I tot va començar de matinada, a les cinc al Pati Els Lluïsos, amb l'encesa de fogueres per coure l'escudella d'enguany. Després anirien afegint els ingredients segons l'ordre escrupolosament establert fins al migdia: entre 7.30 i 10.30 h es cuinen els ossos i la carn, de 10.45 a 11.45 h s'afegeixen les patates, la carn i les verdures. Tot ben calculat i pesat perquè cada caldera és diferent de l'altre. A les 12.15 h s'escalden les botifarres, per cert, molt bones. I a les 12.45 h, finalment s'hi posen els llegums i després l'arròs i els fideus. Tot al seu moment per sortir a les 13.00 h amb les calderes penjades als semalers, per arribar a la plaça de l'Església.
Un cop allí seria repartida entre els gelidencs i forans, que com jo gaudíem de la festa. Això sí, no podien començar a repartir-la fins que el mossèn l'hagués beneït i tastat i donés el vistiplau corresponent. Tot seguit començava el repartiment amb grans cullerots que omplirien els plats dels quals es menjarien l'escudella a la plaça i les olles dels que se l'endurien per a menjar-la a casa. Aquesta tradició va començar al s. XVIII amb la Germandat de Beneficència Mútua de Santa Llúcia, ja que els seus membres són els que feien la calderada d'escudella, un cop a l'any, per a donar un àpat calent i consistent als més necessitats. Us puc dir que de consistent ho és i molt. La plaça feia olor d'escudella, i tal com em van explicar la fan des de 1855. Només es va interrompre durant la Guerra Civil, però la van revifar a la postguerra. Finalment, aquesta festa popular i gastronòmica va acabar sent la festa major d'hivern. I ara ja forma part del Patrimoni Festiu de Catalunya.
No cal que us digui que bona era l'escudella, d'aquelles espesses que entren tan bé en un dia de fred. És una recepta autòctona de la nostrada escudella barrejada. Les calderes on s'elabora són d'aram i el foc és de llenya. Les quantitats estan molt ben calculades per a cada caldera, ja que són de diferents capacitats. Aquí teniu els ingredients per a una olla de 20 litres que en Joan Garcia, el responsable de comunicació de la Comissió de Festes de Santa Llúcia de Gelida, i en Roger Clanchet, el responsable de les calderes -que no olles- varen posar al compte d'Instagram de la Comissió.
Ingredients,
- 1/2 peu de vedella
- 1/2 kg d'ossos de vedella
- 0,3 kg d'ossos de porc de l'espinada
- 1,5 unitats de peus de porc partits
- 1/2 careta de porc
- 1/2 kg d'ossos de pernil salat
- 1/2 kg de jarret de vedella
- 1/2 kg de tires de pit de xai
- 600 g de cansalada salada
- 5 unitats de botifarra negra
- 1/2 col
- 1/2 api
- 3/4 kg de patates
- 1/2 kg de cigrons cuits
- 1/2 kg de fesols cuits
- 1/2 kg d'arròs
- 1/2 kg de fideus
Seguirem els temps de com anar afegint els ingredients:
Posem 12 litres d'aigua a escalfar en una olla de 20 litres.
00:00 Quan comenci a bullir l'aigua afegim tots els ossos, els peus de vedella i porc, el jarret i les tires de pit de xai. Deixem que vagi bullint a foc mitjà.
1 h 30' Afegim la cansalada i la careta de porc.
2 h 30' Retirem de l'olla tota la carn i els ossos per desossar-ho tot i tallar-ho a mida mossegada.
2 h 35' Reomplim amb aigua fins als 2/3 de l'olla i tornar a portar a ebullició.
2 h 50' Afegim les patates.
3 h 30' Afegim la carn trossejada i les verdures tallades.
4 h Escaldem les botifarres a l'olla fins que estiguin toves.
4 h 30' Afegim el llegum cuit. A partir d'aquí augmentar el punt d'ebullició a foc viu.
4 h 35' Afegim l'arròs.
4 h 45' Afegim els fideus.
4 h 50' Corregim el punt de sal.
4 h 55' Tothom a taula. Servim l'escudella amb un tall de botifarra negra.
I després de tot aquest reguitzell d'instruccions a qui no li agafen ganes de coure-la? Tot afegit al seu moment. De veritat que resulta una exquisidesa. Que ve el fred, que vingui. Que volem compartir-la amb la família, que vinguin. Els ingredients són econòmics, només cal paciència i temps.
I des d'aquí vull agrair als de Mostatxo Most, en Gil i la Magda, per ser uns bons amfitrions. Quan la Ruth i jo els vam visitar pel post del mes de juny, els vaig comentar que m'agradaria molt tornar per Santa Llúcia. M'ho vaig anotar a l'agenda i el dia va arribar. En Gil participa activament amb el repartiment de les calderes i el podeu veure portant-les amb els semalers. Repeteixo un cop més, moltes gràcies per la vostra bonhomia.
Recomanació de la setmana. Com que em vaig saltar la recomanació el post passat, avui en faig dos.
Una, ja que soc al Penedès i us he parlat del most Mostatxo, he de dir que resulta una beguda excel·lent per si teniu nens i persones que no beuen vi a taula aquests dies de festa (i la resta de l'any també). Us agradarà i serà una manera de sorprendre els vostres convidats. És el paisatge posat dins una botella.
I l'altre és que venen festes i ja esteu pensant amb els àpats que organitzareu. No cal que siguin productes cars, però sí que intentem que siguin locals i produïts de manera sostenible. Jo he heretat de casa dels meus pares fer la sopa amb brossa de sempre i que tots esperen amb ganes. Com que el pròxim post serà posterior a Nadal, us desitjo unes bones festes junt amb els vostres.
Violetes, Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona & Marcel Sabaté
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada