Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar amanides amb cervesa amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 13 de febrer de 2017

Gadagangs i escopinyes {amb galetes de pebre}


En realitat la recepta porta per títol Galeta de pebre amb mantega de tòfona tèbia amb escopinyes i escamarlans però nosaltres li hem canviat el nom perquè no hi cabia tot, i no per això li traiem importància a les galetes de la Mercè. Ans el contrari, elles són les protagonistes. L'any passat, quan vàrem assistir al curs de la tòfona ens van agradar, i molt, les galetes. I aquest any hem volgut compartir la seva recepta i la de l'entrant que acompanyen. Ja us hem parlat altres vegades dels cursos/sopars que organitzen en Xavi i la Mercè, els  xefs del restaurant Quintaforca.
Acostumen a fer-los els dimarts i dijous de la segona setmana de cada mes. I ens agrada anar-hi perquè és un lloc on ens hi sentim bé i sempre acabem aprenent alguna cosa interessant. Així que avui teniu la recepta de les senzilles i bones galetes, que acompanyades de la mantega de tòfona, aquestes són de Tòfona de la Conca, van preparar per a servir els escamarlans i escopinyes. Una delicadesa que van maridar amb el Blanc 2015 de Bàrbara Forés, un magnífic celler de la Terra Alta, que va ser l'encarregat del vi. Total, que va ser un gran sopar entre la resta de plats que portaven tòfona i els diversos vins presentats. Ens va agradar que els gadagangs fossin preparats amb mantega, perquè en un llibre de cuina que tenim molt antic diuen que la millor manera de servir-los són bullits en la seva closca i servits amb mantega fosa. I així els varen fer, però la mantega amb tòfona que hi cantaven els àngels. Som-hi, que les galetes de la Mercè ens esperen i veureu que també resulten exquisides per a qualsevol aperitiu. Nosaltres hem intentat fer el més semblant possible el plat que ens varen servir.

Necessitarem:
per a la mantega de tòfona,
 - una pastilla de 250 g de mantega fresca
 - un pessic de sal marina 
 - 10 g de tòfona 
Observació: aquesta mantega no la gastareu tota ni de molt. La podreu tenir al frigorífic, o congelar-la, i usar-la per a altres plats, com per exemple posar un tros sobre un bistec de carn acabat de fer o allò que la imaginació us aconselli.

per a les galetes,
 - 3 mesures de farina
 - 1 mesura d'aigua
 - 1/2 mesura d'oli
 - sal al gust
 - pebre al gust
 - herbes (opcional)

per a muntar el plat,
 - 1 barra de mantega de tòfona
 - 2 galetes per persona
 - 2 o 3 gadagangs 
 - 6 escopinyes per persona

Farem:
Trossegem la tòfona ben petita (nosaltres l'hem ratllat), deixem la mantega a temperatura ambient fins que s'estovi i amb una forquilla ho barregem tot plegat salpebrant al gust.
Ho emmotllem i deixem reposar 24 hores, com a mínim, al frigorífic.
Per a fer les galetes, barregem tots els ingredients, pastem, estirem la massa molt fina (no cal enfarinar la taula) i marquem les formes de les galetes tallant la massa i posant-les en una safata de forn sobre paper encerat.
Escalfem el forn a 180ºC, amanim amb oli, sal i pebre de nou les galetes i enfornem durant 7 minuts d'un costat i 7 de l'altre.
Podem empolvorar, opcionalment, alguna herba que ens agradi: nosaltres ho hem fet amb farigola.
Pelem els escamarlans i reservem (es couran amb la mantega fosa).
Posem un tros de mantega en un cassó al bany maria perquè es fongui.
Col·loquem a sobre de la galeta els tres escamarlans i les escopinyes.
Ho amanim tot amb la mantega i servim.

Mais um na multidão (ao vivo), Erasmo Carlos & Marisa Monte


2 comentaris: