Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 29 d’agost de 2016

Amanida de tomàquets de l'hort {amb romesco}


Com explicar l'emoció de veure en un llibre del gran Alain Ducasse receptes d'un cuiner tarragoní, l'Albert Boronat, és difícil. I que aquest llibre que em va regalar ja fa uns anys, estigui dedicat pel gran cuiner francès, encara em fa més il·lusió. I sobretot, que una de les receptes porti el nom de Tarragona no cal que en parlem més.
Ara encara ens queden tomàquets del nostre hort i aprofitarem de fer una amanida km0 total inspirant-nos en una de tantes que porta el llibre. I si aneu per Llívia, a la Baixa Cerdanya encara que és un enclavament dins de l'Estat francès, i voleu tastar algun plat dels que fa l'Albert  només cal que passeu pel seu restaurant L'Ambassade de Llivia, on junt amb la seva esposa Mélina, us poden servir les exquisideses que preparen. A casa encara recordem el dia que ens van preparar un dinar d'allò més i ho vàrem compartir amb vosaltres amb l'etiqueta de Cuinant amb... Així que podreu preparar un plat de tres estrelles sense que la butxaca us pesi i amb aromes de Tarragona: Salade de tomates du potager, et pa amb tomàquet i romesco de Tarragona. Comencem!

Necessitarem:
pa amb tomàquet
 - tomacons ben madurs
 - llesques de pa de pagès
 - oli d'oliva verge extra
 - flor de sal
amanida de tomàquets
 - 400 g dels tomàquets que tinguem a mà
 - 2 escalunyes
 - cogombrets
 - tàperes amb cua
 - fulletes d'alfàbrega i de romaní
 - oli d'oliva verge extra
 - flor de sal i pebre
salsa romesco de Tarragona
 - 4 pebrots secs de romesco
 - 3 llesquetes de pa dur
 - 25 g d'ametlles 
 - 25 g d'avellanes 
 - 25 g de pinyons
 - 100 g de ceba
 - 6 alls
 - 100 g de tomàquets
 - 5 cl.de vinagre de Xerès
 - oli d'oliva verge extra

Farem:
El pa amb tomàquet
Partim els tomacons per la meitat, traiem les llavors i els deixem en un colador durant uns 30 minuts perquè perdin l'aigua. 
Reservem.
Al moment de servir freguem els tomacons al pa i amanim amb l'oli d'oliva i flor de sal.
L'amanida de tomàquets
Rentem els tomàquets i els tallem en trossos grans, sense treure'n les llavors.
Tallem les escalunyes a rodanxes un cop pelades.
En un bol hi posem els tomàquets, les rodanxes d'escalunyes, les tàperes, els cogombrets i les fulletes d'alfàbrega i de romaní.
Ho amanim tot amb l'oli d'oliva, flor de sal i un toc de pebre negre.
La salsa de romesco de Tarragona
Traiem les llavors dels pebrots.
Fregim les llesques de pa dur, tallades a trossets, en oli d'oliva i les dipositem sobre paper de cuina.
En una paella amb una mica d'oli d'oliva saltem les ametlles, els pinyons i les avellanes.
Reservem sobre paper de cuina.
Pelem i tallem la ceba a rodanxes i les fem suar en una paella amb un fil d'oli d'oliva durant cinc minuts i sense que agafin color.
Rostim els alls, sense pelar, al forn a 180ºC durant 30 minuts.
Els pelem.
Aprofitem de rostir també al mateix temps i temperatura, els tomàquets i que un cop cuits pelem i traiem les llavors.
Posem tots els ingredients en un pot de batedora o la Thermomix.
Afegim el vinagre i batem fins que sigui un puré homogeni.
Ho muntem amb 10 cl d'oli d'oliva.
Si convé, hi afegim un xic molt xic d'aigua, salpebrem i reservem.
A l'hora de servir muntem el plat amb els tomàquets amanits, una cullerada de romesco i ho acompanyem amb el pa amb tomàquet amanit.
Que vagi de gust!

Mai, Màia.

4 comentaris:

  1. No és pot demanar més...la magia de la cuina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susana!
      Coses senzilles i fàcils, com bé dius tu la màgia de la cuina!

      Elimina
  2. No tenia ni idea de l'existència d'aquest restaurant a Llívia, i mira que hi he passat vegades... Que guai que hagin esmentat un cuiner català en un llibre d'un gran francès, i més per fer aquesta súper amanida, el romesco li va bé a tot, deliciós!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mireia,
      Ja hi pots passar per l'Ambassade de Llívia, és un molt bon restaurant! L'Albert no hi surt per casualitat al llibre, va ser l'ajudant de l'Alain Ducasse mot de temps.

      Elimina