dimarts, 14 de novembre del 2017

Amanida tèbia de fonoll i llardons {i el vi novell del Celler Masroig}


Se sap que la festa del vi novell és molt antiga i que els romans ja la celebraven. I jo ja m'hi he afegit com a fixa a la celebració que fan de l'arribada d'aquest vi al Masroig, al Priorat i de la DO Mont-sant, des de fa temps i que se supera cada any. Enguany, la setena edició de la Festa del Vi Novell del Celler Masroig va ser apadrinada per l'actriu Aina Clotet que va fer una presentació excel·lent, destacant que el vi ens ha de portar a enfortir les relacions humanes al voltant d'una ampolla.
L'Aina va remarcar, i com un consell del seu pare el reconegut Dr. Bonaventura Clotet, que s'ha de reconèixer les bondats del vi, sempre que es begui amb moderació, tan lligat a la nostra dieta mediterrània, principalment el negre per les substàncies que porta com són els tanins, resveratrol i polifenols que són antiinflamatòries i antioxidants, i s'associen a un menor risc cardiovascular. També ens poden ajudar a una vida més llarga i que una copeta de vi al dia és un hàbit molt sa. L'actriu va observar que va trobar molt a faltar poder beure durant l'embaràs i de com va  gaudir molt de la primera copa de després. En el seu pregó va desitjar llarga vida a la festa del vi novell i va felicitar els socis i treballadors del celler per haver arribat al centenari. Jo m'hi afegeixo i ho celebraré brindant amb una copa de vi i preparant un plat que porti porc, perquè no hem d'oblidar que per aquestes dates és quan es feia la matança del porc a l'antigor, perquè les mosques ja no hi eren i es podia treballar amb millors condicions la carn. Heus ací el binomi, la feina de la matança del porc, regada amb el vi més jove de la collita. Paraules que fan part del pregó de l'Aina.
I amb la matança i el vi està relacionada l'etiqueta del vi d'enguany, dissenyada per l'estudi de disseny gràfic Atipus, com les dels anys anteriors. L'Eduard, el creador, em va explicar que el rosat és el color que té la pell del porc quan són joves. Una etiqueta molt original.
El vi nou d'enguany resulta fresc i suau, és de color robí intens, brillant i dens. Trobareu la fitxa a la pàgina del celler.
I ara anem per la recepta de la qual no donaré quantitats perquè cadascú pugui posar les que racions que necessiti i fins i tot, com sempre recomano, posar imaginació i afegir ingredients, o treure'n, segons els gustos. Som-hi.

Ingredients:
 - bulbs de fonoll, un per cada dues persones
 - aigua
 - mantega
 - llesques finetes de pa torrat
 - 1 all
 - tiretes de cansalada
 - uns bolets, jo hi he posat uns Eryngii mini de cultiu
 per a la vinagreta:
 - oli d'oliva verge extra
 - mostassa antiga
 - sal i pebre
 - vinagre

Com la preparem:
Rentem el bulb de fonoll i el bullim durant un parell d'hores en aigua.
Quan el tinguem cuit escorrem i el partim per la meitat o a quarts.
El passem per la paella on haurem posat una cullerada sopera de mantega.
Tallem el pa en llesquetes finetes i les torrem al forn a 180ºC fins que es daurin, caldrà vigilar que no es cremin.
Les untem amb l'all cru i reguem amb oli d'oliva.
Passem els bolets per la paella on hem passat abans el fonoll, els salpebrem.
Passem les tiretes de bacó per una paella ben calenta i deixem que es torrin, els traiem i posem en un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l'oli.
Fem la vinagreta amb mitja tasseta d'oli d'oliva, jo l'he fet amb oli nou del raig, una culleradeta al gust de mostassa, salpebrem i afegim una culleradeta de vinagre ben espès.
Muntem el plat i amanim amb la vinagreta.

I ara, aparquem els mòbils, parem la taula ben bonica, preparem un àpat que ens vingui de gust i compartim una copa de vi. Parlem i parlem sobre allò que més ens agradi i gaudim del moment amb els nostres.

De pas, us recomano que feu un passeig pel Priorat i visiteu el celler. Us agradarà.

El dia de la festa hi va haver música a càrrec de Repu & Gerins i de la Bandarra Street Orkestra, grups que van animar a tots els assistents fins a aconseguir fer ballar tothom, si més no fer moure també els peus dels més grans. Una de les més ballades va ser,

Sweet Dreams, Bandarra Street Orkestra

2 comentaris:

  1. Quina gràcia! Precisament ahir vaig anar a un sopar i el vam acompanyar amb aquest vi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè,
      Suposo que et devia agradar. A mi, particularment, molt. És el nostre beaujolais que arriba puntualment per Sant Martí.
      Una abraçada,
      ❤️

      Elimina