Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 23 d’abril de 2014

Parmentier de patata i calçots {La cuinera}

...
   Van endrapar amb delit i avidesa les patates estofades, i també el puré cremós al qual vaig afegir pomes i figues macerades amb vi. No van quedar ni les engrunes d'un altre plat, aromatitzat amb tòfones i un polsim de pebre que acompanyava lloms cuits al forn. A hores d'ara, el receptari ha crescut i ja disposem la terra per a una plantació molt més gran. Hem endreçat dues estances senceres al carrer Carbassa per tal que comencin a grillar al gener i es puguin plantar per Sant Josep.
   Amb tot plegat, també l'Àgueda ha sortit del seu ensopiment.
Bé, no és tan sols això, hi ha tingut molt a veure que l'estiu vinent se celebrarà la boda de la seva filla, la Cecília, amb un jove molt eixerit que té un cafè a la Rambla. Li estem fent el dot i l'Eulària, la minyona que ha cuidat de mi com si fos la seva filla, ja frisa amb els preparatius. La idea és que el banquet sigui digne d'una princesa, que prou s'ho mereix la noia! Tanmateix, tindrem l'oportunitat de convidar persones importants a casa nostra. Ja et pots imaginar que les receptes giraran al voltant del fruit de la flor blanca, que aviat cobrirà les nostres terres com una delicada neu de primavera.
   D'altra banda, sembra que la sort ens acompanya. M'han arribat notícies que un tal Parmentier, un estudiós francès, també està treballant en aquest tubercle, amb molts bons resultats, i que fins i tot ha escrit un llibre on en parla. Estic convençuda que ens sortirem!
                                                                                                     ...
Del llibre La cuinera de Coia Valls. Ediciones B.

Us agrada la novel·la històrica? Aquí en teniu una que us entrentindrà força. La vaig llegir d'una tirada. Com que parla de Parmentier, nosaltres en fem un que ens agrada molt tot aprofitant els calçots que ens queden. Acompanya un pollastre a l'ast i una bona copa de cava. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 350 g de patates ja pelades
 - 150 g de calçots nets i polits
 - 100 g d'aigua
 - 100 g de nata per a cuinar
 - 50 g de mantega en pomada
 - oli d'oliva
 - sal i pebre blanc

Farem:
Courem les patates al vapor.
Els calçots els farem en una paella amb oli d'oliva en foc molt suau perquè no quedin foscos.
Quan estiguin cuits els passarem per la Thermomix perquè quedin una pasta fina.
Hi afegirem les patates, la mantega, l'aigua, la nata, sal i pebre al gust.
Ho deixem un minut a velocitat 3, o fins que veiem una textura que ens agradi.

Les flors tenen el seu paper en la vida de la Constança Clavé, la protagonista de la novel·la. Per això nosaltres hem aprofitat per a guarnir el parmentier amb unes de sàlvia, que com cada any està esplèndida. Recordeu les flors del pesto de l'any passat? I la patatera i la seva flor?

Les campanes també sonen a Barcelona dins el llibre. Posem-hi una música que ens les recordi: el gran Jordi Savall amb la Sonnerie de Ste. Geneviève du Mont-de-Paris (de Marin Marais) de la preciosa pel·lícula Tous les matins du monde. Bellesa en estat pur.

10 comentaris:

  1. Feliç Sant Jordi!
    M'encanta els parmentier, així que aquesta recepta... m'agrada!!!
    Preciosa la flor de salvia i preciosa composició!

    ResponElimina
  2. Ha de ser deliciós aquest parmentier amb el record dels calçots. Pel què fa al llibre de la Coia, ja me l'he llegit, i he de dir-vos que m'ha agradat força! Tot i que al principi no em va acabar de... però quan hi entres, és ben distreta "La cuinera". Bona Diada, Nani!! Petons

    ResponElimina
  3. Totalment irresistible!!!!! El llibre el ting, pro li vaig deixar a la meva germana, que estaba al hospital, per el seu marid. Ella ja l' acabat i jo aquí esperan veurela per recuperarlo i per fi poger lleigirlo........
    Bon dia de Sant Jordi i mil petons per a tots

    ResponElimina
  4. Pero que fotazas amiga¡¡¡¡ Me gusta el cuenco, me gusta la receta, que por poco no hemos coincidido con las patatas, y me encantan las fotos, con esa flor de salvia.... y esa base de madera preciosa. ¿El cuenco es de la tienda que tu y yo sabemos? Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  5. Sóc molt fan dels calçots, segur que m'agradaria aquesta recepta.
    Petons.

    ResponElimina
  6. Fantàstic el parmentier i les fotos!!

    ResponElimina
  7. fantàstica la parmentier... i el llibre també!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Aquest llibre promet, tant com la recepta!

    ResponElimina
  9. La parmentier segur que era bona, i unes fotos són molt maques!!! bona setmana

    ResponElimina
  10. Moltes gràcies per aquest preciós homenatge a la meva darrera novel·la! Feliç! Us deixo el booktrailer per anar fent boca ;-)
    http://www.youtube.com/watch?v=sjMXsbF15V8

    ResponElimina