dimarts, 14 d’abril del 2020

Truita de patata, ceba i carxofa, cuina de confinament


L'Alba i jo havíem acordat que faríem conjuntament algun post més. Ens va agradar molt el treball del dia que vàrem anar al seu estudi a fer una sessió. I ara, en el confinament, vam dir que faríem quelcom amb els ingredients que tenim al rebost i al frigorífic. Ella captaria les imatges dels ingredients i jo del plat un cop cuinat. Dit i fet. Qui no té ara mateix els ingredients per a una truita de patata, ceba i carxofes? L'he fet i us explico un petit detall que li dóna un toc diferent.
Jo no sé si us passa a vosaltres, però quan torno de viatge després de passar uns dies fora de casa, encara que siguin uns dies a 100 km de distància, de les coses que més trobo a faltar a taula és una bona truita de patata, pa amb tomàquet, fuet i una copa de vi o de cava. I com a mínim un dia a la setmana aquest pla és el que es repeteix. No el de marxar (i ara menys), però sí el de ser a casa per a preparar-la. En això que ara l'Alba i jo parlem algun dia, els dies donen per molt, vam pensar què faríem i aquí teniu el post. Que ja sabeu fer una truita de patata? Ja ho sé. Però us dono un truc que jo faig servir a l'hora de coure les carxofes. Abans les passo pel microones, les coc i n'aprofito el cor. Això les deixa més tendres i suaus, que junt amb les patates i la ceba confitada (amb un raig de brandi), fa que la truita quedi ben amorosa. Del pa amb tomàquet no cal que expliqui com el preparem, això sí: amb tomacons ben sucosos i un bon oli d'oliva verge extra. Som-hi.

Ingredients per a la meva,
 - 3 patates monalisa, de mida mitjana
 - 5 ous
 - 1/2 ceba mitjana
 - brandi
 - 2 carxofes
 - oli d'oliva verge extra
 - sal

Manera de preparar,
He de dir que sempre utilitzo dues paelles per a la truita de patata (i per a d'altres també).
Una de més gran de 24 cm per a coure les patates i l'altre de 20 cm per al final, queda més bufona i no costa tant de girar.
Per la ceba també utilitzo la més petita, tot i que he de dir que acostumo a fer-la sense ceba.
Sobre aquest detall hi ha l'etern dilema si ha de portar ceba o no.
I és que a mi la ceba m'agrada o bé crua o ben cuita, cosa que fa que si n'hi poso, ha d'estar ben confitada, que no cremada.
Com que l'Alba en va posar als ingredients, jo sóc obedient i l'afegeixo, i també va incorporar les carxofes, que jo faig la truita de carxofa per separat.
Comencem.
Pelem les patates, les rentem i les tallem a làmines d'uns 2 mm i que no siguin massa grans, les posem en una escorredora i salem.
Les posem a la paella gran, amb l'oli fred que les cobreixi fins a la meitat i les deixem que es vagin confitant, a foc lent i amb la paella tapada.
Anirem remenant perquè la cocció sigui homogènia.
Mentrestant, a la paella petita, amb oli d'oliva i partint de l'oli fred també, hi posem la ceba tallada a rodanxes i la tapem.
Que es vagi confitant a foc molt lent i quan hagi agafat un bell color daurat hi tirem un raig de brandi que li conferirà un gust especial. No cal salar-la i quan estigui feta, reservem.
Per les carxofes: les esclafem de cara avall contra la fusta de tallar, perquè s'obrin una mica.
Les oliem una mica per dins perquè es coguin millor i salem amb un pessic de sal.
Les posem al microones, a potència màxima durant uns 7 minuts i reservem.
Quan s'hagin refredat, traurem els pètals més durs de fora i tallem la part de dalt més forta, deixant només els cors, que tallarem a quarts o trossos més petits.
Quan tots els ingredients s'hagin cuit, batem els ous en un bol amb un xic de sal.
Ara hi afegim la patata confitada, la ceba i la carxofa.
A la paella petita hi posem poc oli, la meva no en necessita gaire, i quan sigui calent, hi aboquem la barreja.
Jo acostumo a remenar una mica a fi efecte que no quedi massa crua per dins.
Deixem que vagi quallant i quan veiem que està al punt li donem la volta, fins que s'hagi cuit.
I ja la podem servir, acabada de fer o a temperatura ambient.
Vaig preparar el pa amb tomàquet al moment de portar-la a taula, una hora després de fer les fotografies, perquè m'agrada acabat d'amanir.
Prepareu un bon vi de la terra per a acompanyar.

Aquesta truita i post l'Alba i jo la dediquem a Rubén Perdomo, de l'Estudio Perdomo que ha creat el col·lectiu de Photo KM0, amb fotògrafs locals i en el que estem les dues. Si visiteu la web podreu veure els diversos projectes que ha engegat. De pas, dir-vos que si teniu fotografies especials i que us agradaria conservar en paper per a emmarcar-les, no dubteu de fer una visita al laboratori d'en Rubén, seran revelades de manera magnífica, com una obra d'art. Tot un professional.


   
       ... D'acord, nosaltres som els utòpics,
               Idealistes, ingenus
                    Que no fan més que somiar.
                          Però estem farts de creuar-nos de braços
                                Mentre la terra s'afona sota els nostres peus...


6 comentaris:

  1. Això fa venir gana, una recepta plena d'idees que anoto, com és ara barrejar les carxofes amb les patates per a truita, no ho he fet mai...I jo també t'explico alguna idea que faig servir jo. Jo faig les patates a la fregidora i, al contrari de les teves queden cruixents, després amb els ous s'amoreixen una mica i al foc també remeno perquè no quedi massa crua de dins. Una altra cosa és la ceba, a mi sí m'agrada una mica fosca i llavors barrejada amb la patata, no molta, però t'he de confessar que en poso poques vegades perquè ens agrada molt amb un all trinxat que sí poso amb l'oli fred abans d'abocar les patates, que no es cremi. D'altra banda, a la truita amb carxofa m'hi agrada molt un allet tendre, més que la ceba, i la carxofa la faig ben confitada a l'oli, però aquesta idea del microones està molt bé, no les passes gens per l'oli abans de barrejar-les amb l'ou? En definitiva, truquets que tenim que ens fan el dia a dia més agradable, tot i això , aquests ja se m'estan fent una mica feixucs...
    La pinta boníssima, llàstima no poder tastar-la, aquestes fotos, precioses, inviten.
    Molts petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Sara.
      Mai abans havia fet la combinació de patates i carxofes. I la veritat és que va quedar ben bona. L'Alba les va posar als ingredients i jo la vaig seguir. No les vaig passar per l'oli, eren molt tendres. Alls a la truita no n'he posat mai. De tendres, sí. I les carxofes les preparo de totes les maneres possibles. Una abraçada.

      Elimina
  2. Respostes
    1. Te la prepararé quan ens tornem a veure i espero que sigui aviat...

      Elimina
  3. Mira que els ingredients són ben bàsics i rústics, jajja, però les fotos, quina xulada!
    Bona idea això del microones i la carxofa.
    Abraçades!

    ResponElimina