Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 5 de setembre del 2018

Truita fumada amb fonoll i uns tomàquets confitats


Setembre ha començat amb pluja i això ha anat molt bé per al camp. Sortir al camí i sentir la flaire del fonoll després d'una tempesta sempre em porta a pensar en la meva padrina Sisqueta, de quan anàvem a buscar bolets i després els tapava amb branques d'aquesta planta que trobàvem pel camí. Em deia, si algú ens pregunta on els hem trobat no ho diguis... M'agrada portar una branqueta a la mà quan surto a caminar, per poder-la anar olorant, em transporta. 
En aquesta època està florit i sempre he tingut al cap que podia fer un peix fumat amb el seu gust. Ahir, quan vaig anar comprar, vaig veure unes truites de riu i em va venir al cap que feia temps que no en menjava. Quan de joveneta vaig aprendre a cuinar, les acostumava a fer farcides amb pernil al forn. Així que de sobte em vingué la inspiració de tornar-les a fer igual però fumant-les. I apa, cap al camí a tallar unes branques de fonoll i a preparar el foc. A part de l'herba, també vaig posar sal a la safata i a més a més, unes serradures de roure que ajudarien a fer més fum i perfum. He de dir que el gust va quedar molt bo. Per a acompanyar, uns tomàquets cirerols confitats al forn trets d'un blog del qual us en parlaré en un pròxim post. Resultà un dinar amb molt de gust i jo, fumada de cap a peus.

Ingredients,
 - una truita de riu per persona, neta i polida per dins
 - pernil salat
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - branques de fonoll
 - sal 
 - serradures de roure (opcional)
per a confitar els tomàquets cirerols,
 - tomàquets cirerols
 - oli d'oliva verge extra
 - alfàbrega i orenga fresca (opcional)
 - sal i pebre

Per a fer les truites només caldrà encendre el foc i posar una xapa per sobre, per a no cremar-les directament.
Disposem les truites, que haurem demanat a la peixateria que ens les netegin per dins però deixant-les senceres.
Les farcim amb pernil salat i unes fulletes de fonoll, i les descansem sobre una safata amb sal i branques de fonoll.
Tapem amb una campana metàl·lica, la meva és la del wok.
Anem controlant que no es cremin, dependrà de la vivesa del foc.
Per a servir, les obrim per la meitat, salpebrem i reguem amb oli d'oliva o amb l'oli dels tomàquets confitats que farem de la següent manera:
Engeguem el forn a 90ºC, amb calor de dalt i baix, millor si és amb la funció de ventilador.
Rentem els tomàquets i els partim per la meitat.
En una safata de forn, els arrenglarem i els amanim amb sal, pebre i orenga, tot tirant un raig d'oli pel damunt.
Enfornem unes tres o quatre hores, segons veiem com queden.
Un cop fets els traiem i deixem refredar.
Els posem en pots de vidre nets, cobrint-los amb oli i una fulla fresca d'alfàbrega.
Esterilitzarem els pots al bany de Maria uns 25 minuts.
Us he de dir que des que els vaig fer no hem parat de posar-los a tot arreu i l'oli de confitar-los també va bé per amanir allò que més ens agradi.

I com m'agrada aquesta cançó...

Connexions, Guillem Roma

   ...I vas mirant al teu voltant
         i veus que en realitat
            en aquest món, tot està connectat...

4 comentaris:

  1. No t'ho creuràs però fa temps que tinc ganes de menjar truita des que per uns llacs d'Andorra vaig parlar amb un pescador que en portava de fresques al sarró. Fa molt de goig aquesta recepta, i les tomaquetes crec que encara en fan més!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè,
      Aquesta va quedar ben cuita i ben bona. Si les compres acabades de pescar encara millor. Els tomàquets, excel·lents.
      Abraçada.

      Elimina
  2. Ayyy amiga. Vaya fotazas, y vaya hambre que me has dado....

    ResponElimina