Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 27 de novembre del 2017

Una bona crema de castanyes {una recepta treta de Llaminadures}


Els caps de setmana són per a desconnectar de la rutina diària. No cal fer grans coses, només cal fer quelcom diferent. Una de les que més m'agrada és passejar per la natura i ara a la tardor és reconfortant. I així, tot caminant per les muntanyes de Prades, vaig veure els castanyers amb el seu color groguenc del moment que ornen la natura de manera preciosa. Ja no en queden de castanyes, però encara vaig poder trobar-ne alguna. L'any vinent hi aniré abans. Sí que resten al sol els pellons que les embolcallen. També vaig veure bolets de tots tipus i altres fruits com les cireretes de pastor.
Tot errant pels camins i escoltant el silenci, em va venir a la memòria una recepta d'un petit llibret que guardo amb molta estima del gran cuiner i gastrònom català Ignasi Domènech, Llaminadures, que és per a fer tota classe de dolços de cuina, merengues, resfrescos, gelats, pudings i molt més. Un llibret de l'any 1924, molt original i que llavors valia 1,50 pta.  En ell trobem aquestes postres de llet: una bona crema de castanyes. I com ara és el temps la prepararem para a celebrar el nostre post 500. Fa no res que commemoràvem el 400 amb una entrada i ara ja som aquí. I us torno a donar les gràcies, com aquell dia, que us passeu per aquí de tant en tant i m'acompanyeu en aquest viatge. Va, que al mercat encara hi ha castanyes. Per a unes sis persones i tal com indica el mestre,

Necessitarem:
 - unes 20 castanyes
 - 1/2 litre de llet
 - 1/2 beina de vainilla
 - 4 rovells d'ou
 - 4 cullerades soperes de sucre ben generoses
 - 1/2 culleradeta de farina
 - melindros per a acompanyar

Com la farem:
Pelem les castanyes i les bullim en aigua fins que siguin toves.
Ara en traiem la pell interior i fem un puré.
He de dir que al llibre posa que les passem per un colador per a fer-lo.
Jo ho he modernitzat i l'he fet amb la Thermomix, emprant 100 ml. de la llet indicada i deixant-la no massa fina per a poder trobar la castanya, però a gustos.
I seguidament la preparem com faríem una crema: posem a bullir la llet a bullir amb la beina de vainilla traient-ne la pasta interior i quan hagi bullit hi afegim el puré de castanyes, tot remenant.
Traiem la beina de vainilla, la rentem i quan sigui seca la posem dins del sucrer, que el perfumarà, només és un consell que jo sempre faig.
Seguim.
En un cassó posarem els rovells d'ou, el sucre, la farina i hi anirem afegint la llet amb el puré, tot remenant tal com ho fem amb una crea, perquè no s'agafi.
Quan comenci a bullir i sigui prou espessa l'aboquem en una plata i la deixem refredar.
El Sr. Domènech recomana servir-la amb trossets de melindros al voltant, perquè faci més bonic...
  
Panis Angelicus, en viu, per Luciano Pavarotti, Sting, Aldo Sisilli, Orchestra da Camera Arcangelo Corelli

6 comentaris:

  1. el teu blog enamora.
    Gràcies per aquesta bona recepta i les fotos
    petons
    rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      No sé si ets la Rosa de sempre, però estic contenta de que passis per aquí tot sovint.
      Bon cap de setmana,
      ❤️

      Elimina
  2. Molt bona recepta, molt bones fotos i a part de celebrar la recepta 500 aquest mes també es celebra el 60 aniversari de Ignasi Doménech. Records

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Albert,
      Si aquesta setmana l'Acadèmia Catalana de Gastronomia li va retre un homenatge amb un sopar a l'Hotel Majestic de Barcelona amb un menú elaborat per en Nando Jubany. Catalunya país de bons cuiners, entre ells tu.
      Una abraçada a tota la família.
      Aviat farem una visita a l'Ambassade de Llívia.
      ❤️

      Elimina
  3. Quina bona pinta, fa venir salivera!! Jo sóc súper fan de les castanyes, a veure si encara n'enxampo i m'animo amb aquesta recepta!

    ResponElimina