Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt km0 Lékué licors llaminadures llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules Penedès per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 27 de març de 2018

Costelles de porc al vi, anem al Priorat


La meva mare sempre m'aconsellava cuinar amb bons ingredients, perquè això era estalvi i assegurança per a la salut. La seva frase era: compra bo i guanyaràs. El mateix consell era a l'hora de fer servir vi per a cuinar, que sempre fos de qualitat. I amb això vaig i avui us proposo cuinar unes costelles de porc al vi i de pas passejar pel Priorat.
I si hi ha algun indret que m'agrada visitar aquest és Porrera, un dels nou pobles que conformen la D.O.Q. Priorat, al sud de Catalunya. Un lloc on es respira el món del vi pels quatre costats i que t'acull amb una natura esplèndida. Vinyes i cellers et donen la benvinguda quan hi arribes i captiven des d'un primer moment. I aquesta vegada he anat a un celler on feia molt de temps que tenia ganes de visitar, el Celler Vall Llach. Acompanyada per la meva amiga Ruth Troyano, periodista especialitzada en turisme enològic i sommelier professional, i l'enòleg del celler, l'Albert Costa, vaig fer dies enrere una visita de luxe. Anar a les vinyes centenàries de carinyena del Mas de la Rosa, que dóna nom al vi insigne del celler, a 600 metres d'altitud i amb uns pendents impossibles, emociona. Per molt que vulgui explicar què se sent caminar per llicorelles, no puc. Hi ha sensacions que són inexplicables, s'han de viure. I us resumeixo en poques paraules la visita al celler: primer anem a Cal Baldrich on hi ha les bótes del vi. Però si hi ha alguna cosa en aquesta casa que corprèn és entrar a la sala dedicada a l'estimat i enyorat poeta Miquel Martí i Pol, un lloc molt especial. Els llibres, el balancí i els poemes manuscrits que pengen de les parets, et porten a una altra dimensió. Posteriorment anem a l'emblemàtica casa La Final, que et transporta al llibre d'en Lluís Llach, Les dones de la Principal. I no us explico res més perquè crec que seria anticipar tot allò que us poden dir en una visita que resulta més que recomanable. Us deixo les fotografies.

Ingredients per a quatre racions:
 - 1'2 kg de costelles de porc
 - carabassa pelada i tallada a daus, la quantitat que us vingui de gust
 - 1 tira de bacó fumat d'un cm de gruix tallada a tires o daus
 - 2 alls esmicolats
 - 1 ceba gran
 - 1 copeta de vi ranci
 - 300 ml de vi negre
 - 500 ml de brou
 - 1 branquilló de canyella
 - sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra

Com les cuinem:
En una cassola amb oli d'oliva daurem les costelles i quan estiguin reservem.
En el mateix oli daurem els trossos de bacó i reservem.
Sofregim la ceba que haurem tallat a dauets i quan estigui daurada hi afegim els alls.
Posem les costelles i el bacó, reguem amb el vi ranci.
Quan s'hagi evaporat hi aboquem el vi negre i el brou.
Afegim la canyella i salpebrem.
Deixem coure, sense tapar la cassola, unes tres hores a foc molt lent.
Passat aquest temps afegim la carabassa i deixem coure fins que estigui cuita.
Serviu amb molta cura, ja que la carn queda tan tendre i confitada que es desfà en agafar-la.
Un plat de categoria.

En un dels paràgrafs del llibre Les dones de la Principal, la Maria Costa, una de les protagonistes de la novel·la, diu que quan ha de viatjar converteix el seu cotxe en una sala de música, perquè aquesta era una de les seves poques passions i en cada viatge feia una tria de cedés amb les seves simfonies preferides, concerts de piano, obres contemporànies, lieder i d'altres. I jo, per anar a Porrera he triat una de les cançons del disc que porta el mateix nom i que en obrir-lo m'he trobat a dins les entrades del concert que en Lluís va fer el juliol de 1996 a Tarragona. Quina emoció. 

La lira, Lluís Llach
            ...Davant del mirall la Maria Honesta
               es posa el seu vestit de mudar
               mentre de lluny sona l'orquestra.
               L'espera el promès
               a la pista de ball on la magnòlia
               sentirà com baixet i amb sentiment
               sense el frec d'un bes
               es diran adéu per sempre.
               Que pobres són i per fer diners
               ell demà mateix
               se'n va cap a les Amèriques...

Gràcies Lluís pels bons moments que ens has regalat amb la teva música i ara, els que ens doneu  l'Albert i tu amb els vostres vins.
        

4 comentaris:

  1. El plat, el celler i la comarca tot de categoria, de molta categoria! A casa també se sentia a dir això de comprant bo se'n surt guanyant;)
    Bona Pasqua, Nani!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Savis, els nostres. Una bona Pasqua per a tu i per als teus també.
      Nani

      Elimina
  2. Combinació bonissima, les costelles de porc i el Celler Vall Llach. Que bonic és Porrera i tot el Priorat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que tenim una terra ben bonica que produeix autèntiques jòies.

      Elimina