Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 23 de febrer del 2015

Entrepà de bou de mar i sèpia amb allioli {que bo!}


...
    Kilian aceptó de buen grado el cambio de tema i participó de los comentarios jocosos sobre el elaborado menú, que consistía en crema de ave, huevos escalfados Gran Duque, langosta con salsa tártara, lubina fría Parisien, pollo asado a la inglesa y macedonia tropical. Poco a poco se fue relajando, e incluso tuvo que reconocer para sus adentros que estaba disfrutando de la savia nueva que suponían la compañía y conversación de Miguel y Baltasar. Por este, además, sentía una curiosidad especial. Baltasar había estudiado en España, había obtenido una plaza fija por oposición en la televisión y no tenía intención de cambiar de lugar de residencia.
                                                                                                                 ...
Del llibre Palmeras en la nieve de Luz Gabás.     Editorial Planeta.
(Amb autorització de l'Editorial Planeta i de l'autora)



El llibre parla dels que van emigrar a Guinea els anys 50'. Mentre el llegia m'imaginava les plantacions de cacau en un clima tropical entre palmeres i plataners. I amb aquesta idea em vaig anar creant un entrepà acompanyat de plàtans fregits. Pot ser ben bé un dinar per a compartir amb amics, tot fent una tertúlia, amb un vi blanc de la terra. Sí, un dinar d'aquells dies que no tenim ganes de cuinar. O un aperitiu com hem fet nosaltres. El nostre amic Miquel va dir que passaria per casa i ens portaria un parell de bous de mar, que havia comprat al mercat, i ho vam aprofitar. En realitat el títol de la recepta d'avui és: entrepà de bou de mar i sèpia amb allioli i acompanyat de plàtan fregit salat amb aigua de mar {quina delícia!} però no podia ser tan llarg, no hi cabia. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 2 bous de mar
 - 1 sèpia
allioli:
 - 1 ou
 - 1 all
 - un xic de sal
 - unes gotes de suc de llimona
 - oli d'oliva - oove
 - o de gira-sol si no el voleu tan fort
entrepà:
 - unes llesques de pa al gust (torrat o no) o panets mini
acompanyament:
 - 4 plàtans de fregir pelats
 - oli per a fregir-los
 - aigua de mar


Farem:
Preparem l'allioli i reservem.
El cos té poca carn, el guardem per a un brou i només farem les potes al vapor durant uns quatre minuts.
També les podeu fer bullides durant un parell de minuts.
La sèpia la tallem a daus i la bullim també uns quatre minuts a foc moderat.
Escorrem.
Barregem la carn del bou i la sèpia amb l'allioli i preparem els entrepans.
Hi podrem afegir unes tàpares.
Per a fregir els plàtans els tallem en trossos d'uns 3 cm., els fregim en oli ben calent i anem deixant sobre un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l'oli.
Seguidament els aixafem plans i els posem en remull a l'aigua de mar, un parell de minuts.
Escorrem i tornem a fregir, amb cura de no cremar-nos.
No caldrà salar-los, l'aigua ja ho fa prou.
També podem acompanyar amb enciam amanit.
Aquest entrepà també el podreu preparar amb qualsevol altre peix que us agradi.

Només queda parar taula, treure el vi ben fresc (o el vermut també fresc i sense gel, com m'agrada a mi) i començar. La tertúlia serà d'allò més grata.
Ens imaginem a les platges de Guinea: acompanyarem amb música africana. Les capverdianes Cesária Évora i Lura ens canten a duo: Moda bô. Quines veus més dolces.
Res més. No, no ens cal res més.

4 comentaris:

  1. Això és un senyor entrepà Nani! Molt original i amb sabors deliciosos.
    Molt original lo de cuinar amb aigua de mar, i aixó de fregir dos cops els plàtansdesprés de l'immersió dins l'aigua...
    Molt curiòs!
    Petons.
    palmira

    ResponElimina
  2. Deu ni do !!!!! Lo de amb aigua de mar..... me ha encantad. Una recepte ben original i curiosa, com totes las teves.
    El llibre, es un dels meus preferids. M' encanten les noveles, amb un transfons d' historia. I d' aquesta, al menys jo, no en sàvia res. Per això ancara el vaig disfrutar mes.
    Mil petons

    ResponElimina
  3. Jo ho sento...no puc cuinar aquests animalots marins que s'han de "cuinar" vius..no puc...però he de dir-te que aquest entrepà fa una pinta gloriosa.
    M'ha encantat aquest original attrezo.

    ResponElimina
  4. Un entrepà molt original... vaja, crec que MAI n'havia vist un d'igual!! Has trobat una presentació molt xula :)
    Marta

    ResponElimina