dimecres, 10 de gener del 2018

Llom de porc rostit, pomes glaçades, patates rostides, salsa de vi i pèsols en mantega

...
   Amb un gest delicat, la Vianne va deixar el barret al penjador del costat de la porta, va agafar el davantal i se'l va posar. Mentre la Sophie i l'Antoine jugaven a fora, la Vianne preparava el sopar. Va embolicar un llom de porc rosat amb unes tires gruixudes de cansalada, el va lligar amb cordill i el va enrossir amb oli calent. Mentre el porc es rostia al forn, va acabar de preparar l'àpat. A les vuit en punt -hora exacta- va cridar tothom a sopar i no va poder evitar somriure en sentir el terrabastall de peus, la conversa i el xisclet de les potes de les cadires esgarrapant el terra quan van seure.
   La Sophie seia al camp de taula amb la corona de margarides que li havia fet l'Antoine a la vora del riu.
   La Vianne va deixar la safata a taula.
Desprenia una aroma encisadora -porc rostit i cansalada cruixent i pomes glaçades en una espessa salsa de vi, tot reposant sobre un llit de patates rostides. Al costat, una plata de pèsols frescos nedant en mantega amanida amb estragó collit del jardí. I, per descomptat, la baguet, que la Vianne havia fet el dia abans el matí.
   Com sempre, la Sophie es va passar el sopar xerrant. En això era igual que la tante Isabelle, una nena incapaç de callar.
   Quan per fi van arribar a les postres -ile flottante, illes de merenga torrada surant enmig d'un mar de crema anglesa- es va fer un silenci satisfet a taula.
                                                                                                 ...

Del llibre El rossinyol, d'Kristin Hannah. D'Ara Llibres.
(Amb autorització d'Ara Llibres)

1940, les tropes de Hitler han ocupat França. En un context dramàtic, les germanes Isabelle i Vianne saben que han d'oblidar les seves diferències i passar a l'acció. Tot passa en un temps de guerra, quan la vida sembla que ha perdut valor, els petits gestos poden ser decisius: i si el vol d'un rossinyol pogués ajudar a aixecar una nació?
'Homenatge a les dones anònimes que van tenir el valor de resistir el nazisme i combatre'l letalment. Heroïnes des de primera hora'. Carles Barba, La Vanguardia.

En un llibre, del que us en parlaré un altre dia, una àvia deia a la seva néta que qui no comença el dia amb tranquil·litat després no es pot sorprendre que tot li surti malament. I diumenge ho vaig complir al peu de la lletra. Vaig engegar el forn per a preparar l'àpat que la Vianne fa a la pàgina 18 d'El Rossinyol, un llibre que m'ha agradat moltíssim. Així que el vespre de dissabte els pèsols es van quedar en remull per a cuinar-los en mantega l'endemà. Encara no en tenim de frescos, per la qual cosa uns secs de l'Anoia, que són d'agricultura ecològica, faran el seu paper. La tira de llom va ser embolcallada en cansalada i perfumada amb brandi. La posta en acció de la recepta m'esperava per a començar un diumenge ben tranquil, un cop passades les festes. Per a quatre racions necessitarem,

Ingredients:
 - 1 kg de tira de llom de porc
 - sal i pebre
 - 10 talls de cansalada
 - 60 ml de brandi
 - 60 ml d'oli d'oliva verge extra
 - 200 ml de brou de carn
 - 2 alls
 - 1 branca de farigola
 - cordill per a lligar
 per a la salsa de vi:
 - 250 ml de vi negre
 - 250 ml de brou
 - 50 g de sucre
 - 1 cullerada sopera de mantega
per als pèsols:
 - 250 g de pèsols secs de l'Anoia
 - 50 g de mantega, vigileu si en necessiteu més
 - una branca d'estragó, el meu és del meu jardí urbà
 - sal i pebre
per a les pomes:
 - 4 pomes Golden
 - 2 cullerades soperes de mantega
 - un raig de ratafia
per a les patates:
 - 4 patates
 - sal
 - 2 cullerades soperes de llard
 - oli d'oliva verge extra
 - un all aixafat
 - una branqueta de farigola

Comencem:
Engeguem el forn a 170ºC perquè ho cuinarem tot amb força temps.
El vespre el salpebrem, l'embolcallem amb la cansalada, el lliguem amb el cordill i el posem a marinar amb l'oli d'oliva i el brandi, els alls aixafats i sense pelar i la branca de farigola.
Abans d'enfornar-lo, l'escorrem i el passem per una paella per a enrossir-lo.
Seguidament el posarem en una safata de forn amb la marinada i el brou de carn.
Enfornem i deixem unes tres hores, tres hores i mitja, tot controlant que no es cremi la cansalada, tot donant-li el tomb cada mitja hora.
Si veiéssim que es pot cremar el cobrim amb paper d'alumini.
Per a preparar els pèsols: els escorrem de l'aigua de remull i els posem a bullir en aigua i sal, i caldrà anar sobtant-los de tant en tant amb aigua freda fins que estiguin cuits, hora/hora i mitja, segons els tipus.
Quan estiguin llestos els escorrem i els posem en una paella amb mantega, salpebrem i afegim la branca d'estragó.
Salsa de vi: posem el vi, el sucre i el brou en un cassó.
Quan comenci a bullir hi afegim la mantega, remenem i deixem que es redueixi fins a quedar una salsa espessa.
Les pomes les posarem en una safata de forn un cop traiem el cor i hi posem un tros de mantega i un raig de ratafia.
Les enfornem quan la carn faci unes dues hores que hi és i ho coem tot al mateix temps, fins que  les pomes siguin cuites.
Bullim en aigua i sal les patates amb pell durant uns 25 minuts.
Les escorrem, les aixafem una mica i les posem en una safata de forn que haurem untat amb llard i oli d'oliva, junt amb la carn.
També les enfornem al mateix temps que les pomes i fins que les veiem rostides.
Tots els temps que us indico són aproximats, adapteu-los al vostre fer.
A l'hora de servir muntem el plat amb un tall doble, o dos menys dobles, una poma, una patata, pèsols i reguem amb salsa de vi.
Tenir cura que tot estigui ben calent.
Per a beure servirem el mateix vi que hàgim fet servir per a la salsa, de qualitat.

Moon of AlabamaMax Raabe & Palast Orchester, live in New York


9 comentaris:

  1. Les festes s'han acabat però amb aquest plat sembla que tornin a començar! Encetar el dia amb aquestes olors a la cuina, segur que la tranquil·litat la tens assegurada, i si de postres em portes una "ile flottante" ja em salves tota la setmana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nena,
      La casa feia una flaire que em recordava la casa de la meva àvia. Un diumenge tranquil i aprofitant el forn ara per una cosa ara per l'altra. L'ile flottante més endavant, que encara queden torrons...
      ❤️

      Elimina
  2. Amiga, y no me lo habías recomendado.... Ya te voy a dar yo a ti. Suena fantastico este libro. Un besote grande

    Ya sabes quien soy ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí Virginia M.,
      Suena bien porque te hace vivir la historia desde dentro.
      Tengo una lista de varios que ya te enviaré.
      Un abrazo, amiga
      ❤️

      Elimina
  3. Nani, ya sabes a quien tienes que enviar la lista de libros pendientes aparte de a Vir. Suena genial. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elena,
      también te enviaré la lista.
      Todos se leen bien...
      ❤️

      Elimina
    2. Eso, eso, tenemos un club del libro poco comunicado ;). Esperando me tienes la lista Nani. Un beso grande a las dos

      Elimina
  4. Però jo em pensava que les festes s'havien acabat... però veient les fotos i la recepta, quin luxe de moment :o)
    Molt bon any Nani i una abraçada ben forta!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Palmira,
      Moltes gràcies per passar per aquí.
      T'acabo d'enviar correu privat.
      Ja parlarem.
      Bon any per a vosaltres també!
      ❤️

      Elimina