dilluns, 29 de novembre del 2021

Galeta salada amb salmó i peres al pebre negre



Sortir de bon matí a l'hort després d'una nit de pluja intensa de tardor és un dels més grans plaers del dia. L'aroma que desprèn la terra humida, junt amb la flaire que arriba de l'espígol que està florit com mai, de les poques roses que queden amb pètals i del gessamí, és d'una espectacularitat impressionant. Collir bledes, col i alguna albergínia que sobreviu, faran un dinar improvisat. Però on posarem l'atenció serà a les peres de la vella perera, que com cada any fa dues collites, una a principis d'estiu i l'altre ara a la tardor. 

Les pluges de la setmana passada van fer caure les poques fulles que quedaven als arbres. El magraner ja ha quedat despullat del tot, els ceps de moscatell encara mantenen els pàmpols i esperaran el torn per a ser esporgats, el ginjoler ha esbandit tots els gínjols i encara en queda algun que aferrat a la branca es resisteix a caure -tot i que per dos anys seguits no n'hem menjat cap-, la figuera presumida i generosa es mostra bella amb les quatre fulles que aguanta. I què dir de la perera, la que atrau els ocells de l'entorn i que saben quins són els fruits madurs i aprofito les de terra que el vent ha fet caure. Són molt bones. Com que en tenim unes quantes prepararé un aperitiu i amb la resta les faré al vi, una conserva que sempre va bé tenir-ne al rebost.

Per a les 4 galetes,
 - 200 g de farina
 - 10 cl d'aigua
 -  7 cl d'oli d'oliva verge extra
 - 1 cullerada (cafè) de: cúrcuma, orenga i sal
 - 3 cullerades (cafè) de sèsam i mitja de pebre negre molt

En un bol gran barregem els ingredients fins a integrar-los bé. Les mesures de farina, aigua i oli poden variar una mica, segons com sigui la farina que tinguem a casa, però com que és una pasta fàcil no hi haurà problema que ens la fem nostra. Un cop la tinguem feta, la posem entre dos papers sulfurats i l'estirem amb un corró, donant-li la forma que vulguem: quadrada, rectangular o rodona. Posem les galetes en una safata de forn folrada amb paper de forn i enfornem a 180℃ durant uns 20 minuts, tot controlant que estiguin al punt (segons el forn). Aquí poso que són per a quatre, però podem fer-ne vuit que serien més primes i cruixents i no caldria tant de temps enfornades. 

Per a les peres amb pebre
 - les peres que ens vinguin de gust, de carn dura, pelades i sense cor
 - pebre molt
 - 2 cullerades soperes rases de sucre morè
 - 3 cullerades soperes de vinagre balsàmic
 - 4 cullerades soperes de vinagre de poma

Posem el sucre, els vinagres i un polsim de pebre negre en una paella amb les peres i deixem coure a foc baix i lentament durant uns tres minuts. Deixem reposar una mitja hora. Si el suc es fa espès, podem afegir una cullerada d'aigua. Muntem el plat amb una galeta, un tros de salmó fumat i les peres. Reguem amb una mica del suc. Fa uns dies em van regalar un parell de llimones de caviar cítric que posat sobre el salmó li dona un gust diferent. 

Torno a passejar per l'hort i em sembla que, si existeix, és el paradís. La natura em fa feliç.

Stranger in Paradise,  Fapy Lafertin Quintet & Tim Kliphuis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada