Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 28 de setembre del 2018

Pastís de bolets de tardor


Fa tan sols uns dies les fulles dels arbres eren totalment verdes i d'ençà que ha arribat la tardor groguegen anunciant-nos que ja és aquí i que es quedarà durant tres mesos. Una estació que m'agrada molt, sobretot per la seva llum i els seus fruits. I també perquè deixem anar una mica, que no del tot, la calor xafogosa de l'estiu. M'agrada mirar passar la vida i com van canviant els colors des de la meva finestra  al camp.
Les moreres ja tenen fulles grogues i els garrofers han florit tan sols uns dies després d'haver plegat els seus fruits. Les olives estan inflades però encara no ha vingut el temps de la seva collita. El que sí que han arribat són els bolets i que com cada temporada he anat a comprar al mercat. Variats, triats petits (rovellons, camagrocs, ceps, rossinyols) i amb ells he preparat aquest pastís cremós. En aquesta empresa m'ha acompanyat la Violeta que tenia festa a l'escola i com sempre amb ganes d'aprendre. Mentre parava la taula em preguntava com s'havien d'agafar les copes, tot i que no li deixava tocar les Riedel, per si de cas. A l'hora de desemmotllar el pastís va sortir bé però es va trencar per un costat i ella em va dir que no em preocupés que ho taparia amb bolets per tal que no es notés. Sí que va aprenent, sí. I aquí el teniu, ben guarnit.

Ingredients per a un motlle de 20 cm amb forat al mig,
 - 4 ous
 - 120 g de formatge cremós tipus Philadelphia
 - 200 ml de nata líquida
 - 1 cullerada (postres) de mostassa a l'antiga
 - 250 g de bolets variats
 - julivert picat
 - sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra
 - mantega per a untar el motlle

Com el preparem,
Comencem engegant el forn a 180ºC que s'escalfarà mentre elaborem el pastís.
En una paella amb oli d'oliva hi saltem els bolets que haurem netejat de terra i pinassa amb un paper de cuina humit, hi afegim el julivert, salpebrem i un cop cuits, reservem.
En el got de la batedora batem els ous, la nata, la mostassa, el formatge cremós i salpebrem al gust.
Untem el motlle amb mantega i hi posem part dels bolets trossejats, ja que en reservarem uns quants de sencers per a guarnir el pastís.
Aboquem per sobre la barreja feta amb la batedora i enfornem al bany Maria.
Dos consells: que l'aigua que posem a la safata per al bany Maria sigui calenta i que tapem el motlle amb paper d'alumini que ajudarà a coure millor el pastís.
Deixem que cogui entre 40 i 45 minuts, segons el forn que tingueu.
Per a saber si està cuit, cal tocar-lo, veure que hagi quallat correctament i estigui ferm.
Un cop desemmotllat, el guarniu amb bolets sencers i julivert.
El podreu servir fred o tebi i l'acompanyeu amb maionesa i una amanida, serà un àpat ben lleuger i bo.
Jo el vaig acompanyar amb un bon vi de la terra: Una nit en globus 2016, del Celler de Josep Grau Viticultor de Marçà. Un vi de cultiu ecològic de la finca Les Comes i veremat manualment. Un maridatge perfecte amb el pastís. I com m'agrada la seva etiqueta, em fa somiar.

I no puc evitar que se'm posi la pell de gallina amb aquesta música de la gran Mercedes,

Todo cambia, Mercedes Sosa

      ...Cambia lo superficial
            Cambia también lo profundo
                Cambia el modo de pensar
                    Cambia todo en este mundo...

4 comentaris:

  1. Tens una gran ajudant, s'ha fet encara més gran desde que ens vam veure!
    Els bolets aquí encara no han arribat perque fa força sol i massa calor, poca aigua però ben aviat menjarem un pastís cremòs pensant en vosaltres...
    Una abraçada ben forta pels 3!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Palmira,
      la pròxima vegada que ens retrobem hauran crescut les dues com dos bolets i espero que no tardem gaire.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Aquest cau segur, quina meravella!

    ResponElimina