dilluns, 2 de gener del 2023

Galetes de mantega amb espècies de Nadal



Arriba Nadal i tens receptes per posar que no trobes el moment. Per més que publiqui setmanalment, sempre hi ha alguna que s'encavalca i quan me n'adono ja ha passat la festa. I això ha passat amb les galetes de Nadal amb espècies, que passen per ser les meves favorites. Són molt fàcils de fer.

Però llegint el diari Ara del diumenge dia 18 de desembre, vaig trobar a l'apartat de la cuina il·lustrada que m'agrada molt i que acostumo a fer les receptes que hi surten, unes galetes ben bones. Doncs això, aquesta part gastronòmica que està coordinada per la Trinitat Gilbert, aquell dia va sortir una recepta que em va agradar força del pastisser Miquel Guarro amb il·lustracions de l'Esther Utrilla. Més o menys es fan totes iguals, i el dia de Nadal a la tarda em van venir de gust. He de dir que han quedat boníssimes i només caldrà tenir ganes d'ajuntar els ingredients i enfornar-les. Seguidament, les guardarem en una capsa de llauna i a gaudir-les amb el cafè, o amb una copeta de moscatell o ratafia a la sobretaula. Per cert, a casa ja hem preparat aigua i garrofes pels camells, i tres copes per als Reis d'Orient, que tots esperem amb il·lusió. 

Ingredients, en sortiran més o menys unes 25 galetes,
 - 225 g de mantega en pomada, temperatura ambient
 - 125 g de sucre de llustre
 - 80 g de farina d'ametlla
 - 1 ou
 - 380 g de farina de rebosteria
 - sucre morè de canya integral
 - 1 clara d'ou per enganxar el sucre
 -1,5 g de sal
 - la pell d'una taronja ratllada
 - 1 culleradeta generosa de: gingebre en pols, canyella, nou moscada, fava tonca, matafaluga, speculoos i un polsim de pebre negre.

A la recepta original del diari les culleradetes són de canyella en pols, nou moscada, gingebre en pols, anís verd molt (matafaluga) i pebre blanc. D'ou batut només indica 25 g, però jo hi he posat l'ou sencer. De vegades les indicacions de les receptes són per a un determinat tipus de farina i aquí he vist que l'havia de posar tot. La resta és tot igual.

Com pastar-les: Posem la mantega en un bol. Anem passant el sucre de llustre per un sedàs i l'anem tamisant perquè vagi caient a poc a poc damunt de la mantega.
Hi afegim la farina d'ametlla, la sal, la farina i la barreja d'espècies.
Pastem perquè quedi ben barrejat, a mà o a màquina. Un cop tingui la textura d'un polvoró hi afegim l'ou batut. Ho treballarem fins a tenir una massa compacta. Un cop pastada, fem un caneló i el partim en dos per treballar millor.
Tallem un paper de forn, poseu els canelons a dins i els enrotllem. Jo ho he fet amb film transparent.
Els posem a la nevera almenys un parell d'hores. 
Passat el temps, traiem el paper i pintem els canelons amb un pinzell de cuina sucat en clara d'ou i els passem per damunt d'una safata amb sucre morè fins a deixar-los ben arrebossats.
Seguidament, tallem els canelons a rodanxes d'un centímetre i els anem posant en una safata de forn folrada amb paper de forn. Col·loquem les galetes separades unes de les altres.
Les coem al forn, preescalfat, a 180℃, escalfor dalt i baix, durant uns vint o vint-i-cinc minuts.
Les traiem i deixem refredar sobre una reixa i les guardem en una capsa de llauna.

Recomanació: Cuinar amb espècies o amb herbes aromàtiques resulta molt beneficiós per a la nostra dieta. A part de donar un sabor i color diferent als nostres plats, també deixen anar una flaire que desperta els sentits més adormits. Aporten una gran quantitat de compostos antioxidants i micronutrients que encara que sigui en petites quantitats, si ens acostumem a posar-ne, la suma serà important. Algunes tenen propietats antiinflamatòries, d'altres propietats antimicrobianes. Posem imaginació i espècies a la cuina, la nostra salut ho agrairà.

I ja falten menys de dotze mesos pel pròxim Nadal. Que tinguem un any de pau i tranquil·litat, que falta ens fa. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada