dilluns, 18 d’octubre del 2021

La Safranòria



En tot el que es promociona el producte de temporada i proximitat moltes vegades hi ha una feina que no es veu. Parlem de sostenibilitat i desconeixem el treball de pagesos i persones que s'hi dediquen. Resulta molt fàcil anar al supermercat i agafar una bossa i triar els tomàquets que volem de la caixa, sense mirar d'on venen. Possiblement han fet quilòmetres i quilòmetres per arribar fins aquí. I que resulten tots iguals, perfectes. Avui us parlaré d'una associació de persones voluntàries que treballen per a recuperar, promocionar i produir les varietats hortícoles tradicionals de la comarca del Priorat: La Safranòria. I és que aquest dissabte passat varen organitzar una jornada de recollida i intercanvi de llavors per al seu banc.

La cita era a la Morera del Montsant, un preciós poble del Priorat. A mesura que pujava per la carretera el paisatge em deixava bocabadada. Per més que el conegui no em deixa mai de sorprendre en qualsevol època de l'any. Les vinyes ja delataven que som a la tardor. I els colors de les muntanyes variaven segons la llum del dia, ara sol ara núvol. Havia d'arribar a la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant. Un cop allí ja em vaig trobar que els de l'organització anaven per feina. I la primera persona que em vaig trobar va ser la Judit, sí la del projecte Somaia de qui us vaig parlar al post del passat mes d'agost. Havia anat a portar llavors de les seves, de les molt interessants que guarda. I tot un reguitzell de pagesos i de persones que tenen horts que parlaven entre ells de les propietats de les llavors aportades. I allí, al peu de la serra, podia gaudir de la magnífica panoràmica que m'oferia el moment. 

No us explicaré massa del projecte perquè crec que resulta molt interessant visitar la seva pàgina web, tot i que em vàrem explicar que l'han d'actualitzar. Amb tot,  vull elogiar el treball de promocionar les varietats singulars que els ocupa, tot cultivant parcel·les demostratives i fent accions de difusió entre els agricultors, restauradors i consumidors de la comarca. Un exemple de recuperació de l'agrobiodiversitat amb la recerca de varietats tradicionals d'horta i fruiters als pobles de la Serra del Montsant, al Priorat, conjuntament amb la Fundació Miquel Agustí (que fa recerca tot impulsant les varietats agrícoles tradicionals catalanes i promovent els productes autòctons de la nostra terra). Us convido un cop més a visitar la web de La Safranòria, perquè qualsevol cosa que us pugui explicar seria duplicar informació. A part de dir-vos que si us interessa la recerca de les varietats tradicionals, podeu col·laborar en la conservació i multiplicació de llavors, contacteu amb ells i també en podeu ser socis. Per estar al dia de les seves activitats els podeu seguir per les xarxes a Facebook, o per Instagram com ho faig jo. 

Després de la visita vaig passejar pel poble, que té un ambient totalment muntanyenc: molts ciclistes de muntanya, d'altres amb motos, uns fent senderisme i dels que van a fer la via ferrada del Montsant. Uns de pas, d'altres instal·lats al refugi. I jo que vaig aprofitar per anar a comprar a l'Agrobotiga l'Abadia a la plaça de l'Ajuntament (sempre cauen productes locals). Aquest cop uns de molt interessants de Cal Centro de la Vilella Baixa i una llonganissa fresca de Casa Porqueres de Cornudella de Montsant. El Priorat al cistell. I vi de la terra, però d'aquest ja en parlaré un altre dia.

M'és igual si avui plou, Clara Peya & Judit Neddermann


2 comentaris:

  1. El Priorat sempre ens aporta molt bons records, Tenim pendent tornar-hi però ara cal trobar el millor moment :o) De moment seguirem bebent vi del Priorat Mas Sinén i oli del Molí de l'Oli !
    Una abraçada ben forta,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. I ja saps que quan hi tornis abans passaràs per casa.
      Vi i oli del Priorat, un luxe de luxes.
      Una abraçada, estimada Palmira.

      Elimina