Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dimarts, 14 de gener del 2020

Aperitiu de remolatxa i bastonets de pa


Estic llegint un llibre, del que en parlaré més endavant, on una de les protagonistes diu que la seva mare adoptiva sempre deia que ... som allò que mengem. Per això hem de menjar amor, cuina d'amor... i això m'agrada molt. I si a més cuinem amb els productes que hem cultivat i vist créixer, ja no tinc paraules per a definir-ho.

La setmana passada ja vaig compartir una amanida amb remolatxa, la vermella, que també era de l'hort. Ara només hi quedava la de color rosa, més dolça i que m'agrada menjar crua, tallada ben fina. Al frigorífic en tenia de l'altre i volia aprofitar-la preparant un aperitiu que vaig veure fer en un programa francès fa uns quants anys (sort de la meva llibreta d'apunts). I de pas uns bastonets per a acompanyar, facilíssims i bons. I és que avui penso en totes les meves amigues que no els agrada cuinar. Doncs va, marxant una recepta amb l'etiqueta de cuina per a mandrosos. I a l'hora d'acompanyar, tot maridant aquest entrant ho farem amb una beguda saludable, perquè si cerquem al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, la primera definició que fan de la paraula aperitiu hi trobarem que com a adjectiu diu: que afavoreix una millor digestió dels aliments. 'Et voilà' tinc la millor beguda que ens pot anar bé. Un te fermentat i elaborat de manera artesanal: el Kombutxa. Ecològic i amb moltes propietats: probiòtic, saludable i refrescant. Però permeteu-me que no m'hi allargui en aquest tema perquè aviat ens parlarà al blog el seu productor, en Jordi Dalmau. Només un apunt: Kombutxa Mūn Ferments estarà present aquest diumenge dia 19 a la XIIa edició de la gala dels Premis Gaudí, a l'Auditori Fòrum del CCIB, a Barcelona. Els assistents podran tastar les 8 varietats que se serviran durant la festa. El kombutxa ja és tota una tendència gastronòmica arreu del món. Des de fa anys se serveix a la vetllada dels Oscar de Hollywood. Aquí no som menys!

Ens posem amb la recepta? 

Ingredients, per a quatre racions
 - 2 remolatxes cuites del tipus que més us agradi
 - 2 cullerades soperes de mel
 - 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
 - formatge fresc de cabra
 - llavors de sèsam torrat
 - herbes fresques que tingueu a mà: menta, romaní, orenga...
 - sal i pebre

Manera de fer,
Pelem les remolatxes i les coem al vapor deixant-les un pèl cruixents.
Les tallem a dauets.
Amanim amb la mel i l'oli.
Posem trossets d'herbes fresques que ens vinguin de gust.
Hi afegim el formatge de cabra a trossos.
Salpebrem i posem les llavors de sèsam per damunt.
Jo hi he afegit unes rodanxes fines de la remolatxa rosa i unes floretes fresques de l'orenga de l'hort.

Per a fer els bastonets només cal que comprem un paquet de massa preparada de pizza, la tallem a tires a les quals donarem una mica de forma, les untem amb oli d'oliva, sal Maldon i pebre, hi posem formatge ratllat per sobre i unes llavors de pipes de carabassa, d'altres amb ametlles laminades i d'altres amb sèsam. Engeguem el forn a 220ºC i quan sigui calent, enfornem la safata coberta amb paper de forn amb les tires disposades paral·lelament. 
Les deixem coure uns 10 minuts i llestes.

La música d'avui la posa una menorquina que m'agrada molt, l'Anna Ferrer.

Cachito de pan, Anna Ferrer
     ... Mírame y me voy
              ya no quepo en tus brazos
                   ni siquiera hoy
                        ya no puedo respirar...
      

6 comentaris:

  1. Estic intrigada per saber quin llibre estàs llegint, si diu coses tan boniques me'l vull llegir de seguida...
    Aquest aperitiu no pot ser més bo, la remolatxa amb coses m'encanta:)

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un llibre on hi ha de tot: novel·la negra, amor, odi...
      L'estic acabant, ja te'l deixaré.

      Elimina
  2. jo també vull saber quin llibre és, fa molt bona pinta! quina recepta més bonica i saborosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. És com la vida, tot allò que es fa amb amor 'acostuma' a sortir bé...

      Elimina
  3. La cuina i el menjar són plaers per als sentits. En cada plat hi pot haver una carta d'amor de cocció lenta. ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. La cocció lenta pot donar bons resultats i a l'amor és quasi segur que surt bé.

      Elimina