Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dissabte, 15 d’octubre de 2011

Flamets dels Postres de l'Arimany {un llibre}


Avui se celebra el Dia Mundial de l'Ou i nosaltres ho volem celebrar amb una recepta amb ous.
I ho fem amb una del Sr. Arimany, qui em va tornar a convidar a compartir cuina.
Vaig aprendre a fer flamets i la veritat és que van quedar uns autèntics postres del cel.
Per a fer-los

Necessitarem:
 - 9 rovells d'ou
 - 250 g de sucre
 - 120 g d'aigua
 - Vanil·lina
 - Xarop de glucosa

Preparació:
1 - Unteu els motlles amb glucosa calenta. 
Feu-ho amb una cullera de les de cafè, procurant no posar-n'hi gaire quantitat.
Si veieu que la glucosa no us queda ben repartida no us preocupeu, que en el moment de coure el flamet, ella mateixa s'escamparà per tot el motlle.
La glucosa es pot trobar en cases de dietètica o en farmàcies.
2 - Reserveu els rovells, ben desclarats, barrejats amb la vanil·lina.
Tapeu-los amb un drap humit.
3 - Poseu el sucre i l'aigua en un cassó al foc i remeneu-ho bé fins que arrenqui el bull. 
Un cop bulli ja no es pot remenar.
4 - Aboqueu els rovells en aquest xarop resultant, tirant-los molt a poc a poc, sobretot a l'inici de la barreja.
5 - Passeu la mescla pel colar xinès i torneu-la a reservar, ben tapada, perquè no s'hi faci una capa crosta.
6 - Ompliu els motlles fins gairebé a dalt de tot amb una gerreta que tingui un bec ben pronunciat o agut.

Cocció:
Poseu els motlles dins d'una olla alta (olla de vapor) amb uns 5 cm d'aigua en un suport trepat o de reixa. 
Si accidentalment, en carregar l'olla, caigués mescla a la reixa o a l'aigua s'ha de retirar, netejar-ho i tornar a començar: quan bull fa una escuma tan important que banyaria els motlles i ho faria tot malbé.
Quan l'aigua bulli, tapeu l'olla i poseu una tela entre l'olla i la tapa.
Abaixeu la intensitat del foc perquè l'aigua bulli suaument.
El motlle de tipus rebosteria (d'uns 2 cm de diàmetre) ha de bullir 10 minuts, i l'anomenat gegant 
(4 cm), 16 minuts. Deixeu-los refredar i després poseu-los a la nevera. 
En un recipient tapat, poden durar mesos.

Presentació:
Desemmotlleu els flamets, poseu-los en petits fours (si són d'alumini millor) i presenteu-los en una plàtera.

L'apunt final:
S'utilitzen molt les paraules tocinets del cel per flams i similars.
Estigueu segurs que els d'aquesta recepta són els autèntics i genuïns.

Aquesta recepta és la que està al llibre Postres de l'Arimany de Tarragona de Salvador Arimany i Minguella, de Cossetània Edicions.
Llibre que us recomano i que no us fallarà en cap recepta.

Us dic sincerament que em considero una persona privilegiada per haver pogut cuinar 
 amb el Sr. Arimany 
Mentre m'explicava la sort de poder tenir ara a l'abast tots els ingredients
que necessitàvem, cosa que no sempre ha sigut així, sobretot el sucre, 
em va preparar en un tres i no res una llimonada (amb sacarina) boníssima.

2 comentaris:

  1. Jo en vull!!!!

    Me la he copiada, ja que cada vegada que he provat de fer-ne m'han sortit horrorosament dolents, i si és recepta del Sr. Arimany... èxit assegurat.

    La propera vegada que quedis amb ell per fer alguna coseta li preguntes si acceptaria una altra blogera, i m'apunto!!!!

    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  2. Jo també tinc el llibre, però no ser on aconseguir el xarop de glucosa...

    ResponElimina