dilluns, 24 de juliol del 2017

Tomàquets fregits i ceba confitada {sucareu força pa}


A la meva amiga Maria no li agrada cuinar. I a més té una cuina ben petita on només cap ella. Decorada amb gust i amb molta llum, no hi té gaires coses perquè no li caben. I quan quedem per a prendre cafè es mira el blog perquè sap que li preguntaré alguna cosa sobre les últimes entrades que he escrit. Tot sovint em diu el mateix: a veure quan tindràs alguna recepta que jo pugui fer, perquè de no  tenir no té ni balança per a pesar els ingredients i ho fa tot a ull. Fa uns dies, en un dels programes que segueixo vaig veure que el xef Guy Martin, del restaurant Le Grand Véfour de París, cuinava un plat ben deliciós, que no necessitava massa preparació i això em va fer pensar en la Maria.
Estem en plena temporada de tomàquets i estan al seu punt. Els de l'hort els cullo al moment de cuinar i aquest factor de per si augmenta el sabor del plat. El xef Martin el va fer amb costella de porc perquè parlava d'uns determinats porcs i de cebes tendres d'una determinada zona francesa. A mi m'agrada com els francesos promocionen el territori tot fent documentals i explicant com recuperen races i llavors quasi perdudes en un determinat moment. Jo l'he preparat amb un tall de carn a la planxa. Us puc dir que ha quedat un plat fet en un tres i no res i amb un gust excel·lent. Apa, que ens hi posem.

Ingredients:
 - tomàquets madurs
 - cebes tendres
 - sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra
 - vinagre
 - sucre

Preparació:
Tallem els tomàquets per la meitat, un per persona, i els amanim amb oli d'oliva, vinagre i salpebrem.
Deixem reposar durant mitja hora.
Després els fregim amb el suc de marinar-los.
Agafem una ceba per persona i la partim en quatre grills.
Els amorosim a foc lent en una paella amb oli d'oliva i sucre, fins que els veiem ben daurats.
Podem fer un tall de carn a la planxa, peix o bacallà, qualsevol cosa hi anirà bé.
Muntem el plat i hi aboquem per sobre l'oli resultant del fregit dels tomàquets.
Decorem el plat amb trossets de fulla de les cebes tallats en rodanxes.
Prepareu un bon pa perquè en sucareu força.
Au Maria, i ara què m'has de dir? 

Altres receptes amb tomàquets, per si voleu aprofitar la temporada: amanida de tomàquets amb romesco, chutney de tomàquet, clafotís de tomàquets cirerols, salsa de tomàquet, una sopa freda de tomàquets i fins i tot un sorbet... 

Eu e você sempre, Diogo Nogueira

2 comentaris:

  1. Sempre em deixen sense respiració les teves receptes i les teves fotografíes...
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eva,
      Aquesta recepta no és res més que portar a la pràctica allò que veig cuinar. A mi m'agrada el xef Martin perquè acostuma a fer coses senzilles que resulten molt bones. Em fa feliç que t'agradin les meves fotos.
      Petonàs!

      Elimina