conrear v.tr. Sotmetre (la terra, les plantes), a certs treballs i cures per fer-la fèrtil, perquè doni fruit, conrar.
hort m. Tros de terra en què es conreen verdures i llegums.
Aquestes paraules només són unes de les accepcions dels mots polisèmics que les contenen i que estan al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), així com d'altres que sortiran en cursiva al post.
Tenir un hort proporciona un estat de benestar emocional, diria que de felicitat, per poder conrear allò que cuinaràs després. Però també hem de tenir en compte que comporta feina extra quan has de lluitar contra plagues amb les quals no hi comptes. Així vaig haver de posar xarxes perquè venien coloms i ocells a menjar-se la verdura i un cop les he cobert han aparegut els talps. La lluita que existia a dalt ara és a sota terra. I apa, sant tornem-hi. Vaig comprar llavors de mostassa per a una parada sense protegir, hi varen créixer unes fulles precioses, fins que d'un dia per l'altre un estol de coloms o estornells (no els vaig veure) les van polir. És una lluita contínua, però paga la pena, vas aprenent.
compartir v.tr. Dividir (una cosa) donant-ne part a d'altres, prenent cadascú la seva part; rebre, usar, posseir, en comú.
Així que avui compartiré una recepta f. Inclinació sobre la preparació de certs medicaments, de plats de cuina, de tints, etc... amb verdures conreades al meu hort i cuinades amb amor m. o f. Inclinació o afecció
viva envers una persona o cosa.
Ingredients per a quatre racions o dues, si hi ha gana
- 250 g d'arròs bomba
- 150 g o més d'espinacs
- 1 litre d'aigua o brou de verdures
- 1 cullerada sopera de mantega o d'oli d'oliva verge extra
- formatge ratllat, el que més us agradi
- 4 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
- 1 ceba
- 1 cullerada sopera de suc de llimona
- 2 alls
- sal i pebre
En una paella amb quatre cullerades d'oli d'oliva verge extra hi posem la ceba tallada a brunesa. Deixem un parell de minuts i afegim els espinacs, nets, rentats i sense les cues. Tallats a la xifonada, quan s'ajunten les fulles i es tallen en fines tires allargades. Esmicolem els alls i també els posem. Es couen a foc suau. Afegim el suc de llimona i salpebrem. Deixem que es begui el suc i hi posem l'arròs, barrejant bé amb una cullera de fusta, i que es sofregeixi una mica. Aboquem el brou o aigua, que haurem escalfat, tastem el punt de sal i abaixem el foc, fins que se l'hagi begut. No l'hem de remenar. Quan s'hagi cuit el traslladem a una safata o un altre estri amb tapa i que estigui calent (jo el poso un parell de minuts al microones per escalfar-lo). Al moment de servir hi posem una cullerada de mantega, o d'oli d'oliva verge extra, i empolvorem amb formatge ratllat. Jo hi he posat a més a més, la pela ratllada de la llimona amb la qual he fet el suc -que després m'ha servit per preparar una llimonada amb menta fresca, a casa s'aprofita tot-. Per sobre hi he posat una fulla de mostassa fregida durant uns segons en oli ben calent. Un cop he fet la fotografia, he posat per sobre també els pètals de la calèndula i del clavell de moro. Flors de l'hort que ajuden a pol·linitzar i són comestibles.
Recomanació 1 f. Acció de recomanar; l'efecte... del nou llibre de l'estimada Carme Martí. La setmana passada el va presentar a la Llibreria Roca de Valls, Els núvols, editat per Amsterdam. No cal dir que torna a fer-nos gaudir d'una bona lectura. La temàtica del qual coincideix amb la tria d'enguany de la Marató de TV3, per la salut cardiovascular, sense que l'autora fos conscient d'aquest fet. La novel·la ens narra una història tendra i punyent, de quan van diagnosticar una malaltia del cor del fill de la Cristina, aquesta va sentir que el seu món s'ensorrava. I fins aquí. Llegiu-la. Amb el teu permís, Carme, un petit fragment de la pàgina 39 i que a mi em va fer molta gràcia -et vas inspirar al meu post?-,
... Darrere meu, el Víctor va treure dos gotets més i l'ampolla del xarop de flors de saüc que fa la Mireia. Vam seure i ens vam refrescar l'ànima...
Altres entrades del blog amb recomanacions de llibres de la Carme Martí: Mini canelons per als minis de casa, del llibre Història d'una cuinera, Memòries de Maria Badia, Escudella i carn d'olla, del llibre El camí de les aigües, un homenatge a la Neus Català un 8 de març, amb referències al llibre Un cel de plom, el dia que vàrem berenar xocolata desfeta amb amigues i ara Els núvols. Una autora de casa que ambienta els seus llibres al nostre territori.
Moltes gràcies per tot, Carme. I per la dedicatòria.
Autumn Leaves, per Seal, o si preferiu, per l'Eric Clapton
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada