com l'has presentat.

    Una abraçada, Agustí CAngrejo Grande

    ResponElimina
  13. Només amb aquesta presentació ja em menjaria dos plats! La crema de carxofes és deliciosa i així amb cervesa i formatge segur que està brutal. Quina hada madrina més estupenda que té l'April!

    ResponElimina
  14. Aixó es consumir producte de temporada.
    Aquesta crema de carxofa, super bona!!!!!
    PETONETS

    ResponElimina
  15. Si la recepta és del Pep Nogué, té l'èxit assegurat!
    Ha de quedar una crema molt gustosa!

    ResponElimina
  16. Desde ayer estaba yo con la mosca detrás de la oreja¡¡¡ ¿Que receta nos prepararía la Nani? pues es un recetón que tiene que tener a Mon saltando solo con las palabras que la dedicas. Me encanta. Además tienes la suerte de tenerla por amiga y eso es todo un premio. Es una chica excelente. Bss y me voy a la entrada inmediatamente anterior que tenemos telepatía. Si cuando digo yo que estamos conectadas. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  17. Fantastica recepta per tan estimada personeta com és la Mon.
    Una abraçada per les dues,
    Mglòria

    ResponElimina
  18. Una recepta fantàstica per tota una campiona...hehehehe
    Amb carxofes no falla!!! M'encanta tornar a sentir a parlar de Manlleu...
    Petons

    ResponElimina
  19. Un plat boníssim! les carxofes m'encanten amb totes les versions possibles i les xips em tornen boja ;)
    Su.

    ResponElimina
  20. Super apetitosa crema de alcachofas, me encanta! y con eses crujientes de cansalada...que cosa tan rica! un beso guapa

    ResponElimina
  21. M'agrada molt el serrat, les carxofes, potser no tant els espinacs, però de segur que aquesta crema feta per tu deu ser divina!

    ResponElimina
  22. Una crema bonísima que segur que a l'Abril li encantarà!! molts petonets

    ResponElimina
  23. Nani, aquesta recepta la trobo absolutament deliciosa, com la manera com l'escrius. Al meu blog, si et vé de gust passar-hi, hi trobaràs una coseta dirigida a tu.
    1 petó

    ResponElimina