Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 30 d’abril del 2019

Xarop de saüc i el llibre 'Criatures Extraordinàries'


...
     El temperament de la Bessy no va tenir cap efecte sobre la Mary, que no es va bellugar de la porta.
     - Què fan?
     - Xarop de saüc - vaig respondre.
     - Xampany de saüc - em va corregir la Margaret, fent un gest amb la mà.
    - No ho he tastat mai, això - va dir la Mary, mentre mirava els caps entrellaçats de les flors i olorava l'olor de moscatell que omplia la sala.
     - Aquí hi ha tanta abundància de saücs, al mes de juny - va dir la Margaret -. Per a alguna cosa s'han de fer servir. No és això el que feu, la gent del camp?
                                                                                               ...
...
      - Gràcies per ajudar-me amb els saücs - va dir la Louise un cop vam tenir les flors macerant-se en sucre, llimona i aigua calenta -. Quan estigui a punt te'n podràs endur una ampolla.
      La Mary Anning va fer que sí amb el cap i en acabat es va tombar cap a mi.
      - Em deixa mirar les seves cúrios, senyoreta? L'altre dia no me les va ensenyar.
                                                                                              ...

Dos paràgrafs del llibre Criatures extraordinàries, de l'autora Tracy Chevalier, editat per RBALlibres.
Traducció al català de Ferran Ràfols Gesa. Copyright © 2009 by Tracy Chevalier. Reproduced with permission of Curtis Brow Group Ltd.

Aquest post el vaig començar a escriure fa un any. Sí, un any d'espera. I ara ha arribat el moment de publicar-lo. Ho explico: cada any a principis d'estiu visito la Mireia a Vila-rodona perquè em deixi llibres per a llegir sota els arbres. Té bon gust per a la lectura i m'agraden els que em presta. Resulta que l'any passat essent al seu jardí em va ensenyar el saüquer i em va comentar que fins feia quinze dies havia estat florit. Vàrem quedar que m'avisaria l'any següent per a veure'l vestit de manera esplèndida i així poder fer alguna cosa amb les seves flors. Vaig marxar de casa seva amb dos llibres sota el braç. Un d'ells, el que aquí us recomano i d'una autora de la qual la Mireia és una bona seguidora i de qui es pot dir que se'ls ha llegit tots, de la Tracy Chevalier. 'Criatures extraordinàries' (Remarkable creatures), una novel·la que narra una complicada però forta amistat entre dues dones, la Mary i l'Elizabeth, obsedides pels fòssils. Bé, fins aquí tot normal. L'endemà, quan vaig començar a llegir-lo i arribo a la pàgina trenta-dos em trobo el paràgraf de dalt, on fan xarop de saüc. Posteriorment, en tornen a parlar a la trenta-cinc. Truco a la Mireia i emocionada li dic que ella, sense voler, m'ha posat la recepta que volia fer amb les flors de saüc. Ella no recordava aquest fet i vam pensar que era una casualitat del destí. I apa, ha passat un any i dit i fet: ja tenim el xarop amb les flors del seu hort, on té cultius i fruiters que després serveix al seu restaurant 'Les Fonts' que regenta a la planta baixa de casa seva i on també ven les melmelades de gustos diversos que prepara durant l'any amb els fruits del temps. Un lloc amb encant i acollidor que utilitza productes de proximitat i de temporada. I si la setmana passada era a Tamarit, al Tarragonès, a la desembocadura del riu Gaià, avui torno a ser al mateix riu però bastant més amunt, just darrere de l'hort i de la casa de la Mireia a Vila-rodona, a l'Alt Camp. Igual que a la desembocadura, la zona del riu aquí també és un Espai Natural Protegit. I penso que ja cal que ho protegim tot, perquè estem destrossant la natura a passos agegantats.
Vàrem preparar el xarop en dos dies, un per a deixar macerar les flors i l'altre per a fer l'almívar del xarop.
Les quantitats i ingredients que necessitarem per a tres litres (ens hem partit un litre i mig per a cada una) són,
 - 3 litres d'aigua
 - 6 llimones ecològiques
 - 40 tiges de flors de saüc
 - 2 kg de sucre

Com el preparem,
En un bol, o en un envàs de vidre com el que hem usat nosaltres, hi posem les flors desgranades amb l'aigua.
Tallem les llimones a rodanxes, les posem junt amb les flors i deixem macerar tota la nit.
L'endemà filtrem l'aigua, la barregem amb el sucre i fem un almívar a foc amorós, sense deixar que bulli, durant uns 15 minuts aproximats i tot remenant.
Ho tornem a filtrar amb una mussolina i embotellem.
Quan s'hagi refredat ho posem al frigorífic ben tapat.
Aquest xarop ens servirà per a molts usos: fer gelats, per a emborratxar pastissos, per a barrejar amb aigua i serà un bon refresc, per a tot allò que puguem barrejar amb xarop i ens doni la imaginació.
Hem de tenir en compte que el 'Sambucus nigra', el nom científic del saüc, té moltes propietats medicinals.

La Mireia ja està pensant amb els usos que li donarà al seu restaurant... i jo també a casa meva.
Avui tenia al menú uns espàrrecs amb vinagreta de boixacs, les calèndules que abunden al jardí, amb una pinta impressionant.

La banda sonora de l'hort era el cant dels ocells...

Three little birds, Gilberto Gil


13 comentaris:

  1. Gràcies per deixar-me compartir amb tu aquest post.
    He posat a fer xampany de saüc, d'aquí 1 mes i 1/2 el tastarem!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per la complicitat. I ara toca esperar el xampany!

      Elimina
  2. què meravellós tot !!! i quin tema musical :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies. El tema musical és una versió magnífica per part del cantant brasiler d'una molt coneguda cançó d'en Bob Marley.

      Elimina
  3. Quines fotos més boniques! En vaig fer una vegada, però em va explicar la recepta sense fer-ne almívar. Simplement, com a aigua refrescant de saüc. Ho provaré co diueu, tenim saücs a mansalva!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! Sou una família d'artistes i que cuideu els detalls.
      Et recomano que facis aquest xarop, Núria. És boníssim.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Quin post més bonic! I les fotos m'agraden molt i molt :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Mònica.
      El xarop resulta una delícia. Teniu saücs per la teva terra? Si és així, te'l recomano.

      Elimina
    2. N'he vist però no tants com per aquí :)

      Elimina
  5. Amb aquests darrers posts estic fent un màster accelerat de flors que he vist tota la vida però que no en sabia ni els usos ni els noms. M'encanta! Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè, gràcies a tu per no faltar mai. I m'alegra moltíssim que t'agradin les flors que podem introduir a la cuina i que trobem tot caminant pels senders.

      Elimina
  6. Bona tarda Nani, sóc una admiradora del teu blog, m'agrada moltíssim, doncs les meves dues passions son la cuina i la lectura. Visc a la Cerdanya i ahir amb el meu fill Oriol vam anar a collir flors de saüc, hem preparat el xarop i em pregunto si podria esterilitzar el pots i així guardar-los, l'opciós m'agrada més que congelar-los. Que en penses?? Salutacions. Gemma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Gemma.
      Moltes gràcies per les teves paraules. M'afalaga que t'agradi el blog i que també compartim aficions. Tens la sort de viure en un lloc preciós. Sobre la qüestió que em presentes, no sabria què dir-te. Jo el tinc al frigorífic i en vaig posant una mica a l'aigua de taula. Quan s'acabi s'haurà acabat. Si el pots congelar, ho desconec. Si tens saücs al territori vol dir que l'any vinent en podràs tornar a fer, així que enguany fes proves: congela una ampolla petita, d'altre es guardar un pot dels que hagis fet i comprovar la durada.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina