Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llaminadures llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 27 de novembre de 2017

Una bona crema de castanyes {una recepta treta de Llaminadures}


Els caps de setmana són per a desconnectar de la rutina diària. No cal fer grans coses, només cal fer quelcom diferent. Una de les que més m'agrada és passejar per la natura i ara a la tardor és reconfortant. I així, tot caminant per les muntanyes de Prades, vaig veure els castanyers amb el seu color groguenc del moment que ornen la natura de manera preciosa. Ja no en queden de castanyes, però encara vaig poder trobar-ne alguna. L'any vinent hi aniré abans. Sí que resten al sol els pellons que les embolcallen. També vaig veure bolets de tots tipus i altres fruits com les cireretes de pastor.
Tot errant pels camins i escoltant el silenci, em va venir a la memòria una recepta d'un petit llibret que guardo amb molta estima del gran cuiner i gastrònom català Ignasi Domènech, Llaminadures, que és per a fer tota classe de dolços de cuina, merengues, resfrescos, gelats, pudings i molt més. Un llibret de l'any 1924, molt original i que llavors valia 1,50 pta.  En ell trobem aquestes postres de llet: una bona crema de castanyes. I com ara és el temps la prepararem para a celebrar el nostre post 500. Fa no res que commemoràvem el 400 amb una entrada i ara ja som aquí. I us torno a donar les gràcies, com aquell dia, que us passeu per aquí de tant en tant i m'acompanyeu en aquest viatge. Va, que al mercat encara hi ha castanyes. Per a unes sis persones i tal com indica el mestre,

Necessitarem:
 - unes 20 castanyes
 - 1/2 litre de llet
 - 1/2 beina de vainilla
 - 4 rovells d'ou
 - 4 cullerades soperes de sucre ben generoses
 - 1/2 culleradeta de farina
 - melindros per a acompanyar

Com la farem:
Pelem les castanyes i les bullim en aigua fins que siguin toves.
Ara en traiem la pell interior i fem un puré.
He de dir que al llibre posa que les passem per un colador per a fer-lo.
Jo ho he modernitzat i l'he fet amb la Thermomix, emprant 100 ml. de la llet indicada i deixant-la no massa fina per a poder trobar la castanya, però a gustos.
I seguidament la preparem com faríem una crema: posem a bullir la llet a bullir amb la beina de vainilla traient-ne la pasta interior i quan hagi bullit hi afegim el puré de castanyes, tot remenant.
Traiem la beina de vainilla, la rentem i quan sigui seca la posem dins del sucrer, que el perfumarà, només és un consell que jo sempre faig.
Seguim.
En un cassó posarem els rovells d'ou, el sucre, la farina i hi anirem afegint la llet amb el puré, tot remenant tal com ho fem amb una crea, perquè no s'agafi.
Quan comenci a bullir i sigui prou espessa l'aboquem en una plata i la deixem refredar.
El Sr. Domènech recomana servir-la amb trossets de melindros al voltant, perquè faci més bonic...
  
Panis Angelicus, en viu, per Luciano Pavarotti, Sting, Aldo Sisilli, Orchestra da Camera Arcangelo Corelli

6 comentaris:

  1. el teu blog enamora.
    Gràcies per aquesta bona recepta i les fotos
    petons
    rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      No sé si ets la Rosa de sempre, però estic contenta de que passis per aquí tot sovint.
      Bon cap de setmana,
      ❤️

      Elimina
  2. Molt bona recepta, molt bones fotos i a part de celebrar la recepta 500 aquest mes també es celebra el 60 aniversari de Ignasi Doménech. Records

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Albert,
      Si aquesta setmana l'Acadèmia Catalana de Gastronomia li va retre un homenatge amb un sopar a l'Hotel Majestic de Barcelona amb un menú elaborat per en Nando Jubany. Catalunya país de bons cuiners, entre ells tu.
      Una abraçada a tota la família.
      Aviat farem una visita a l'Ambassade de Llívia.
      ❤️

      Elimina
  3. Quina bona pinta, fa venir salivera!! Jo sóc súper fan de les castanyes, a veure si encara n'enxampo i m'animo amb aquesta recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Clara,
      Aníma't i veuràs el resultat.
      ❤️

      Elimina