divendres, 20 d’abril del 2018

Codonys a l'armari


Meu caro amigo, me perdoe, por favor
Se eu não lhe faço uma visita
Mas como agora apareceu um portador
Mando notícias nessa fita

Si hi ha una cançó i un cantant que m'agraden ben especialment és la Meu Caro Amigo de Chico Buarque. Una cançó plena de significat i que agafo avui per a dirigir-me als que em seguiu setmana rere setmana. Perquè en ella parla de moltes coses que no especificaré avui, potser més endavant. En una de les estrofes diu que si uns dies plou i d'altres fa sol i que aprofitaré per explicar-vos de com vaig concebre el llibre i les seves fotografies.


...Uns dias chove, noutros dias bate o sol
Mas o que eu quero é lhe dizer que a coisa aqui tá preta...

Estan totes fetes amb llum natural que és com em sento més còmoda a l'hora de treballar. Sempre des del mateix lloc i a la mateixa hora, només variava la llum: podia fer sol, ploure o núvol. I les xapes que feia servir variaven de color segons el dia. Igual que la meva inspiració, que no sempre era la mateixa. Un dels plats que poso avui és la primera recepta per la qual vaig començar el llibre: Amanida de patates amb salsa verda i tàperes, que resulta una de les que més faig. No són fotografies del llibre. La que veieu del llibre, adaptada a la forma del plat, són unes faves amb una picada.

...E a gente vai tomando que também sem a cachaça
Ninguém segura esse rojão...

Les receptes són de cuina pobra, de les que podeu trobar els ingredients, sempre de temporada i  de proximitat, a la botiga del barri o al mercat més proper de casa. La cuina de sempre, la de les àvies, la de la tranquil·litat, la de veure passar el temps. I perquè el nom de Codonys a l'armari? En record de com es perfumaven els armaris a l'antigor, encara que si en tinc, també ho faig. 

...Mas acontece que não posso me furtar
A lhe contar as novidades...

La vaixella emprada la vaig encarregar al Jordi Balart, un ceramista de Miravet que vaig trobar navegant per la xarxa, que va saber interpretar tot el que li vaig demanar: que fos clara i no reflectís els punts de llum, el gran problema dels fotògrafs. I algun dels dissenys que li vaig suggerir els va captar al moment. Els plats són un marc  magnífic que envolten el menjar, que encara que sigui senzill, és l'autèntic protagonista de la història.

...E a gente vai fumando que, também, sem um cigarro
Ninguém segura esse rojão...

Mentre treballava sempre hi havia música. I algunes de les cançons aniran unides al llibre per sempre... Bach, Moustaki, Buarque i molt de jazz. 

...Eu ando aflito pra fazer você ficar
A par de tudo que se passa...

Agraeixo de manera especial a Arola Editors per creure en aquest projecte, per totes les facilitats donades i per l'extraordinària maquetació del llibre.

...Muita careta pra engolir a transação
Que a gente tá engolindo cada sapo no caminho...

I a tu, Ruth Troyano, un emocionat agraïment pel teu pròleg de luxe. No sé quantes vegades l'he rellegit. 

...Se me permitem, vou tentar lhe remeter
Notícias frescas nesse disco...

I a tots vosaltres, els que em llegiu, per la vostra fidel companyia. Perquè des d'aquí intento transmetre que la cuina és emoció. I un estat d'ànim. I també és una manera de poder produir fascinació vers els nostres. Anar al mercat, triar els productes, comprar o fer un bon pa, pensar en allò que guardem al rebost i en el vi que acompanyarà és tota una mostra d'amor per als comensals que ens envoltaran en el moment de ser a taula. I no cal fer massa invents, perquè som hereus d'una cuina tradicional excepcional i que s'ha transmès principalment de manera oral. Siguem curiosos i que la inspiració i la imaginació ens acompanyi, perquè aquestes receptes són pautes escrites que podem i hem de variar, adaptant-les als gustos que hem adquirit per tradició familiar. Perquè en la nostra ment guardem tot allò que hem menjat de petits, som memòria de la cuina on s'ha escrit la història de cada casa.

Ep, que dilluns estaré a la Rambla Nova de Tarragona, a partir de les 10 h i fins a les 14 h en diverses llibreries, per si voleu passar.

A Marieta manda um beijo para os seus
Um beijo na família, na Cecília e nas crianças
O Francis aproveita pra também mandar
lembranças
A todo o pessoal
Adeus!

Meu caro amigo, Chico Buarque

Fe d'errades: A la primera recepta em vaig empassar una frase al final. Ha de dir ...del Matrimoni Arnolfini, de Van Eyck, o blaves com el turbant de La jove de la Perla, del quadre de Vermeer...

12 comentaris:

  1. el meu llibre de capçalera, aquest sant jordi i tots els que vindran. ets tan gran, nani. abraçada inifinita, et desitjo un sant jordi brillant com el groc dels codonys

    ResponElimina
  2. Nani. Ha estat un immens plaer poder col·laborar amb el teu projecte Espero que et vagi molt bé el dia de Sant Jordi . Les fotos són espectaculars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jordi, els teus plats són un marc excel·lent. Vares fer una bona feina i vas saber interpretar els meus desitjos al 100%. Moltes gràcies.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Les receptes no són de cuina pobra, són de cuina essencial perquè essencial és el sentiment amb què les expliques, les vius i les fas viure.
    Moltes gràcies per aquest llibre i de convertir la cuina gairebé en un entorn poètic.
    Ens veiem dilluns!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè,
      Moltes gràcies pels teus comentaris, son un bàlsam per a l'ànima.
      Fins dilluns!

      Elimina
  4. Encara no he vist el llibre, però només que estigui a la meitat de l'alçada d'aquest post, serà un plaer, segur!
    Moltes felicitats, Nani!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Manel,
      M'assembla que sé qui ets. Que aquest afalac vingui de tu m'alimenta l'esperit i molt!
      Tu que vius entre llibres... Ja et vaig comentar que farem una presentació a Barcelona. T'avisaré.
      Una abraçada.

      Elimina
  5. Enhorabona Nani.
    Quina passió ens els teus agraïments, la mateixa que poses a les receptes i a les fotografies !
    Estic desitjant tenir el llibre a les meves mans. Ens veiem dilluns a Tarragona.
    Et desitjo un St. Jordi molt exitós !!

    ResponElimina
  6. Moltes gràcies per aquest llibre tan bonic. Ens podrem trobar un dia i me'l dediques. Vens per Barcelona?
    Marizza

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marizza,
      Sí que vinc a Barcelona, a més farem una presentació del llibre a l'espai Tast de Vins, del Celler de Josep Grau Viticultors. Si vols, m'envies un correu privat i t'avisaré, tot i que ho faré públic.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina