dilluns, 17 de gener del 2022

Sopa de ceba amb barret, filet de porc a la taronja i calçots arrebossats



Encara queden dies de fred i una sopa que escalfi el cos i l'ànima sempre ve de gust. Com aquesta que comparteixo avui que no sé si dir-li crema o sopa, perquè la passo per la batedora deixant-la espessa. La ceba és un dels ingredients que mai em pot faltar, junt amb el pa, els ous i les patates. Podem tenir el congelador i la nevera buida, però si els tens, prepares alguna cosa en qualsevol moment. 

De fet, avui comparteixo tres receptes dels plats que vaig fer dissabte. Un matí a la cuina amb bona música  i preparant un àpat de cap de setmana. 

Ingredients per a la sopa, 4 racions
 - 1 paquet pasta de full rectangular
 - formatge de Maó ratllat
 - 1 rovell d'ou
 - mantega 
 - 2 cebes mitjanes escalivades i pelades
 - 4 alls escalivats i pelats
 - 1 patata mitjana pelada i tallada a daus petits
 - oli d'oliva verge extra, 4 cullerades soperes
 - 1/2 litre d'aigua o de brou de verdures o de pollastre
 - nata líquida textura espessa, 250 ml
 - 1 cullerada (postres) de cúrcuma
 - sal i pebre negre

Escalivem les cebes com tinguem costums de fer-ho. Jo les vaig coure amb la xurrasquera en 30 minuts. També ho fem amb els alls que amb 10 minuts en tindrem prou (embolicats en paper d'alumini). Posem oli en una cassola i coem la ceba tallada a trossos fins que quedi daurada, a foc lent. Afegim els alls i la patata. Deixem coure un parell de minuts i hi aboquem l'aigua o brou. Bullim a foc mitjà fins que les patates siguin toves, uns 10 minuts. Seguidament, hi posem la nata, la cúrcuma i salpebrem, que es cogui uns 5 minuts. Ho passem tot per la batedora per a deixar-la com una crema. Omplim els bols. Engeguem el forn a 180℃. Mentre s'escalfa tallem amb un talla pastes més ample que els bols la pasta de full. Untem les vores amb mantega i els tapem amb les rodones. Pintem amb el rovell d'ou batut, empolvorem amb el formatge i enfornem fins que s'hagi daurat la pasta. Servim. Al moment de menjar-la trencarem el barret amb la cullera i ens caurà a trossos dins la sopa i que farà de substitut de la llesca de pa amb formatge tradicional. Si no la voleu servir amb bols, podeu fer unes tapes amb la pasta de full i servir-la en plats. 
Ah, aprofitarem els retalls de la pasta de full fent unes boletes barrejades amb formatge ratllat que serviran per anar dins de la sopa o per a un aperitiu ben bo.

Ingredients per a la carn, 2 racions
 - 1 filet de porc d'uns 350 g
 - 20 g de mantega, una cullerada sopera ben generosa
 - 1 taronja petita tallada a rodanxes
 - 1 cullerada sopera de mel o de xarop de remolatxa sucrera
 - 1 cullerada sopera de salsa de soja
 - 1 cullerada sopera de vinagre balsàmic
 - 20 g de panela sucre de canya
 - sal i pebre
 - 1 branqueta de farigola
 - el suc de tres taronges

En una cassola amb mantega daurem el filet per tots els costats. Aboquem el suc de les taronges, la mel, el vinagre balsàmic, la salsa de soja, el sucre i salpebrem. Tapem i deixem coure a foc lent durant uns 20 minuts. Incorporem la taronja tallada i deixem coure uns 10 minuts més. Traiem la carn del foc i tallem. Servim la salsa i els calçots arrebossats.
Cal avisar que la carn queda amb gust cítric.

Ingredients per als calçots,
 - calçots prims
 - 60 g de farina
 - 75 g d'aigua
 - farina
 - panko o pa ratllat grosserament
 - oli de gira-sol 

Netegem els calçots i els bullim en aigua uns 10 minuts (si són molt prims com els meus, amb 5 minuts n'hi haurà prou). Els escorrem i posem sobre paper de cuina per a treure'n l'aigua. Fem una pasteta amb la farina i l'aigua. Passem els calçots primer per la pasta i després pel pa ratllat. Els fregim i posem en un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l'oli. Servim.

Recomanació de la setmana, de part meva.
Us recomano una sèrie de Netflix que acaba de posar la tercera temporada: After life. Una comèdia dramàtica amb uns personatges tristos amb situacions tragicòmiques que et fan pensar i riure. Per a passar estones al sofà amb una manta... i com diu en Tony, el protagonista, ... puc resumir en tres paraules tot el que he après de la vida: la vida continua...


Velocitat del Lluç, Oques Grasses
         ... Crema la lluna al cel igual que ens crema al cor
                   D'amor ens en sobra només fa falta sort...



5 comentaris:

  1. faré la sopa de ceba. gràcies per compartir-la!
    ja he acabat la 3a temporada d'after life. ai, el final... abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una sèrie real com la vida. I la sopa que escalfa l'ànima.
      ❤️

      Elimina
    2. Jo faig sopa de ceba, la clàssica, però aquesta deu ser una veritable meravella, m'agafen ganes de tastar-la, de fer-la... Unes receptes que fan la boca aigua.

      Elimina
  2. Felicitats Nani!
    Bona proposta i magnifiques fotos :)
    ❤️

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Fina. Una ben diferent de la teva que per cert té una pinta fantàstica i es veu deliciosa. Contenta de que passis per aquí. Una abraçada,
      ❤️

      Elimina