dimarts, 8 d’octubre del 2013

Violeta i la fàbrica de xocolata Creo {anem a Tortosa}


Segur que el títol de l'entrada d'avui us recordarà el llibre de Roald Dhal, Charlie i la fàbrica de xocolata, o la fantàstica pel·lícula de Tim Burton basada en ell. Sí, si és així, aneu bé. L'única diferència és que la nostra Violeta no té res a veure amb el personatge de Violet Beauregarde del relat. 
Fa uns dies vàrem visitar amb ella una de les poques fàbriques artesanals de xocolata, per no dir l'única que queda a Catalunya, Xocolates Creo de Tortosa.
Ens varen rebre el Xavi i la Cinta, unes persones amb un carisma excepcional i que continuen el negoci heretat del pare d'ell, que va començar a funcionar els anys 40'. La fàbrica, que té la maquinària inicial i és la mateixa que podeu trobar al Museu de la Xocolata a Barcelona, és una autèntica relíquia. Els motlles són els de fa 70 anys. Els productes utilitzats són d'una excel·lent qualitat i això queda reflectit en el producte final. Destaquem principalment l'ús de farina d'arròs del Molí de Rafelet del Delta de l'ebre, sense gluten, que fa que sigui apte per a celíacs.
Vàrem veure els antics cromos que acompanyaven les rajoles fa molts anys. Uns llibres que en Xavi ens ensenyà amb tot l'amor del món, motlles de bombons i moltes més coses que ens varen emocionar.
Tota una cultura, tota una tradició i tota una gran estima pel territori.
La Violeta recordarà la visita durant molt de temps. La Cinta, es nota la seva dedicació a la canalla, li va ensenyar a embolicar les rajoles (que porten el segell de Qualitat Ebrenca), tal com ho fan a la fàbrica i s'ho va passar d'allò més bé. Realment, nosaltres tampoc oblidarem el tracte que vàrem rebre de part del Sr. Wonka, ai perdoneu, em sentia dins el relat, volia dir per part de Xavi i Cinta. Aquí teniu un video molt interessant del programa Mira que bo! de com fan la xocolata Creo. Us el recomano. És com fer la visita tal qual.
Nosaltres ens hem menjat unes figues cobertes de xocolata cuita i no cal que us transmeti el plaer, el podeu imaginar. Posem-hi de fons Minor Swing de Rachel Portman, de la banda sonora de la pel·lícula Chocolat i tot quedarà ben dolç...
Gràcies Xocolates Creo, el sentiment d'una xocolata. Gràcies Xavi per la continuitat.
M'oblidava, encara que us causi estranyesa, només els trobareu a la cadena Spar. Un producte de molta qualitat i 100% artesanal que mereix una especial atenció.

27 comentaris:

  1. Que interessant!
    Fa temps que tinc pendent fer una visita com aquesta!
    Que gran esta la preciosa Violeta!

    ResponElimina
  2. Quina visita més interessant!!! El museu de la xocolata de Barcelona els varem visitar i és veritat que la màquinaria sembla d'un altre temps però veig que cuidada segueix fent grans xocolates!
    M'imagino la Polyanna ajudant a la Violeta i a més de xocolata es pot notar felicitat en l'aire...
    Petonets,
    palmira

    ResponElimina
  3. Hola Nani!
    Quina experiència més maca! segur que la Violeta la recordarà durant molts anys. M'agradaria molt visitar aquesta fàbrica algun dia, a veure si ens animem a baixar cap a Tortosa.
    Un post molt dolç i interessant, i les fotografies precioses com sempre!
    Per cert les figues amb la xocolata deuen ser ben bones :)
    Petons!!

    ResponElimina
  4. que maco!!! Les referències musicals i cinematrogràfiques encara el mant mès seductor. No coneixia Minor Swing, si de la peli, però no l'original...me l'agafo!!!!!
    Precioses fotos que recalquen el saber fer de les arts d'abans! Fantàstic Nani, tant com per la "recuperacio", "conservació" i projecció d'aquests negocis centenaris.
    mmmm... m'has fet venir ganes de xocolata....(crec que atacaré la caixeta de Nestlé...res a veure, però està a mà!)

    ResponElimina
  5. Quina entrada més bonica, sí! El Roal Dahl és un dels meus autors d'infantesa preferits... i la xocolata encara és un dels meus menjars estrella... petons

    ResponElimina
  6. M'ha agradat moltíssim llegir la vostra visita a la fàbrica de xocolata...és com un somni, no sabia que en quedava una (ja estic programant visita) jejeje. Petonassos

    ResponElimina
  7. Aquests embolcalls em tenen el cor robat!! La Violeta és guapíssima. Molts petonets

    ResponElimina
  8. Molt maco i molt interesant!! a tenir-ho present!

    ResponElimina
  9. Un post molt interesant i unes fotos preciosses...
    I la xocolata...ummmmmm
    Petonets.

    ResponElimina
  10. Molt instructiu... A casa tinc cromos que obsequiaven amb la xoco...són dela meva mare...preciosos!

    ResponElimina
  11. No coneixia aquesta marca, a veure si en trobo per Lleida. Les figues amb xocolata una delícia, l'altre dia en vam menjar per postres, mmmm..... Petons

    ResponElimina
  12. A casa nostra coneixem aquesta xocolata!!! El meu marit és de Benifallet, a prop de Tortosa. Quan era petit, la seva mare comprava aquesta xocolata cada vegada que anaven a Tortosa. Jo no l'he tastat mai....ell sí, i li agrada moltíssim!!!!!
    Petons,Nani!
    Olga

    ResponElimina
  13. Que entrada mas especial Nani. Tal y como me la habías relatado. Una suerte haber podido ver de cerca y sentir el saber hacer de esta familia. Violeta está preciosa y se la ve que disfrutó de lo lindo. Ahora voy a compartilo, porque vale la pena. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  14. Ha de ser una visita molt interessant i llaminera!
    No coneixa aquesta marca de xocolata. llàstima que no la comercialitzin als supers més habituals...

    ResponElimina
  15. Ja es veu per les fotos i els estris que retrates que es tracta d'una fàbrica artesanal... sense cap mena de dubte, l'experiència i la dedicació ajuden a que el producte final sigui deliciós...
    Marta

    ResponElimina
  16. Quina visita més entranyable!! No hi ha res com els productes artesanals... Petonets!

    ResponElimina
  17. M'encanten aquests llocs, com pocs en queden ja. La xocolata segur que està deliciosa, i felicitats per la oportunitat, molt ben documentat.

    Una abraçada, bonica!

    ResponElimina
  18. Que xulo! m'has fet agafar ganes d'anar, natros tant a prop que ho tenim i encara no hem anat...i això que sempre ha estat la nostra xocolata...
    Besets guapa! fins la propera!

    ResponElimina
  19. Que fotos bonita me dejas impresionada, eres una artista.
    Besazos.

    ResponElimina
  20. Ara mateix vaig a buscar un súper Spar per comprar totes les varietats de xocolates Creo!!!! quina experiència tan genial visitar una fàbrica de xocolata amb la Violeta... jo també vull anar :-)))

    ResponElimina
  21. Quina experiència visitar una fàbrica de xocolata! poques coses em venen al cap millors XD. Doncs jo també m'apunto passar-me per un spar i provar-ne alguna, perquè no les coneixia!

    ResponElimina
  22. Ostres, que xulo! Segur que la Violetas no oblidara pas aquesta visita. Un peto!

    ResponElimina
  23. Quina visita més dolça, igual que la Violeta. Petonets.

    ResponElimina
  24. Caram Nani... darrerament tenim moltes coincidències... he fet una Sacher amb aquesta xocolata, que vaig veure a l'Spar i em va cridar l'atenció. No sabia tota la seva història, el que si et puc dir és que la vam trobar molt bona!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  25. Nani, Violeta está preciosa. Genial esta visita que habéis hecho. Qué suerte. Ya imagino lo que disfrutaste con todos los moldes. Esto me parece mejor que lo de Tim Burton. De verdad.

    ResponElimina
  26. Hace tiempo que quería ir a visitar la fábrica que me la recomendaron por su trato y producto. Y con higos .... un pecado divino.

    ResponElimina
  27. M'encanta!! Segur que va ser una visita super interessant i la xocolata deu estar boníssima!
    Ptns.
    Su.

    ResponElimina