Etiquetes

dilluns, 25 de març del 2019

Masqueta de romesco, pop i cloïsses, un arròs mariner de barca



Dilluns passat, a l'Ametlla de Mar, coneguda pels seus habitants com La Cala, es va celebrar la IOa edició del Lliurament de Cargols Km0 2019 a les cuineres i cuiners del moviment Slow Food de Catalunya de restaurants i menjadors escolars. Que fos triada aquesta població no és casualitat, ja que aquest poble pescador que captura el peix de forma sostenible ha fet que sigui un lloc idoni per a la festa d'enguany, diguem-li trobada anual dels restauradors que tenen per objectiu consumir  productes de la pagesia propera i ecològica, amb productes de temporada i sense emprar transgènics.
Algunes de les diverses activitats programades al Moll Pesquer (La Cala), entre elles: el Mercat de la Terra on es  podia visitar els estands, fer degustació i comprar creacions dels petits productors i elaboradors de Catalunya, que tenen prioritat per la filosofia del bo, net i just, sent molts d'ells ecològics. També va tenir lloc la presentació del llibre La Cuina Tradicional de la Cala, de Gabriel Comes i Maria Teresa Nolla, i del que em vaig quedar sense cap exemplar perquè es va exhaurir i hauré d'esperar una nova edició. Posteriorment es va fer el Tast Km0, dissenyat i preparat pels 7 restaurants del convivium Slow Food Tarraco, organitzadors de l'esdeveniment d'enguany. No cal dir com estaven de bons tots els plats que vàrem tastar i recalcar el bon tàndem dels vins amb els quals es van maridar. Posteriorment hi hagué un showcooking a càrrec de Gessamí Caramés, sí la del Cuines de TV3, que va fer unes postres de l'Ametlla, i que fou seguit de l'entrega de les plaques de ferro amb el logotip que els caracteritza i que entregaren a les 51 cuineres i cuiners de restaurants i als 8 menjadors escolars (una iniciativa que hauria de ser la norma a les escoles). També les varen rebre sis productors compromesos  per la seva implicació amb la filosofia slow. Aquest apartat em va fer feliç per quan hi ha alguns productes que acostumen a ser presents a la meva cuina. L'acte que va comptar com a presentadors a Ruth Troyano i a Josep Sucarrats, prou coneguts entre nosaltres, va demostrar que el projecte Slow food-Km0 creix, es consolida i es dona a conèixer al territori. De pas, he de dir que el Xavi, del restaurant Quintaforca, i que es va implicar molt en tota l'organització de la trobada, a partir d'aquest mes programarà excursions on tour que ens portarà a conèixer in situ els restaurants de la filosofia Km0 de Catalunya. Començarem visitant l'Antic Molí d'Ulldecona, on gaudirem de l'última jornada de la cuina de la galera. I tota la colla dels que ens trobem als sopars de Casafort farà ruta i podrà continuar parlant de menjar i vins, tal com ens agrada als que tenim els mateixos gustos: la família gastronòmica que ha sabut formar en Xavi. Vindran visites a productors i restauradors de Cervera, Llagostera, Serrateix, Cambrils (mireu la Mercè Prado del Bar del Pòsit Jardí Gastronòmic mossegant la placa, feliç com una campiona) i altres poblacions. Us hi podreu afegir, si voleu, o anar-hi directament a qualsevol dels restaurants d'aquesta comunitat. Fareu autèntiques troballes.
A les fotografies podeu veure l'arribada de les barques al moll, de com destrien el peix que després anirà cap a la subhasta. Tot plegat molt interessant que junt amb la bona oferta gastronòmica i l'entorn paisatgístic de l'Ametlla fa que sigui un destí força engrescador per a visitar.
Bé, i ara us explico la recepta d'avui. L'arròs masqueta és un arròs melós o caldós. Aquest de romesco és un dels que vàrem menjar a l'Ametlla, preparats pel restaurant El Llagut de Tarragona i que estava deliciós. D'altres varen ser un arròs sec de calamars, carxofes i canyuts, un mariner de galeres i tòfona, un amb sardines i un altre negre amb crancs. Jo us dono la meva manera de preparar la masqueta i que vaig fer l'endemà d'haver anat a l'Ametlla. Cal dir que el preparo sempre que em sobra la salsa romesco de les calçotades. Però més endavant us donaré una altra manera de cuinar amb aquesta salsa tot l'any. A l'etiqueta de salses trobareu algunes receptes. 

Ingredients per a tres comensals,
per al fumet,
 - 1/2 kg de pelut (crancs, cintes i altra morralla)
 - 1 1/2 l d'aigua
 - 2 tomacons
 - 1/2 ceba
 - 2 cullerades de concentrat de tomàquet fregit
 - 1 all
 - 1 fulla de llorer
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
arròs,
 - 250 g d'arròs bomba
 - 1 litre de fumet
 - 7 cullerades soperes i generoses de romesco
 - 1/4 kg de cloïsses
 - 3 potes de pop cuit
 - 1 ceba gran
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre

Com el preparo,
En una olla hi preparem un sofregit amb els tomacons, la ceba i l'all.
Seguidament hi afegim el concentrat de tomàquet i el llorer, tot donant un parell de remenades, salpebrem i hi aboquem el peix.
Deixem que es cogui un parell de minuts i ajuntem l'aigua.
Que es cogui a foc mitjà durant una mitja hora/tres quarts.
Mentrestant, sofregim la ceba en una cassola amb oli d'oliva.
Quan sigui daurada afegim un parell de cullerades de romesco i deixem un parell de minuts.
Tot això ho podem tenir preparat fins al moment de coure l'arròs.
Arribat el moment, incorporem l'arròs al sofregit i que es sofregeixi un parell de minuts.
Aboquem un litre de fumet, deixem coure a foc mitjà uns cinc minuts i afegim les cloïsses.
Cinc minuts més i afegim el pop tallat a trossos i la resta del romesco.
En total deixem coure uns quinze minuts, tastem el punt de cocció i sal.
Servim abans que l'arròs es begui el caldo.

Ai, Dolors, Manel
             ... Un, dos, tres, un, dos, tres, txa-txa-txà,
                      taló-punta, taló-punta i torna a començar...


6 comentaris:

  1. Visca la cuina amb producte de proximitat! Totes les cuineres i els cuiners que s'hi esforcen es mereixen fer-los un monument! Aquest arròs promet molt, per bo i per pràctic i fàcil de fer, m'agrada reconvertir la salsa de romesco en altres plats:)

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Nani per el teu granet de sorra i fer-ne difusió de la trobada .. va ser un festival . I que hi fossiu un regal per a tots nosaltres ❤️

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xavi, el regal és aprendre dels que en sabeu i ho feu bé...

      Elimina
  3. M’agraden molt els arrossos del restaurant El Llagut de Tarragona i aquest inclús es pot preparar a casa fàcilment.
    Una abraçada 😘

    ResponElimina