dimarts, 6 de febrer del 2018

Un tast de vins al Born i un altre al celler: Josep Grau Viticultor


Gastronomia és, segons definició del diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, coneixement de tot el que té a veure amb la cuina, l'elaboració i composició dels plats, l'art de degustar i apreciar els menjars i les begudes. Si ens referim a l'apartat de begudes, que no poden anar separades dels menjars, resulta que l'oferta al nostre país és d'allò més. Un dels llocs amb encant que he visitat últimament està ubicat al centre històric de Barcelona, el Born. Fer un tast de vins de la DO Montsant al Tast de Vins de Josep Grau Viticultor és un plaer. Un lloc acollidor on sentir com el productor  t'explica les característiques del que estàs bevent, com s'ha creat i tota la història que hi ha darrere de cada nom, etiqueta i producció, et fa estimar i donar valor a la feina que comporta oferir un bon vi.
En Josep Grau fa 15 anys que és al món vinater. Un bon dia va decidir començar una nova etapa a la seva vida deixant enrere la qüestió financera que l'ocupava fins llavors. Com ell diu: Si la vida et frena, para't a escoltar... I ara gaudeix de viure seguint el pas del temps, amb tranquil·litat però sense despreocupar-se de tot el que l'envolta. Mirar els estels, passejar i cuidar les vinyes, escoltar música, gaudir de la família, estar pendent de la climatologia i de com pot influir en els cultius, són les seves prioritats. Li brillen els ulls i s'emociona quan parla d'on ve: els seus pares són el seu referent i no oblida tot el que li han transmès. Un exemple el tenim en el vi que vàrem tastar, La Florens, un magnífic vi de vinyes velles de garnatxa negra amb el qual no et quedes indiferent, però deixaré que la seva història us l'expliqui en Josep si passeu pel local. I què dir del rosat Regina, dedicat a la seva dona, que pot transformar qualsevol plat en un àpat de festa major. De com n'està de cofoi del Vespres, que vaig maridar amb un confit d'ànec amb peres, no cal dir-ho. El vi estrella, Vespres 2010, va ser escollit com un dels millors vins del món per la revista Wine & Spirits l'any 2013, atorgant-li 94 punts. I com diu la DO Montsant en la seva ressenya, la publicació americana ressalta que aquest vi, 80% Garnatxa i 20% Carinyena de vinyes velles, es caracteritza per aromes gairebé al·lucinògenes, una barreja de terra, mores i gerds. Actualment té una producció anual de 145.000 ampolles entre tots els vins, repartides entre Capçanes, Marçà, Falset i Serra d'Almos. Visitar-lo al seu celler de Marçà és tota una experiència sensorial. Poder tastar les seves creacions abans d'embotellar-les mentre t'explica les diferències entre les bótes o els vins, és d'una emotivitat sublim. Us he de dir que no exagero, perquè només una persona apassionada per allò que fa ho pot explicar com ell. Veure com embotellaven el vi, de manera cuidada i escrupolosa, demostra que el treball seriós i exigent és norma al celler.
Recomanar-vos que fer enoturisme i visitar-lo, tant per a fer un tast com per a comprar, bé sigui al Born o al celler, no us decebrà. I tingueu per segur que sereu molt ben rebuts i aprendreu alguna cosa nova sobre el món vi.

No sé per quina raó La Florens m'inspira música de jazz. Potser m'imagino una taula amb amics, una bona conversa i com no, un bon vi com aquest amb les seves aromes de pètals de roses i violetes... tot un paisatge dins l'ampolla.

All of me, Billie Holiday & Eddie Heywood


6 comentaris:

  1. Amb ganes de tastar aquest vi amb nom de vedette "La Florens", :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, no crec que la mare d'en Josep fos vedette, però realment el nom és curiós.
      El vi no et decebrà Mercè, ho pots tenir per segur.

      Elimina
  2. Com diu la Mercè l’haurem de tastar !

    Bon cap de setmana de carnaval 🤠

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que l'has de tastar.
      Bon cap de setmana també, encara que m'agradaria a Rio ara mateix!

      Elimina