Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 16 d’abril del 2014

Paratha {un pa indi}


Dissabte matí. Et lleves relaxada i vols que sigui així tot el dia, sense presses. Voldries estar lluny, però la realitat és que no. I perquè no viatjar sense sortir de casa? Aquest mes a 12 mesos 12 pans un pa indi especiat: paratha. Fer-lo ens ha transportat i la casa olora a Índia. L'encens i les espècies emprades hi ajuden. Per a esmorzar o per a berenar, perquè es fa amb poc temps i sense engegar el forn.
El resultat m'ha sorprès gratament i tinc per segur que el faré més vegades. Per a menjar dolç amb melmelades o salat amb verduretes i un curri de carn. Oh, que bo. Perquè en surtin 8,

Necessitarem:
 - 300 g de farina integral
 - 150 g de farina de blat
 - 250 ml d'aigua tèbia
 - 100 g de ghee o mantega clarificada en pomada
 - 1/2 cullerada (cafè) de sal
 - 1 cullerada (postres) de cúrcuma
 - canyella en pols per a empolvorar

Farem:
En un bol gran hi barregem els ingredients i els pastem a ma, com ho farien allà.
Pastem bé, fem una bola i el tapem amb un drap, deixant-lo reposar uns 40 minuts.
Dividim la massa en 8 boles i les aplanem ben fines amb un corró.
De totes maneres, un cop fetes m'he adonat que les hauria d'haver més fines i per tant dividir-la en 16.
Com més fines més bones i més ràpides de coure.
Posem una paella, si pot ser de ferro millor, al foc i quan estigui ben calenta hi coem, d'una en una, primer d'un costat i després de l'altre.
Com que hi he posat una quantitat important de mantega a la massa no ha calgut que en posés a la paella.
Les servim acabades de fer, encara calentes, untant-les amb ghee i empolvorant amb canyella.
Acompanyem amb te.
Ens traslladarem lluny, lluny.

Fent aquest pa he descobert el ghee o mantega clarificada, que es pot fer a casa amb mantega amb un procés especial. El pot que tinc me'l va donar la Mon que el va comprar en una botiga amb productes forans. No hi ha res com a descobrir coses noves i entre elles aquest pa i el ghee.

Mentre el menjava i em bevia el te, Anoushka i Ravi Sankar m'acompanyaven.

13 comentaris:

  1. Nani que receitas maravilhosas! esse pão deve ser uma delícia!!!!
    Eliane

    ResponElimina
  2. No podia faltar la cúrcuma perquè fos indi!

    ResponElimina
  3. La cosa ya pintaba de miedo en la primicia, pero ahora mucho mas, es de los míos 100%,lo sabes verdad. Y las fotos me encanta Nani, vamos que seguro que desayunarse con ese pan es como estar en India¡¡¡. Bss preciosa y disfruta de estos días.

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
  4. uuuummmm ha d'estar deliciós. I t'han quedat molt bonics :)
    petons

    ResponElimina
  5. No l'he tastat mai, crec. Sembla molt bo i prou senzill de fer, un cop trobes la mantega clarificada ;)
    Marta

    ResponElimina
  6. El pa és la meva perdició i encara no coneixia aquest! L'haurem de fer un dia per sopar! Merci!!☺ I les fotos m'han transportat a mi i tot: un atrezzo de luxe!
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. No mes mirant les fotos ets sens transportat a altres indrets.
    Tot super deliciós, el pa , el té i sobre tot les fotos.
    petons

    ResponElimina
  8. Ostres Nani sempre ens portes unes receptes tan exòtiques i originals que fan agafar gana només de mirar les fotos. Aquestes tortes amb cúrcuma m'ha cridat molt l'atenció, les provarem de fer per esmorzar un dia!

    ResponElimina
  9. Tens un parament de taula que fot enveja, Nani!

    ResponElimina
  10. Nani, este tipo de panes me encantan. Durante un tiempo tuve bastante relación laboral con compañeros de India y Pakistan, y este pan me encanta.
    Uno de mis pendientes es hacer una buena ghee.
    Besitos.

    ResponElimina