Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 29 d’agost del 2016

Amanida de tomàquets de l'hort {amb romesco}


Com explicar l'emoció de veure en un llibre del gran Alain Ducasse receptes d'un cuiner tarragoní, l'Albert Boronat, és difícil. I que aquest llibre que em va regalar ja fa uns anys, estigui dedicat pel gran cuiner francès, encara em fa més il·lusió. I sobretot, que una de les receptes porti el nom de Tarragona no cal que en parlem més.
Ara encara ens queden tomàquets del nostre hort i aprofitarem de fer una amanida km0 total inspirant-nos en una de tantes que porta el llibre. I si aneu per Llívia, a la Baixa Cerdanya encara que és un enclavament dins de l'Estat francès, i voleu tastar algun plat dels que fa l'Albert  només cal que passeu pel seu restaurant L'Ambassade de Llivia, on junt amb la seva esposa Mélina, us poden servir les exquisideses que preparen. A casa encara recordem el dia que ens van preparar un dinar d'allò més i ho vàrem compartir amb vosaltres amb l'etiqueta de Cuinant amb... Així que podreu preparar un plat de tres estrelles sense que la butxaca us pesi i amb aromes de Tarragona: Salade de tomates du potager, et pa amb tomàquet i romesco de Tarragona. Comencem!

Necessitarem:
pa amb tomàquet
 - tomacons ben madurs
 - llesques de pa de pagès
 - oli d'oliva verge extra
 - flor de sal
amanida de tomàquets
 - 400 g dels tomàquets que tinguem a mà
 - 2 escalunyes
 - cogombrets
 - tàperes amb cua
 - fulletes d'alfàbrega i de romaní
 - oli d'oliva verge extra
 - flor de sal i pebre
salsa romesco de Tarragona
 - 4 pebrots secs de romesco
 - 3 llesquetes de pa dur
 - 25 g d'ametlles 
 - 25 g d'avellanes 
 - 25 g de pinyons
 - 100 g de ceba
 - 6 alls
 - 100 g de tomàquets
 - 5 cl.de vinagre de Xerès
 - oli d'oliva verge extra

Farem:
El pa amb tomàquet
Partim els tomacons per la meitat, traiem les llavors i els deixem en un colador durant uns 30 minuts perquè perdin l'aigua. 
Reservem.
Al moment de servir freguem els tomacons al pa i amanim amb l'oli d'oliva i flor de sal.
L'amanida de tomàquets
Rentem els tomàquets i els tallem en trossos grans, sense treure'n les llavors.
Tallem les escalunyes a rodanxes un cop pelades.
En un bol hi posem els tomàquets, les rodanxes d'escalunyes, les tàperes, els cogombrets i les fulletes d'alfàbrega i de romaní.
Ho amanim tot amb l'oli d'oliva, flor de sal i un toc de pebre negre.
La salsa de romesco de Tarragona
Traiem les llavors dels pebrots.
Fregim les llesques de pa dur, tallades a trossets, en oli d'oliva i les dipositem sobre paper de cuina.
En una paella amb una mica d'oli d'oliva saltem les ametlles, els pinyons i les avellanes.
Reservem sobre paper de cuina.
Pelem i tallem la ceba a rodanxes i les fem suar en una paella amb un fil d'oli d'oliva durant cinc minuts i sense que agafin color.
Rostim els alls, sense pelar, al forn a 180ºC durant 30 minuts.
Els pelem.
Aprofitem de rostir també al mateix temps i temperatura, els tomàquets i que un cop cuits pelem i traiem les llavors.
Posem tots els ingredients en un pot de batedora o la Thermomix.
Afegim el vinagre i batem fins que sigui un puré homogeni.
Ho muntem amb 10 cl d'oli d'oliva.
Si convé, hi afegim un xic molt xic d'aigua, salpebrem i reservem.
A l'hora de servir muntem el plat amb els tomàquets amanits, una cullerada de romesco i ho acompanyem amb el pa amb tomàquet amanit.
Que vagi de gust!

Mai, Màia.

4 comentaris:

  1. No és pot demanar més...la magia de la cuina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susana!
      Coses senzilles i fàcils, com bé dius tu la màgia de la cuina!

      Elimina
  2. No tenia ni idea de l'existència d'aquest restaurant a Llívia, i mira que hi he passat vegades... Que guai que hagin esmentat un cuiner català en un llibre d'un gran francès, i més per fer aquesta súper amanida, el romesco li va bé a tot, deliciós!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mireia,
      Ja hi pots passar per l'Ambassade de Llívia, és un molt bon restaurant! L'Albert no hi surt per casualitat al llibre, va ser l'ajudant de l'Alain Ducasse mot de temps.

      Elimina