Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt km0 Lékué licors llaminadures llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 22 de gener de 2018

Sopa de frijoles negres amb orenga i formatge {⭐︎⭐︎⭐︎}


Fa uns dies vaig tornar a veure la pel·lícula Frida, de l'any 2002 i basada en la vida de la pintora mexicana Frida Kahlo. Protagonitzada per Salma Hayek en el paper de Frida i per Alfred Molina com a Diego Rivera. I això em va fer recordar de com em va agradar la gastronomia mexicana. Una cuina variada i cuidada al mateix temps, ben diferent de la nostra.  Porto Mèxic al cor des que el vaig visitar.
I la seva alegria contagia. Passejar pel barri de San Àngel o visitar la casa de Frida Kahlo a MèxicDF va ser un regal per als meus ulls, com també altres llocs: el Museu Nacional d'Antropologia, la casa on va viure León Trotski, els diferents barris de la ciutat de DF, així com veure els frescos que va pintar Diego Rivera al Palacio Nacional, les ciutats de Xochimilco i Puebla, i d'altres llocs meravellosos. El plat d'avui és fosc tot i que ve d'un país on el color és imprescindible. Per a cuinar els frijoles negres amb orenga i formatge m'inspiro en un llibre de cuina mexicana Las fiestas de Frida y Diego, recuerdos y recetas escrit per Guadalupe Rivera filla de Diego y de Marie-Pierre Colle Corcuera, coautora del llibre. Interessant per com expliquen que Frida ho convertia tot en una festa continua de celebracions, amb unes fotografies que il·lustren l'entorn on vivien. A casa nostra ens agraden molt els fesols negres, la feijoada brasilera, y també el puré que faig si alguna vegada en sobren. Faré la sopa, adaptant-la als nostres ingredients, per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 2 tomàquets escalivats i pelats
 - 1/2 ceba
 - 1 all
 - sal i pebre
 - 1 culleradeta d'orenga en pols
 - 250 g de fesols negres
 - 1 fulla de llorer
 - 1 all
per a guarnir-la:
 - 200 g de mató o qualsevol formatge fresc que us agradi
 - uns quants nachos
 - orenga seca
 - unes gotes de Tabasco, si us agrada una mica més picant

Farem:
Rentem els fesols i els deixem en remull en aigua el vespre.
Dic que els rentem perquè els courem amb la mateixa aigua on s'ha remullat tota la nit.
Els bullim amb una fulla de llorer, un all i salpebrem.
Podeu coure'ls a l'olla de pressió durant uns 30 minuts aproximadament o a foc amorós en una cassola durant un parell d'hores.
Per a preparar la sopa posem al got de la Thermomix, o el de la batedora, 4 cullerots de fesols negres i 6 del caldo de bullir-los, deixant una crema ben fina i la passem posteriorment per un colador metàl·lic.
Quedarà molt fina.
Per a servir la posem en un bol i guarnim amb nachos, el formatge fresc, orenga seca i unes gotes de Tabasco si voleu una mica de picant.
Una llimonada amb unes gotes de tequila ens ambientaran.
I dono les gràcies a la meva filla Bibi per acompanyar-me mentre feia les fotos del plat i accedir a deixar-me les seves mans. Ella em va ensenyar a estimar Mèxic pel temps que hi va viure. I suposo que si la Violeta hagués nascut allí, igual ara es diria Lupita. Que viva México!

Mariachi Nuevo Tecalitlan, tocant el Mon coeur s'ouvre a ta voix, de l'òpera Sanson i Dalila, de Camille Saint-Saëns. 

7 comentaris:

  1. No sabia que la teva filla hagués viscut a Mèxic. Quina gràcia que la Violeta es digués Lupita. Com sempre m'has deixat amb la boca oberta. Noia, quin gust visitar-te.
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tinc una neboda que viu a Monterrey.

      Elimina
    2. Hola Rosa,
      La Bibi va viure a MèxicDF i després quan la van traslladar a Monterrey va voler tornar, la va trobar una ciutat molt heavy...
      Moltes gràcies per les teves paraules.
      ❤️

      Elimina
  2. Respostes
    1. T'agradaria molt Ruth.
      Mèxic i la seva gent són encantadors, jo m'hi vaig trobar molt a gust.
      ❤️

      Elimina
  3. Vaig tastar la feijoada a Natal, és potent però em va agradar molt.

    Les fotografies son de concurs, maquíssimes, m’han recordat la pel-licula “Coco” que vaig veure fa poc al cinema.


    Gràcies Nani !

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat que vas estar a Natal, Lourdes.
      La feijoada, a casa meva, paralitza qualsevol activitat: va davant de tot!
      Moltes gràcies per les teves paraules.
      Intentaré veure Coco, ara m'informaré.
      ❤️

      Elimina