dilluns, 24 de juliol del 2023

Tagín de mandonguilles, cuina del món



De les coses que m'agraden dels viatges són les visites als mercats. I en el del Marroc vaig gaudir molt de les aromes que fan especial la cuina marroquina: els perfums dels claus d'olor barrejats amb la menta, el safrà i el coriandre, la canyella i els pebres, l'orenga i el gingebre. La paprika i l'alfàbrega, la sàlvia i l'anís... i tantes altres essències. El ras el hanout, la barreja d'espècies que només el seu autor en sap la composició. Si hi afegim les pells seques de la taronja, de la llimona i de la síndria, ja tenim un reguitzell de sensacions gustatives que difícilment oblidarem.

Una de les receptes que vàrem fer al taller de la Najat, van ser unes mandonguilles. Portaven espècies i la particularitat que a diferència de les que acostumo a fer jo, es fregeixen sense passar-les per farina i van directament a la salsa. Jo he aprofitat de preparar-les ara que tinc molts tomàquets de l'hort i l'he fet més espessa que la seva recepta, però a casa ha agradat. Si arribo a posar les mandonguilles amb més suc, s'haurien desfet. Les he acompanyat amb pasta i bé. A més a més, he aprofitat restes de xai rostit i pollastre a l'ast. 

Per a quatre racions,
les mandonguilles,
 - 300 g de xai i pollastre rostit picats
 - 1/2 ceba
 - 1 all
 - sal
 - 1/2 culleradeta de pebre negre molt
 - 1/2 culleradeta de comí molt
 - 1/2 de pebre vermell dolç
 - oli d'oliva verge extra
la salsa de tomàquet,
 - 1 ceba
 - 1 gra d'all
 - 1 culleradeta de canyella molta
 - 1 culleradeta de comí molt
 - 3 tomàquets ratllats
 - 1 culleradeta de ras el hanout
 - opcional, julivert i coriandre fresc picat
 
Fem les mandonguilles picant la ceba, l'all i les herbes. En un bol, les barrejarem amb la carn picada i les espècies. Salpebrem.  En fem unes boles per a formar-les segons la mida que vulguem. Les fregim en una cassola amb oli fins que quedin daurades i les traiem. 
Preparem la salsa picant la ceba i l'all. Ho fregim al mateix oli de les mandonguilles, uns cinc minuts. Hi afegim la canyella, el comí i el pebre vermell. Remenem durant un minut i hi posem els tomàquets ratllats i el ras el hanout. Ho coem a foc baix a poc a poc uns 20 minuts. Afegim les mandonguilles i ho coem 10 minuts més. Si ens agrada, hi podem posar coriandre fresc picat.
I així podem viatjar amb el paladar...

Ell ja no hi és, però les seves cançons m'acompanyen moltes vegades mentre escric i ho continuaran fent. Un dels millors crooners que han existit, Tony Bennett.




2 comentaris: