dimecres, 20 de novembre del 2019

Crema Joséphine Baker


Carxofes farcides Stravinski, Bescuit de fruites de l'alliberament, Truita sense nom, són algunes de les receptes de l'Alice. Ah, em deixava el Toddy calent per a una nit freda (com el que ens feia la meva mare abans d'anar a dormir). I així molts mots diferents per a batejar de manera original tot allò que cuinava per als convidats que rebien a casa de la Gertrude Stein. I la seva cuinera i amant era l'Alice B. Toklas.
Cada cop que viatjo a Rio torno amb sobrepès de llibres. Sort que Spotify ara m'ha solucionat la qüestió de la música i d'aquesta part ja no patiré. I un dels llibres que vaig portar fa molts anys, uns vint, és el 'O livro de cozinha de Alice B. Toklas'. I la veritat que és un goig llegir-lo i obrir per on ens vingui de gust. Història i cuina van de la mà. Va ser publicat l'any 1954 i com diu na Janet Malcolm a 'Dues Vides', el llibre sembla reposar en un marinat de records. Per si les desconeixeu, us faig un resum ràpid de qui van ser la Gertrude i l'Alice: una llegendària parella que eren lesbianes jueves expatriades a la França ocupada durant la Segona Guerra Mundial. Gertrude (1874-1946), una nord-americana de família adinerada que es dedicava al mecenatge i reunia una fastuosa col·lecció d'obres d'art. Va ser una de les figures culturals més estacades de la primera meitat del segle XX. I l'Alice, la seva parella, amant i cuinera que es cuidava dels aspectes pràctics de la vida també com a governanta, dactilògrafa, secretària i empresària. Vaig començar a interessant-me pel llibre i després van venir d'altres que parlaven d'elles. Quan morí la Gertrude, un agent novaiorquès li proposà a l'Alice que escrigués un llibre que expliqués la seva vida amb l'escriptora. Ella li va contestar que d'acord però que seria un llibre de cuina: El llibre de cuina de l'Alice B. Toklas. I a mi m'agrada perquè en ell explica els menús que preparava per a tots els convidats que passaven per casa seva: Matisse, Manet, Renoir, Picabia, Gris, Cézanne, Pierre Balmain, Dora Maar, Hemingway o Picasso (aquest li va fer el conegut retrat), entre molts altres i es reunien a la Rue Fleurus de París on cada dissabte els rebien amb àpats exquisits. Les receptes van acompanyades dels moments viscuts amb relats de tota mena. Al capítol 'Assassinat a la cuina' explica com la Gertrude es va aficionar als llibres de crims i assassinats. Van començar llegint Dashiell Hammet i l'Alice va aplicar-ho a la cuina: la primera víctima va ser una carpa. I la va preparar farcida de castanyes. Bé, no explico més perquè s'ha de llegir. Té moments divertits i d'altres on fa crítica de la manera de ser  dels convidats i altres personatges. De vegades, quan no tinc el dia de llegir, l'agafo i l'obro a l'atzar. Sempre aconsegueix treure'm un somriure. La majoria de les receptes són de cuina francesa, de la que l'Alice n'era una devota: mantega i nata no falten. Algunes són molt elaborades, d'altres més senzilles. Jo he triat una de ben fàcil, que surt al capítol 'Tresors' i que ha sortit molt bona: la crema Joséphine Baker. Suposo que la devia batejar amb aquest nom perquè en algun moment devia ser una de les convidades a les festes d'aquella parella. Aquí  el podeu trobar editat fa uns anys en llengua castellana i que passa per ser un dels llibres de cuina més venuts en tot el món. Ara ja m'estic fent la llista dels que portaré al pròxim viatge. Quines ganes!

Ingredients,
 - 3 ous
 - 65 g de sucre o 3 cullerades soperes
 - 2 cullerades soperes de farina o 30 g
 - 370 ml de llet
 - 2 cullerades soperes de llet
 - 2 cullerades soperes de licor Raspail, el meu Chartreuse
 - 3 plàtans mitjans o dos de grans
 - uns trossos de pell de llimona sense el blanc

Com la prepararem,
Engeguem el forn a 200ºC.
Mentre s'escalfa batrem els ous amb el sucre.
A part, pastem la farina amb dues cullerades de llet i seguidament hi afegim la resta de llet.
Remenem bé i ho ajuntem amb els ous i el sucre, tot remenant.
Ho passem per un colador metàl·lic de reixa fina, perquè no quedi cap grumoll de farina.
Perfumem la barreja amb el licor triat.
En un motlle hi posem els plàtans tallats a rodanxes fines i uns trossets de pell de llimona.
Aboquem per sobre la barreja de llet, ous i farina.
Enfornem entre 20 i 30 minuts.
S'ha de servir fred i millor si el prepareu d'un dia per l'altre.
Amb aquestes quantitats en teniu per a sis racions.
Jo a més a més vaig perfumar-ho amb una cullerada sopera de Chartreuse per cada ració.
Un consell:
L'he cuinat tal com el feia l'Alice, però la pròxima vegada (perquè n'hi haurà), abans passaré les rodanxes de plàtan per la paella amb Chartreuse. Quedarà una delícia de delícies. També he de dir que ella va preparar la crema amb Licor Raspail. Jo no el conec i com a bona Tarragonina l'he substituït per Chartreuse.

Després de menjar aquesta deliciosa vindrà de gust fer una balladeta amb el ser estimat, segur. Ens agafem per la cintura, els rostres a tocar i dues passes al costat i tres cap a l'altre. I vinga, no parem, que la Joséphine Baker ens canta.

Confessin', Joséphine Baker
    ...I'm confessin' that I love you,
           Tell me, do you love me too?
                 I'm confessin' that I need you,
                       Honest I do, need you every moment...

5 comentaris:

  1. Nani, me ha encantado. Ya tengo mi primera petición para la carta de los Reyes Magos. El libro tiene una pinta estupenda.¡Qué ganas!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elena, es uno de los libros de cocina que más me gustan. Sus vidas y como sobrevivieron unas mujeres amantes en unos tiempos difíciles. Y yo ya tengo ganas de volver a pasar por la libreria Saraiva de Rio. Allí encuentro auténticas joyas culinárias hechas libros. Pronto, pronto...

      Elimina
  2. ... Confesso que t'estimo, Digue'm, tu també m'estimes? Confesso que us necessito,
     Sincerament, sí, et necessito cada moment ... I love you.

    ResponElimina