Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar amanides amb cervesa amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors conserves cremes creps croquetes cuina amb calçots cuina d'aprofitament cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt Karakia km0 Lékué licors llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones nata natura OleumFlumen olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 7 de febrer de 2017

Croquetes de gall rostit i tòfona {l'any del Gall de foc}


Per les festes de Nadal vàrem fer un gall rostit i congelàrem els trossos sobrers expressament per a fer unes croquetes. Sabíem que enguany, concretament el 28 de gener, començaria l'any del gall xinès i volíem aprofitar per a fer algun àpat per a celebrar-ho, som globals i la qüestió és tenir un motiu per  a celebrar qualsevol cosa i obrir un bon cava o un vi, no podem deixar-ho per a un altre moment.
I parlant de galls, la nostra terra té dues IGP (Indicacions Geogràfiques Protegides) d'aquesta espècie d'ocell: una és el gall del Penedès i l'altre el pota blava del Prat de Llobregat. I prou interessants són les dues fires que s'organitzen a mitjans de desembre a Vilafranca del Penedès i al Prat de Llobregat on es pot comprar l'aviram net i polit, a punt de coure'l. Tingueu-ho en compte  per les pròximes edicions següents, només falten deu mesos. Però penseu que de gall se'n pot menjar tot l'any i és una carn que ben cuinada resulta d'allò més. La revista Cuina, núm. 197 del passat mes de desembre,  portava bones idees per a celebrar el Nanyefan -que és com es diu la nit de Cap d'Any a la Xina- amb unes interessants receptes de la Kira Chen, una xinesa que ha vingut a estudiar cuina a Barcelona. Però ens havíem fet la idea de les croquetes i aquí les presentem. Com que també és temporada de tòfona hem aprofitat que al congelador en teníem mitja i l'hem ratllat sobre la pasta que ha acabat arrodonint el seu gust. Amb una de fresca hem fet unes crestes... Unes verdures passades pel wok  han servit per a acompanyar-les. I uns clavells de color de te, el pom que ens alegra la vista aquesta setmana, han servit per a alimentar-nos l'ànima que sempre va bé. Ens acompanyeu en aquesta aventura croquetera? Apa som-hi.

Necessitarem:
 - 150 g de ceba tallada finament (una ceba mitjana)
 - 100 g de mantega
 - 100 g de farina
 - 700 ml de llet bullent
 - 190 g de gall rostit esmicolat ben fi (o pernil, o pollastre, o qualsevol altre rostit)
 - 1/2 tòfona ratllada (opcional)
 - sal i pebre
 - nou moscada
 - 1 ou
 - farina
 - farina de pa ratllat
 - oli d'oliva verge extra 

Farem:
Sofregim, en una paella amb mantega, la ceba per a estovar-la.
Seguidament hi afegim la farina, tot remenant, i la deixem coure una estona.
Sense deixar de remenar, anirem tirant la llet per anar fent la beixamel.
Salpebrem i ratllem nou moscada al gust.
Afegim la carn, en aquest cas el gall, i deixem coure uns 10 minuts perquè quedi una pasta espessa.
Ratllem la tòfona, la nostra és de Tòfona de la Conca, per sobre i remenem bé.
Posem la pasta sobre una plata i la deixem que es refredi al frigorífic.
Nosaltres ho acostumem a fer d'un dia per a l'altre, que la pasta queda més ferma.
L'endemà fem les croquetes, allargades o rodones com les nostres.
Les passem per farina, després per ou batut i el pa ratllat.
Les fregirem en força oli -la meva àvia Sisqueta sempre deia que l'oli no s'ha d'estalviar-, procurant que quedin cruixents però ben tendres per dins.
Aquestes croquetes poden sevir per a un aperitiu o per a un sopar informal davant del televisor.
Amb les quantitats que us donem n'han sortit 30, tot dependrà de la mida.
Nosaltres les hem servit amb verdures passades pel wok.
El gust de la tòfona ha fet unes croquetes de nivell i la cresta afegida ha perfumat el paladar.
Feliç any del Gall de Foc Vermell !!!

HurtElvis Presley.




6 comentaris:

  1. Hummm... que bones!!! Les fotos com sempre esplendides!!!
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eva,
      Realment van quedar boníssimes. Per cert, espero que estiguis fent bones pràctiques amb la teva olla de cocció lenta. Esperaré veure alguna.
      Nani

      Elimina
  2. Les croquetes genials, però dels clavells m'ha semblat sentir l'olor, t'ho prometo! Quina foto més preciosa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Mercè. Les flors per a mi són un plaer visual del que intento no privar-me i aquests clavells -i mira que no sóc de clavells- de color de te i per 4€ donen alegria a l'ambient.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
  3. Estas croquetas si que deben estar ricas, y con denominación de origen como los gallos.
    Un abrazo desde JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ana,
      Ricas ricas como diria un conocido cocinero. Y la trufa les da un gusto exquisito.
      Un abrazo,
      Nani

      Elimina