dilluns, 14 de gener del 2019

Coc de te matxa i farina de garrofa


M'agrada caminar per Tarragona. I passejar per la Part Alta. I pel carrer Major. I quan ho faig acostumo a entrar a saludar la Montse de Té quiero...más. La seva tranquil·litat i el seu accent argentí, que després de molts anys no ha perdut, et conviden a seure a la cadira que té davant del taulell i tastar el te del dia que sempre varia. Però aquesta setmana vaig fer-li una visita expressament per a comprar el te matxa per al coc d'avui.
El te matxa és un te japonès en pols, la preparació per a beure'l és tot un ritual, que té moltes propietats saludables. Entre elles: redueix el colesterol i el sucre de la sang, ajuda a perdre pes, és relaxant, afavoreix el trànsit intestinal, elimina el mal alè, desintoxica, ajuda a l'aparell digestiu, millora el rendiment intel·lectual i moltes més qualitats. Així que tant si el bevem com si l'utilitzem a la cuina en molts preparats tal com fan els japonesos, estarem fent un favor a la nostra salut. I si el barregem amb la farina de garrofa, com en aquesta recepta, obtindrem un coc que no tindrà res a veure amb els pastissos que podem trobar preparats de brioixeria, excepte els de pastissers de confiança. Resulta que la garrofa bé sigui en farina, crema o xarop o nèctar, té un gust dolç que pot ser un substitut al cacau. Ambdós són rics en triptòfan que és un aminoàcid precursor de la serotonina, l'hormona de la felicitat. Nutricionalment la garrofa és baixa en greix, rica en sucres naturals per la qual cosa és idònia per a dies d'alta intensitat a esportistes, nens i adolescents. És una bona font de proteïna vegetal amb quantitats significatives de ferro, calç i magnesi. És rica en fibra i ajuda a combatre el restrenyiment i regula el colesterol, és antioxidant i antiinflamatòria. I és un producte local, el nostre entorn és ple de garrofers. Tota aquesta informació de la garrofa l'he tret d'Es garrover de Mallorca. Apa, l'he feta bona ajuntant-la amb el te. Propietats a dojo. I per a acompanyar un nèctar de garrofa sense gluten, sense lactosa i vegà que li donarà el toc definitiu d'exquisidesa.

Ingredients per a aquest flairós coc,
 - 250 g de formatge mascarpone
 - 250 g de sucre de canya bio d'agricultura ecològica
 - 250 g de farina
 - 3 ous
 - 110 g d'oli d'oliva verge extra
 - 15 g de llevat Royal
 - 60 g de farina de garrofa
 - 15 g de te matxa
 - nèctar de garrofa
 - mantega per al motlle

Com el preparem,
Engeguem el forn a 190ºC.
Acostumo a preparar els cocs amb un robot, perquè m'agrada que la massa quedi ben fina.
En aquest cas l'he fet amb la Thermomix posant al got el formatge, el sucre, la farina, els ous, l'oli i el llevat, deixant a velocitat 2 fins a veure que està tot ben barrejat.
Un cop feta partim la pasta en dues parts: afegim la farina de garrofa en una i el te matxa a l'altre, per separat.
Remenem bé a fi que no hi hagi grumolls.
Untem el motlle amb mantega i hi posem les masses en l'ordre que vulguem.
Enfornem uns 45 minuts o fins que clavant un palillo surti net.
Quan estigui cuit el traiem i deixem que es refredi uns 10 minuts abans de desemmotllar i posar-lo sobre una reixa perquè es refredi del tot.
A l'hora de servir el reguem amb el nèctar de garrofa.

M'agrada la música de Philip Glass, compositor nord-americà considerat pioner del minimalisme. I sembla que aquest any es presenta minimalista. Demà, dimarts dia 15, hi haurà al Petit Palau de Barcelona un recital per a piano protagonitzat per l'intèrpret islandès Vikingur Ólafsson que tocarà tot un programa  de luxe dedicat a Glass, amb les peces Opening i els Études 9, 2, 3, 15, 13, 5 i 6.  De moment  estic contenta d'escoltar-lo aquí aclucant els ulls, sentint la flaire i admirant la bellesa de les roses (del meu jardí en ple mes de gener), bevent una tassa de te i menjant un tros de coc. Gaudint de la vida amb tots els sentits. 

Glassworks: Opening, Philip Glass & Vikingur Ólafsson


7 comentaris:

  1. M'agrada fer cócs, tinc mica colesterol, tinc te matxa i farina de garrofa al rebost, endevina quin serà el proper cóc que faci;) Tot i que pel tema colesterol millor fer-me una infusió, jajja!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nena,
      Aquest cóc surt molt bo i el te li dóna un gust especial. Ai, quin dilema els diacrítics. No m'acostumo posar coc ni dona sense accent...
      Fins dimarts.

      Elimina
  2. m'agrada tot !!! i ha d'estar boníssim, visca el te matcha i la garrofa. però les roses, ai que boniques q són les roses !!!

    ResponElimina
  3. Quina casualitat, avui una nebodeta, bé té 34 anys, meva, parla a la seva revista digital Barcelona Clàssica http://barcelonaclasica.info/news/, d'aquest autor i, ella que és una experta, el deixa pels núvols...així que caldrà escoltar-lo si tu també el recomanes.
    Conec aquesta botiga de te, el marc és incomparable i és allò que més m'agrada de Tarragona, com a reusenca no hi vaig gaire i ara fa...anys? que no hi vaig, però segur que si en busquen a Tarragona seria per aquí. El te, ja saps, és el meu punt dèbil, m'encanta, i el meu punt fort, en conec, però he de confessar que no he fet mai un matcha, potser per respecte precisament. Però és clar, en forma de coc és una altra cosa i ben temptadora, m'agrada aquesta recepta amb tantes propietats, cal provar-la!
    Petonets, a veure quan ens veiem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, ja sé que t'agraden els tes. Gràcies a tu vaig anar a la botiga aquella tan bonica de París. I què t'he de dir de la música, una meravella. A veure si ens veiem aviat, ara fa fred...

      Elimina
    2. Sí, aquest vent és par atornar-se boja, però ens hem de veure aviat...

      Elimina