dilluns, 20 d’abril del 2020

Sopa de pilotes de penegal, a l'estil alemany


La idea va venir en acabar de veure la minisèrie dramàtica Unorthodox, i que recomano, a Netflix. Veure com passejaven per Berlín em va portar a recordar aquesta ciutat amb les meves fotografies. Una visita que vaig fer a aquesta capital, ara farà deu anys, després de veure un reportatge sobre l'obra del gran arquitecte brasiler Oscar Niemeyer (Rio de Janeiro, 1907-2012) a Berlín, al barri d'Hansaviertel districte de Tiergarten. Una meravella d'edifici que junt amb altres obres de reconeguts mestres donen un aire de modernitat a la ciutat.
I és que a Berlín podem trobar construccions i edificis ben significatius: l'East Side Gallery que és el tram més llarg que es conserva de l'antic Mur de Berlín (entre les genials i acolorides il·lustracions podeu trobar els caps de colors de Thierry Noir, el saltador de paret 'Der Mauerspringer' de Gabriel Heimler i el cotxe Traban de Birgit Kinder que traspassa el mur), la Porta de Brandenburg, l'Estació Central (on vaig menjar el millor kebab turc que he tastat mai), la Cancilleria federal, el Museu d'Història Alemanya, el Reichstag, la Catedral i la cúpula del Sony Center a Potsdamer Platz, entre d'altres. La remodelació de la ciutat que seria la capital va començar després de la reunificació del país l'any 1990. Són molts els arquitectes que van col·laborar en el projecte de reconstrucció dels edificis: Arata Isozaki, Rafael Moneo, Renzo Piano, Norman Foster i Frank Gehry entre d'altres. Amb la situació actual no sabem quan podrem tornar a viatjar tal com ho fèiem fins ara, però una visita a aquesta ciutat és d'aquelles que no s'obliden. De totes maneres, per la xarxa podeu trobar visites virtuals força interessants. I aquest és potser el post amb més fotografies del blog perquè  puguem fer un tomb per la ciutat on la tardor és preciosa amb tots els colors possibles de la natura.
Els receptaris locals d'Alemanya, sobretot a la regió de Renània-Palatinat, fan servir el lluç del riu Mosela en les seves preparacions culinàries, així com d'altres peixos de riu. Aquesta sopa que preparo és una d'elles. Jo tiro de congelador i cuino amb un penegal que vaig comprar abans del confinament. Els moments que passem ens fa posar imaginació a la cuina. El penegal és de carn blanca i molt bo. Es comercialitza sencer, fresc o congelat. Es fa servir per a fer un bon fumet. Amb aquest motiu primer l'he bullit i després he utilitzat la seva carn per a fer les pilotes. De totes maneres també es poden fer aquestes pilotes amb lluç, rap o qualsevol altre peix de carn blanca que tingueu al congelador.

Ingredients per a quatre,
per a la sopa,
 - 1 penegal, el meu feia 1/2 kg
 - 1 espina de rap que tenia al congelador
 - 1 ceba tallada a la bresa, talls irregulars
 - 2 tomàquets madurs tallats a quarts
 - 2 alls esclafats
 - 1 fulla de llorer
 - 1 flor d'anís estrellat
 - sal
 - 5 grans de pebre negre
 - 3 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - 1 1/2 litre d'aigua
 - pasta de sopa al gust
per a les pilotes,
 - la carn del penegal
 - 100 g de mantega
 - 1 cullerada sopera generosa de farina
 - 1/2 ceba trossejada
 - sal
 - pebre blanc molt
 - nou moscada
 - 1/2 tassa llet
 - 2 rovells d'ou
 - oli d'oliva verge extra
 - farina

Preparació de la sopa,
Rentem i netegem el peix.
En una cassola amb l'oli d'oliva coem la ceba, els tomàquets, el pebre i els alls, durant uns cinc minuts, a foc amorós.
Seguidament hi afegim el peix i l'espina de rap, sense remenar i tapant la cassola, deixem que es coguin durant uns cinc minuts més, igualment a foc amorós.
Afegim l'aigua, l'anís estrellat i el llorer i deixem bullir amb la cassola tapada i foc amorós, durant uns 20 minuts.
Passat el temps, deixem reposar uns 10 minuts amb el foc apagat.
És molt important no remenar la sopa per tal de no desfer el peix, que traurem sencer i el netejarem de pell i espines.
Colem el caldo amb un colador metàl·lic i reservem, tant el caldo com els ingredients (ceba, alls i tomàquets) que aixafarem amb la mà de morter al colador i tornaran a quedar dins el brou, traient només el llorer i l'anís.
Per a fer les pilotes desfarem la mantega en una paella, hi afegim la ceba i la deixem coure uns tres minuts.
Seguidament incorporem la farina, la sal, el pebre, la nou moscada i la llet.
Remenem fins que la beixamel es desenganxi de la paella, la retirem del foc i deixem refredar durant una hora.
Passat el temps afegim el penegal ben trossejat i els dos rovells d'ou, remenem bé fins que quedi una pasta homogènia i la deixem al frigorífic amb el bol tapat, durant una hora perquè agafi cos.
Ara ja podem fer les pilotes passant-les per farina i fregint-les.
Si en lloc de farina voleu emprar pa ratllat, us quedaran més cruixents i no tan toves.
Les anirem posant sobre un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l'oli.
Escalfem el brou i bullim la pasta més ens agradi, a mi per a la sopa de peix prefereixo que sigui petita.
Dos minuts abans d'acabar de bullir la pasta hi tireu les pilotes.
No remeneu perquè es desfarien.
Servim.

I en els moments d'optimisme recordarem la vida viscuda fins ara. Ens hem de cuidar i fer la vida agradable als nostres. La música d'avui d'un alemany també i que m'agrada molt, Max Richter i que passa sovint per la meva cuina.

2 comentaris:

  1. Viatjar pels nostres records també és màgic ;o) I la cuina també ajuda... segur que tenim peix blanc al congelador per adaptar la recepta, perque més que mai l'imaginació fa part de la cuina de diari.
    Cuideu-vos molt.
    Una abraçada,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Palmira,
      Us penso molt. Suposo que esteu tots bé. Us envio una forta abraçada tot esperant que acabi aquest malson.

      Elimina