dimarts, 18 de juliol del 2017

Torta de banana {per a berenar a la fresca}


Encara que sigui estiu, engegar el forn dóna caliu a la cuina. Sempre acompanya aquella flaire d'allò que s'està fent. I pot ser que ens transporti a altres moments de la nostra vida. Fa uns dies vaig tenir a casa la meva germana Beti. Feia temps que em reclamava que li preparés un dels cócs clàssics que la meva mare cuinava i que no havia tornat a menjar des que ella no hi era. Dit i fet, ens vam posar a la cuina i en un tres i no res ja era al forn. Ara l'he tornat a fer però afegint un detall diferent, dos plàtans aixafats, i també ha quedat molt bo. De totes maneres ella el feia més prim en un motlle més gran (quin germà se'l va quedar que el voldria recuperar?). Era deliciós.
Es tracta d'una recepta del Brasil i que ella preparava amb bananes prata, els idonis per a coure, perquè de plàtans en aquell país no en falten i de diversos tipus: banana-prata, banana-ouro, banana-agua, banana-nanica (petitones), banana-maçã i molts altres, que tenen diferents propietats i usos. He de dir que he adaptat la recepta al cóc de iogurt, perquè no tinc apuntada la de la meva mare. L'he fet per a berenar i com que fa calor, hem anat a menjar-lo a la Font del Drac, un lloc fresc amb bambús i heura, que sembla un petit paradís. També teníem pendent alguna cosa a celebrar i ho hem fet amb un vi escumós d'allò més: el Blanc de Blancs, de Raventós i Blanc, de la Conca del Riu Anoia. Qui diu que no es poden tenir grans petits moments de felicitat? Va, acompanyeu-nos.

Ingredients per a un motlle de 20 cm,
 - 3 o 4 plàtans
 - 1 iogurt
 - 3 ous
 - 1/2 mesura de iogurt d'oli d'oliva 
 - 1 1/2  de la mesura de iogurt de sucre
 - 3 mesures de farina
 - 1 sobre de llevat
 - un pessic de sal
- mel de canya de sucre o caramel líquid, o el fem nosaltres abocant força sucre al motlle i        caramel·litzant-lo

Com el farem:
Engeguem el forn a 180ºC.
En un motlle pla, rodó o quadrat, hi caramel·litzem sucre fent una bona capa.
Agafem un plàtan, o dos, i el tallem al llarg en tires fines i les posem sobre el caramel.
Reservem.
Fem la pasta del cóc batent primer els ous amb el sucre, afegint seguidament la sal, l'oli i el iogurt, la sal i la farina.
Aixafem molt bé dos plàtans i els afegim a la pasta.
Tot ben remenat i ho aboquem al motlle.
Enfornem entre 45 i 50 minuts, es tracta d'un cóc humit.
El traiem del forn i li donem el tomb sobre una reixa per a refredar-lo.
Servit amb una copa de vi escumós us sentireu al paradís segur...

Gangsta's Paradise, Coolio, L.V.

2 comentaris:

  1. Quan he llegit el títol he pensat, Juanita Banana, noia, és que sóc antiga! Estar molt bé pensar en un rap, i no a la planxa...Estiu això és aquesta torta, tarta per a mi, i per a mi estiu encara és Eva Maria i Juanita Banan...quins temps, per a tenir temps...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sara, ets la pera! Sí, i quins temps els de l'Eva Maria i Juanita Banana.
      A casa, com al Brasil, li dèiem torta de banana. Hi ha paraules que s'hi van quedar.
      Bon estiu!

      Elimina