Etiquetes

12 mesos 12 pans a baixa temperatura acompanyament al buit almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn fruita fruits secs fumats galetes gelats gossos hortalisses horts urbans infusions km0 Lékué licors llaminadures llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes musicals restaurants revista Cuina Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 18 de juliol de 2017

Torta de banana {per a berenar a la fresca}


Encara que sigui estiu, engegar el forn dóna caliu a la cuina. Sempre acompanya aquella flaire d'allò que s'està fent. I pot ser que ens transporti a altres moments de la nostra vida. Fa uns dies vaig tenir a casa la meva germana Beti. Feia temps que em reclamava que li preparés un dels cócs clàssics que la meva mare cuinava i que no havia tornat a menjar des que ella no hi era. Dit i fet, ens vam posar a la cuina i en un tres i no res ja era al forn. Ara l'he tornat a fer però afegint un detall diferent, dos plàtans aixafats, i també ha quedat molt bo. De totes maneres ella el feia més prim en un motlle més gran (quin germà se'l va quedar que el voldria recuperar?). Era deliciós.
Es tracta d'una recepta del Brasil i que ella preparava amb bananes prata, els idonis per a coure, perquè de plàtans en aquell país no en falten i de diversos tipus: banana-prata, banana-ouro, banana-agua, banana-nanica (petitones), banana-maçã i molts altres, que tenen diferents propietats i usos. He de dir que he adaptat la recepta al cóc de iogurt, perquè no tinc apuntada la de la meva mare. L'he fet per a berenar i com que fa calor, hem anat a menjar-lo a la Font del Drac, un lloc fresc amb bambús i heura, que sembla un petit paradís. També teníem pendent alguna cosa a celebrar i ho hem fet amb un vi escumós d'allò més: el Blanc de Blancs, de Raventós i Blanc, de la Conca del Riu Anoia. Qui diu que no es poden tenir grans petits moments de felicitat? Va, acompanyeu-nos.

Ingredients per a un motlle de 20 cm,
 - 3 o 4 plàtans
 - 1 iogurt
 - 3 ous
 - 1/2 mesura de iogurt d'oli d'oliva 
 - 1 1/2  de la mesura de iogurt de sucre
 - 3 mesures de farina
 - 1 sobre de llevat
 - un pessic de sal
- mel de canya de sucre o caramel líquid, o el fem nosaltres abocant força sucre al motlle i        caramel·litzant-lo

Com el farem:
Engeguem el forn a 180ºC.
En un motlle pla, rodó o quadrat, hi caramel·litzem sucre fent una bona capa.
Agafem un plàtan, o dos, i el tallem al llarg en tires fines i les posem sobre el caramel.
Reservem.
Fem la pasta del cóc batent primer els ous amb el sucre, afegint seguidament la sal, l'oli i el iogurt, la sal i la farina.
Aixafem molt bé dos plàtans i els afegim a la pasta.
Tot ben remenat i ho aboquem al motlle.
Enfornem entre 45 i 50 minuts, es tracta d'un cóc humit.
El traiem del forn i li donem el tomb sobre una reixa per a refredar-lo.
Servit amb una copa de vi escumós us sentireu al paradís segur...

Gangsta's Paradise, Coolio, L.V.

2 comentaris:

  1. Quan he llegit el títol he pensat, Juanita Banana, noia, és que sóc antiga! Estar molt bé pensar en un rap, i no a la planxa...Estiu això és aquesta torta, tarta per a mi, i per a mi estiu encara és Eva Maria i Juanita Banan...quins temps, per a tenir temps...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sara, ets la pera! Sí, i quins temps els de l'Eva Maria i Juanita Banana.
      A casa, com al Brasil, li dèiem torta de banana. Hi ha paraules que s'hi van quedar.
      Bon estiu!

      Elimina