Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 16 d’abril de 2014

Paratha {un pa indi}


Dissabte matí. Et lleves relaxada i vols que sigui així tot el dia, sense presses. Voldries estar lluny, però la realitat és que no. I perquè no viatjar sense sortir de casa? Aquest mes a 12 mesos 12 pans un pa indi especiat: paratha. Fer-lo ens ha transportat i la casa olora a Índia. L'encens i les espècies emprades hi ajuden. Per a esmorzar o per a berenar, perquè es fa amb poc temps i sense engegar el forn.
El resultat m'ha sorprès gratament i tinc per segur que el faré més vegades. Per a menjar dolç amb melmelades o salat amb verduretes i un curri de carn. Oh, que bo. Perquè en surtin 8,

Necessitarem:
 - 300 g de farina integral
 - 150 g de farina de blat
 - 250 ml d'aigua tèbia
 - 100 g de ghee o mantega clarificada en pomada
 - 1/2 cullerada (cafè) de sal
 - 1 cullerada (postres) de cúrcuma
 - canyella en pols per a empolvorar

Farem:
En un bol gran hi barregem els ingredients i els pastem a ma, com ho farien allà.
Pastem bé, fem una bola i el tapem amb un drap, deixant-lo reposar uns 40 minuts.
Dividim la massa en 8 boles i les aplanem ben fines amb un corró.
De totes maneres, un cop fetes m'he adonat que les hauria d'haver més fines i per tant dividir-la en 16.
Com més fines més bones i més ràpides de coure.
Posem una paella, si pot ser de ferro millor, al foc i quan estigui ben calenta hi coem, d'una en una, primer d'un costat i després de l'altre.
Com que hi he posat una quantitat important de mantega a la massa no ha calgut que en posés a la paella.
Les servim acabades de fer, encara calentes, untant-les amb ghee i empolvorant amb canyella.
Acompanyem amb te.
Ens traslladarem lluny, lluny.

Fent aquest pa he descobert el ghee o mantega clarificada, que es pot fer a casa amb mantega amb un procés especial. El pot que tinc me'l va donar la Mon que el va comprar en una botiga amb productes forans. No hi ha res com a descobrir coses noves i entre elles aquest pa i el ghee.

Mentre el menjava i em bevia el te, Anoushka i Ravi Sankar m'acompanyaven.

13 comentaris:

  1. Nani que receitas maravilhosas! esse pão deve ser uma delícia!!!!
    Eliane

    ResponElimina
  2. No podia faltar la cúrcuma perquè fos indi!

    ResponElimina
  3. La cosa ya pintaba de miedo en la primicia, pero ahora mucho mas, es de los míos 100%,lo sabes verdad. Y las fotos me encanta Nani, vamos que seguro que desayunarse con ese pan es como estar en India¡¡¡. Bss preciosa y disfruta de estos días.

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  4. uuuummmm ha d'estar deliciós. I t'han quedat molt bonics :)
    petons

    ResponElimina
  5. No l'he tastat mai, crec. Sembla molt bo i prou senzill de fer, un cop trobes la mantega clarificada ;)
    Marta

    ResponElimina
  6. El pa és la meva perdició i encara no coneixia aquest! L'haurem de fer un dia per sopar! Merci!!☺ I les fotos m'han transportat a mi i tot: un atrezzo de luxe!
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. No mes mirant les fotos ets sens transportat a altres indrets.
    Tot super deliciós, el pa , el té i sobre tot les fotos.
    petons

    ResponElimina
  8. Ostres Nani sempre ens portes unes receptes tan exòtiques i originals que fan agafar gana només de mirar les fotos. Aquestes tortes amb cúrcuma m'ha cridat molt l'atenció, les provarem de fer per esmorzar un dia!

    ResponElimina
  9. Diferent, curiós... m'agrada!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Tens un parament de taula que fot enveja, Nani!

    ResponElimina
  11. Nani, este tipo de panes me encantan. Durante un tiempo tuve bastante relación laboral con compañeros de India y Pakistan, y este pan me encanta.
    Uno de mis pendientes es hacer una buena ghee.
    Besitos.

    ResponElimina