dimecres, 21 de febrer del 2018

L'hamburguesa de xai amb salsa tzatziki de Charlie Ayers


Si hi ha alguna cosa que m'agrada col·leccionar són els llibres de cuina. I en tinc molts dedicats pels autors. Uns, comprats i d'altres, regalats. L'últim ha estat un que m'ha portat la meva filla Bibi, dedicat i signat per Charlie Ayers, el cuiner americà predilecte del món tecnològic, que durant un temps va cuinar per a Google. Resulta que ella va estar uns dies a San Francisco per a visitar unes empreses, entre elles la coneguda abans esmentada. Allí va conèixer el xef, li va comentar que jo tenia un blog de cuina i ell em va dedicar el llibre. D'aquells detalls que agraden i fan molta il·lusió. És el primer llibre que va fer i que porta receptes amb tècniques per a cuinar de manera sana i amb productes orgànics. Una de les seves màximes és ...menjar, beure, divertir-se... i li agrada relaxar-se fent cuina casolana per als seus amics i familiars. També li agrada visitar mercats de grangers locals famosos en tot el país, tot vestint samarretes hawaianes favorites. Viu a San Francisco. Em comenta la Bibi, que Ayers també va cuinar durant quatre anys per a Steven Jobs.
Li dono un cop d'ull al llibre del xef que va alimentar Google i m'agrada en un primer moment l'hamburguesa de la tapa del llibre. I la preparo tal com ell la descriu, excepte que ell utilitza sal kosher i jo uso la normal. També introdueixo uns brins de pi, tallats molt petits, que li donaran a l'hamburguesa un toc de natura que notarem al paladar. A la recepta, Ayers cuina el xai de la terra, que jo interpreto com a orgànic. Doncs ens hi posem i gaudirem d'un àpat ben ràpid de preparar i sense cap complicació. Us he de dir que les espècies emprades combinen molt bé amb el xai. Ara toca fer una recepta 2.0. Som-hi.

Ingredients per a quatre racions:
 - 450 g de carn de xai picada i de bona qualitat
 - 2 alls picats
 - claus d'olor mòlts, una cullera de postres
 - comí mòlt, una cullera de postres
 - uns brins de pi esmicolats
 - sal i pebre
 - una cullerada sopera d'oli d'oliva verge extra
 - 4 panets rodons, jo he preparat quatre xapates petites
 - fulles d'espinacs tendres, les meves són del meu hort urbà
per a marinar la ceba,
 - una ceba de Figueres tallada a rodanxes fines
 - vinagre de vi negre
 - sucre morè no refinat, 1 cullera de sopa
per a la salsa tzatziki,
 - un cogombre adobat, d'uns 5 cm i ratllat gruixut, jo només n'he trobat de petits
 - un iogurt d'estil grec
 - un all picat
 - fulles de menta fresca picada
 - sal i pebre negra 

Com preparar-la:
En un bol gran barregem amb les mans la carn, els alls i les espècies. 
Guardem en fresc fins al moment de preparar les hamburgueses i coure-les.
Marinem la ceba, que haurem tallat a rodanxes fines, amb un raig de vinagre i el sucre morè.
Reservem.
Preparem la salsa amb el cogombre, ben espremut per a treure-li la humitat, l'all, les fulles de menta, el iogurt i salpebrem.
Reservem.
Escalfem una paella de ferro colat, empolvorem les hamburgueses amb sal i un raig d'oli.
Les posem a coure fins a daurar-les i que estiguin cuites per dins, uns 3 o 4 minuts per costat.
Mentrestant, partim els pans i els torrem.
Quan les hamburgueses estiguin al punt, muntem l'entrepà amb les fulles d'espinacs, la salsa tzatziki i les cebes marinades escorregudes.
De pas ho acompanyo amb uns xips de carxofes fets al forn: tallades primes, amanides amb oli d'oliva, salpebrades i 10 minuts a 240ªC.
Era la primer vegada que menjava una hamburguesa de xai. Surt molt i molt bona.
Li diem foodporn? 

Esperança, Txarango


6 comentaris:

  1. Digues-l'hi com vulguis, fa molt de goig! La carn de be especiada sempre m'ha agradat molt. Aquesta hamburguesa promet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I mira que el xai segons com fa una olor diferent, però aquesta hamburguesa en veritat surt ben diferent amb les espècies. I jo que em pensava que a la carnisseria em mirarien diferent i es veu que estan acostumats a picar la carn de xai com si res...

      Elimina
  2. A mí también me encanta coleccionar libros de cocina y tirarme en el sofá el fín de semana para ojear dos o tres a la vez en busca de una receta nueva. No conocía a Charlie Ayers pero me encanta su máxima de comer, beber y divertirse. Tampoco he probado nunca una hamburguesa de cordero, pero te confieso que tu receta va directa a la carpeta de pendientes. Un besazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elena,
      como le digo a Mercè: en la carniceria me dieron a entender que hay mucha gente que pide carne de cordero picada. Siempre se aprende algo.
      Un abrazo.

      Elimina
  3. La Bibi tan emprenedora com la mare, quina família més maca !!

    Molt original l'hamburguesa de corder, provaré de preparar-la i sorprendré als joves de la casa.

    Gràcies un cop més.

    ResponElimina