Per les festes de Nadal vàrem fer un gall rostit i congelàrem els trossos sobrers expressament per a fer unes croquetes. Sabíem que enguany, concretament el 28 de gener, començaria l'any del gall xinès i volíem aprofitar per a fer algun àpat per a celebrar-ho, som globals i la qüestió és tenir un motiu per a celebrar qualsevol cosa i obrir un bon cava o un vi, no podem deixar-ho per a un altre moment.
I parlant de galls, la nostra terra té dues IGP (Indicacions Geogràfiques Protegides) d'aquesta espècie d'ocell: una és el gall del Penedès i l'altre el pota blava del Prat de Llobregat. I prou interessants són les dues fires que s'organitzen a mitjans de desembre a Vilafranca del Penedès i al Prat de Llobregat on es pot comprar l'aviram net i polit, a punt de coure'l. Tingueu-ho en compte per les pròximes edicions següents, només falten deu mesos. Però penseu que de gall se'n pot menjar tot l'any i és una carn que ben cuinada resulta d'allò més. La revista Cuina, núm. 197 del passat mes de desembre, portava bones idees per a celebrar el Nanyefan -que és com es diu la nit de Cap d'Any a la Xina- amb unes interessants receptes de la Kira Chen, una xinesa que ha vingut a estudiar cuina a Barcelona. Però ens havíem fet la idea de les croquetes i aquí les presentem. Com que també és temporada de tòfona hem aprofitat que al congelador en teníem mitja i l'hem ratllat sobre la pasta que ha acabat arrodonint el seu gust. Amb una de fresca hem fet unes crestes... Unes verdures passades pel wok han servit per a acompanyar-les. I uns clavells de color de te, el pom que ens alegra la vista aquesta setmana, han servit per a alimentar-nos l'ànima que sempre va bé. Ens acompanyeu en aquesta aventura croquetera? Apa som-hi.
I parlant de galls, la nostra terra té dues IGP (Indicacions Geogràfiques Protegides) d'aquesta espècie d'ocell: una és el gall del Penedès i l'altre el pota blava del Prat de Llobregat. I prou interessants són les dues fires que s'organitzen a mitjans de desembre a Vilafranca del Penedès i al Prat de Llobregat on es pot comprar l'aviram net i polit, a punt de coure'l. Tingueu-ho en compte per les pròximes edicions següents, només falten deu mesos. Però penseu que de gall se'n pot menjar tot l'any i és una carn que ben cuinada resulta d'allò més. La revista Cuina, núm. 197 del passat mes de desembre, portava bones idees per a celebrar el Nanyefan -que és com es diu la nit de Cap d'Any a la Xina- amb unes interessants receptes de la Kira Chen, una xinesa que ha vingut a estudiar cuina a Barcelona. Però ens havíem fet la idea de les croquetes i aquí les presentem. Com que també és temporada de tòfona hem aprofitat que al congelador en teníem mitja i l'hem ratllat sobre la pasta que ha acabat arrodonint el seu gust. Amb una de fresca hem fet unes crestes... Unes verdures passades pel wok han servit per a acompanyar-les. I uns clavells de color de te, el pom que ens alegra la vista aquesta setmana, han servit per a alimentar-nos l'ànima que sempre va bé. Ens acompanyeu en aquesta aventura croquetera? Apa som-hi.
Necessitarem:
- 150 g de ceba tallada finament (una ceba mitjana)
- 100 g de mantega
- 100 g de farina
- 700 ml de llet bullent
- 190 g de gall rostit esmicolat ben fi (o pernil, o pollastre, o qualsevol altre rostit)
- 1/2 tòfona ratllada (opcional)
- sal i pebre
- nou moscada
- 1 ou
- farina
- farina de pa ratllat
- oli d'oliva verge extra
Farem:
Sofregim, en una paella amb mantega, la ceba per a estovar-la.
Seguidament hi afegim la farina, tot remenant, i la deixem coure una estona.
Sense deixar de remenar, anirem tirant la llet per anar fent la beixamel.
Salpebrem i ratllem nou moscada al gust.
Afegim la carn, en aquest cas el gall, i deixem coure uns 10 minuts perquè quedi una pasta espessa.
Ratllem la tòfona, la nostra és de Tòfona de la Conca, per sobre i remenem bé.
Posem la pasta sobre una plata i la deixem que es refredi al frigorífic.
Nosaltres ho acostumem a fer d'un dia per a l'altre, que la pasta queda més ferma.
L'endemà fem les croquetes, allargades o rodones com les nostres.
Les passem per farina, després per ou batut i el pa ratllat.
Les fregirem en força oli -la meva àvia Sisqueta sempre deia que l'oli no s'ha d'estalviar-, procurant que quedin cruixents però ben tendres per dins.
Aquestes croquetes poden sevir per a un aperitiu o per a un sopar informal davant del televisor.
Amb les quantitats que us donem n'han sortit 30, tot dependrà de la mida.
Amb les quantitats que us donem n'han sortit 30, tot dependrà de la mida.
Nosaltres les hem servit amb verdures passades pel wok.
El gust de la tòfona ha fet unes croquetes de nivell i la cresta afegida ha perfumat el paladar.
El gust de la tòfona ha fet unes croquetes de nivell i la cresta afegida ha perfumat el paladar.
Feliç any del Gall de Foc Vermell !!!
Hurt, Elvis Presley.
Hummm... que bones!!! Les fotos com sempre esplendides!!!
ResponEliminaPetonets
Hola Eva,
EliminaRealment van quedar boníssimes. Per cert, espero que estiguis fent bones pràctiques amb la teva olla de cocció lenta. Esperaré veure alguna.
Nani
Les croquetes genials, però dels clavells m'ha semblat sentir l'olor, t'ho prometo! Quina foto més preciosa!
ResponEliminaSí, Mercè. Les flors per a mi són un plaer visual del que intento no privar-me i aquests clavells -i mira que no sóc de clavells- de color de te i per 4€ donen alegria a l'ambient.
EliminaUna abraçada,
Nani
Estas croquetas si que deben estar ricas, y con denominación de origen como los gallos.
ResponEliminaUn abrazo desde JUEGO DE SABORES
Hola Ana,
EliminaRicas ricas como diria un conocido cocinero. Y la trufa les da un gusto exquisito.
Un abrazo,
Nani