dilluns, 26 de desembre del 2022

Pastís de massapà i pera



És una de les meves instagramers favorites pel bon gust que l'acompanya. Ens seguíem feia temps i un dia vàrem descobrir, dins la gran immensitat de la xarxa universal, que vivíem molt a prop una de l'altra, a pocs minuts de cotxe. Fins i tot que teníem amigues en comú. Com que veia que li agradava, agrada, fer cocs i pastissos li vaig proposar que preparés un per a compartir al blog. I així va ser com vam passar un matí ben entretingut. 

Jo ja m'imaginava que tindria la casa guarnida per Nadal. Una casa acollidora amb molta llum i amb uns tions que em miraven seriosos pensant que aviat sortirien del cau. Amb una cuina que convida a passar-hi temps preparant quelcom per als seus. Ella és la Carme, la @carmegutierrez71 a Instagram. 

Dels llibres de cuina que té, la Carme va triar el de l'Aran Goyoaga, l'autora de Cannelle & Vanille, el 'Bakes simple', amb receptes sense gluten. En anglès. I em diu que va triar el que surt a la tapa del llibre, que va sortir força bo i l'ha fet altres vegades. Aquesta recepta s'inspira en molts dels tradicionals pastissos de massapà i ametlla. Queda tremendament humit amb mantega i massapà, a més de capes de pera tallada fins que es fonen a la boca, és perfecte per a una tarda d'hivern o una taula de postres de vacances. La recepta original porta dos tipus de farina, ella hi posa farina normal i en lloc de pols de coure hi posa bicarbonat. La sal és kosher i aquí la tenim normal, de la que utilitzem a la nostra cuina. Les peres que tenia eren molt madures i les va triturar, incorporant el puré a la massa. El massapà no el va fer, sinó que el va comprar. Al final teniu la recepta del que acostumo a fer.

Ingredients per a un motlle de 22 cm de diàmetre,
 - 1/2 kg de peres
 - 200 g sucre
 - 1/4 kg de massapà
 - 225 g de mantega sense sal a temperatura ambient
 - 4 ous grans
 - 1 rovell d'ou
 - 1 culleradeta extracte de vainilla
 - 70 g de farina de blat
 - 1 culleradeta de bicarbonat
 - 1 culleradeta de sal
 - 30 g d'ametlles crues filetejades
 - sucre de llustre
 - nabius (opcional)

Elaboració,
Escalfem el forn a 160℃. Untem el motlle amb mantega pels costats i folrem el fons amb paper vegetal, també untat.
Pelem les peres i les tallem per la meitat longitudinalment. Amb una mandolina fem rodanxes que repartirem concèntricament ajustades, començant per la vora fins que es cobreixi tot el fons de la paella. Cal tenir en compte que la Carme va aprofitar unes peres que eren molt madures i les va triturar, prescindint d'aquest pas de tallar-les finament. A la cuina sempre cal que ens adaptem a allò que tenim.
En un processador d'aliments barregem el sucre amb el massapà, fins que la barreja sembli sorra. Afegim la mantega fins que quedi cremosa.
Afegim els ous, el rovell i l'extracte de vainilla. Batem fins que la barreja s'hagi airejat i els ingredients s'hagin incorporat. Seguidament, aboquem la massa per damunt de les peres.
Enfornem i coem el pastís entre 55 i 65 minuts, fins que estigui daurat i que quan el punxem amb un escuradents, aquest surti net. El pastís quedarà molt tendre i humit, així que caldrà que el deixem refredar sobre una reixa. Quan traiem el pastís del motlle passem un ganivet afilat per la vora i després l'invertim en un plat. El tornem a invertir en un altre perquè les peres quedin al fons. Posem les ametlles filetejades per sobre i espolsem la part superior amb sucre de llustre. I uns nabius per decorar. 
Si no el consumim del tot, caldrà emmagatzemar-lo a la nevera fins a quatre dies.

Per si voleu fer el massapà a casa, tinc la recepta que sempre faig:
En aquest cas per a 200 g barrejarem 100 g d'ametlla molta, 100 g de sucre de llustre i una clara d'ou, que remenarem bé fins a integrar els ingredients. I llestos. 
Gràcies, Carme. Repetirem.

Hi ha una cançó del gran i inoblidable Lucio Dalla que diu que escriu a un amic per 'distreure's una mica' i li comunica que l'any vell ja s'ha acabat, 'ma la televisione ha detto che il nuovo anno' ...però a la televisió han dit que l'any nou portarà una transformació que tots ja estem esperant... I jo l'espero. No tan sols una, sinó que canviïn moltes. Fa massa temps que tenim notícies poc favorables, poc no, molt desfavorables del tot i seria hora que ens arribessin de noves i bones. Desitjos per a tots. Bon dia de Sant Esteve, fins a l'any que ve i que el 2023 sigui diferent.


L'Anno Che Verrà, Lucio Dalla
         ... L'anno che esta arrivando tra un anno passerà
                   io mi sto preparando, è questa la novità...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada