Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 13 de febrer del 2017

Gadagangs i escopinyes {amb galetes de pebre}


En realitat la recepta porta per títol Galeta de pebre amb mantega de tòfona tèbia amb escopinyes i escamarlans però nosaltres li hem canviat el nom perquè no hi cabia tot, i no per això li traiem importància a les galetes de la Mercè. Ans el contrari, elles són les protagonistes. L'any passat, quan vàrem assistir al curs de la tòfona ens van agradar, i molt, les galetes. I aquest any hem volgut compartir la seva recepta i la de l'entrant que acompanyen. Ja us hem parlat altres vegades dels cursos/sopars que organitzen en Xavi i la Mercè, els  xefs del restaurant Quintaforca.
Acostumen a fer-los els dimarts i dijous de la segona setmana de cada mes. I ens agrada anar-hi perquè és un lloc on ens hi sentim bé i sempre acabem aprenent alguna cosa interessant. Així que avui teniu la recepta de les senzilles i bones galetes, que acompanyades de la mantega de tòfona, aquestes són de Tòfona de la Conca, van preparar per a servir els escamarlans i escopinyes. Una delicadesa que van maridar amb el Blanc 2015 de Bàrbara Forés, un magnífic celler de la Terra Alta, que va ser l'encarregat del vi. Total, que va ser un gran sopar entre la resta de plats que portaven tòfona i els diversos vins presentats. Ens va agradar que els gadagangs fossin preparats amb mantega, perquè en un llibre de cuina que tenim molt antic diuen que la millor manera de servir-los són bullits en la seva closca i servits amb mantega fosa. I així els varen fer, però la mantega amb tòfona que hi cantaven els àngels. Som-hi, que les galetes de la Mercè ens esperen i veureu que també resulten exquisides per a qualsevol aperitiu. Nosaltres hem intentat fer el més semblant possible el plat que ens varen servir.

Necessitarem:
per a la mantega de tòfona,
 - una pastilla de 250 g de mantega fresca
 - un pessic de sal marina 
 - 10 g de tòfona 
Observació: aquesta mantega no la gastareu tota ni de molt. La podreu tenir al frigorífic, o congelar-la, i usar-la per a altres plats, com per exemple posar un tros sobre un bistec de carn acabat de fer o allò que la imaginació us aconselli.

per a les galetes,
 - 3 mesures de farina
 - 1 mesura d'aigua
 - 1/2 mesura d'oli
 - sal al gust
 - pebre al gust
 - herbes (opcional)

per a muntar el plat,
 - 1 barra de mantega de tòfona
 - 2 galetes per persona
 - 2 o 3 gadagangs 
 - 6 escopinyes per persona

Farem:
Trossegem la tòfona ben petita (nosaltres l'hem ratllat), deixem la mantega a temperatura ambient fins que s'estovi i amb una forquilla ho barregem tot plegat salpebrant al gust.
Ho emmotllem i deixem reposar 24 hores, com a mínim, al frigorífic.
Per a fer les galetes, barregem tots els ingredients, pastem, estirem la massa molt fina (no cal enfarinar la taula) i marquem les formes de les galetes tallant la massa i posant-les en una safata de forn sobre paper encerat.
Escalfem el forn a 180ºC, amanim amb oli, sal i pebre de nou les galetes i enfornem durant 7 minuts d'un costat i 7 de l'altre.
Podem empolvorar, opcionalment, alguna herba que ens agradi: nosaltres ho hem fet amb farigola.
Pelem els escamarlans i reservem (es couran amb la mantega fosa).
Posem un tros de mantega en un cassó al bany maria perquè es fongui.
Col·loquem a sobre de la galeta els tres escamarlans i les escopinyes.
Ho amanim tot amb la mantega i servim.

Mais um na multidão (ao vivo), Erasmo Carlos & Marisa Monte


2 comentaris: