Etiquetes

12 mesos 12 pans acompanyament almívar Alt Camp amanides amb cervesa amb licor amb oove amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer aviram B/N bacallà Baix Camp Baix Ebre barbacoa batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cereals cerveses Chartreuse chutneys cítrics closca còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... de festa de fiambrera de la vida del nostre hort dolços el galliner el gran recapte embotits enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esdeveniments socials esmorzars espècies farina de garrofa fish'n'chips flams flors fondant formatge forn fruita fruits secs fumats galetes gelatina gelats gossos herbes hortalisses horts urbans infusions iogurt km0 Lékué licors llaminadures llegums llet llibres magdalenes maionesa mel melmelades microones Montsià nata natura olis recomanats olla de pressió Open Bloggers Food & Wine Tarragona 2014 ous panades pans pasta pastissos patates peix pel·lícules per a adults pícnic pizzes plats d'estiu plats per a nens porc postres premsa Priorat productes bio quiches racó vegà receitas brasileiras receptes del 15 receptes emocionals receptes musicals refranys reptes revista Cuina saladets salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades torrons tradicions truites vegetariana verdures viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimecres, 14 de març de 2018

Copa de calçot, sabaiona d'ou i espuma de nap i patata


Aquest paisatge que veieu no és un quadre: és la finestra de la cuina des d'on es creen i preparen els àpats del restaurant Quintaforca de Casafort (Nulles) a l'Alt Camp. Allí on el color, tant a l'entorn com a dins del restaurant, dóna les seves notes i on val la pena arribar-s'hi en qualsevol època de l'any. Un indret que et transporta a la Toscana italiana sense sortir de casa. La primavera és a les portes, fa notar la flaire de les flors del camp i l'olor de terra humida que ha deixat la pluja, i hi vaig amb els ulls clucs, per a poder compartir una recepta d'en Jordi Bartolí, el nou component de la cuina quintaforcana.
En Xavi Fabra ha sabut crear en el QF un ambient on tothom es troba a gust. Els tallers que organitza un cop al mes sobre una temàtica concreta (tòfones, formatges i d'altres) amb maridatges de vins de la terra, ha fet que siguem fidels tot compartint taula amb els comensals de sempre, creant un vincle d'amistat i companyonia. És significatiu que molts dels assistents siguin restauradors, fins i tot alguna estrella Michelin, que vénen d'altres poblacions llunyanes. I faig menció especial a l'últim taller que va fer en Sergi de l'Antic Forn de Cervera: cuina japonesa amb productes de proximitat i delicadeses de la terra, aconseguint una fusió de sabors excel·lents. Perquè en Xavi convida a casa seva altres cuiners per a ensenyar-nos allò que fan, tot sumant coneixements als parroquians dels sopars gastronòmics.
Una de les últimes aportacions d'en Jordi Bartolí ha estat una copa que es prepara amb els calçots sobrers de les calçotades. Recordeu que estem en la terra d'aquesta coneguda hortalissa. Així que la recepta és d'aprofitament i a la que el xef li ha donat un toc de refinament superior, amb productes senzills, de temporada, ecològics i de proximitat, tal com mana la filosofia del restaurant. I no vull fer un spoiler de tot allò que hi podeu trobar, però només recalcar el deliciós tàrtar de gamba blanca de Tarragona i la lluerna al vapor amb verdures i mantega de tòfona. Uf, i un taco presentat de manera ben original. És una petita mostra, entre altres plats, de l'última jornada amb tòfona de Tòfona de la Conca

Copa de calçot, amb crema sabaiona d'ou i espuma de nap i patata
Ingredients:
primera capa, el puré/crema 
 - calçots de les sobres de les calçotades
 - sal
 - oli d'oliva verge extra
segona capa, la sabaiona d'ou
 - 1 rovell d'ou per cada 2 persones
tercera capa, espuma de naps i patata
 - 1/2 kg de patata i naps bullits
 - 200 g d'aigua del bullit
 - 250 g de nata
 - tòfona negra
 - oli d'oliva verge extra
 - sal Maldon

Muntem la copa:
La primera capa és una crema/puré que es fa triturant els calçots, cuits i nets, amb sal al gust i oli d'oliva, fins que quedi una pasta.
La segona es fa una crema sabaiona amb ou: la fem al bany maria fins que agafi textura cremosa.
La tercera, que es pot fer amb sifó o si no en teniu, es fa un puré cremós.
Només cal bullir naps i patates, que es colen i es reserva l'aigua del bullit.
Es barregen amb aigua i nata, en les quantitats indicades.
Un cop feta i posada a la copa, es rega amb un fil d'oli d'oliva i amb uns grans de sal Maldon.
Si teniu tòfona, la ratlleu per sobre.
S'ha de degustar agafant amb la cullera des del fons, així tindrem una barreja de textures i sabors fenomenals.
No cal que us digui com resulta.
Marideu amb un vi de la terra.
De pas us recomano una visita per fer enoturisme per la zona. Aquí teniu més fotografies, sóc una enamorada de l'Alt Camp.


12 comentaris:

  1. Molt ben vist, Nani i, alhora, molt ben expressat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Manel. Això és el QF.
      Fins la propera!
      Nani

      Elimina
  2. Els apassionats de la cuina xalem molt al Quinta Forca! Aprenem, compartim, fem amics, experimentem sabors i gustos insuperables. Tot el que expresses en paraules i en imatges és la realitat del QF... passió, sentiment, cor, ànima...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apa Mercè. El Xavi no caldrà que sopi avui...

      Elimina
    2. Doncs no li aniria gens malament, jajjaja!

      Elimina
  3. Ja és hora de que faci una passejada per l’Alt Camp i un bon àpat al QF.
    La recepta és ideal per després d’una calçotada doncs ès cert que de vegades sobren calçots i no saps que fer-ne.
    Les fotos precioses.
    Gràcies Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un cop més, moltes gràcies. A tu, per passar per aquí.
      Va, que l'Alt Camp t'espera.

      Elimina
  4. Este sitio lo conozco yo ;). Un besito

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, y el camino de vuelta a casa también...

      Elimina
    2. Tiene que estar de muerte, Nani. La combinación me parece estupenda. Y el sitio me trae muchos recuerdos, y muy buenos. Un besazo.

      Elimina
    3. Elena,
      El año que viene tienes que venir sí o sí a una calçotada. Y a la vez pasearnos por estos campos que ya conoces.
      Un abrazo.

      Elimina