dilluns, 2 de maig del 2022

'Paparajotes' amb crema de llimona i 'salviade' amb flors de sàlvia



Del llibre de la Mariona Quadrada Essències, Cuina i sentiments a taula, amb originals il·lustracions de l'Adela Blasi, ja en vaig parlar a la primera recepta d'enguany, la dels pollastrons amb albergínia i suc de vi blanc i avellanes. En aquell post vaig dir que sabia segur que hi havia una que voldria fer més endavant, quan arribés l'estiu, però no me n'he pogut estar: la de les fulles de llimoner. 

Vaig parlar amb la Mariona i li vaig dir que la faria. Ella em va comentar que hi havia una recepta murciana que es deia 'paparajotes' i era de la mateixa manera que les preparava i que no recordava tenir ascendents murcians. Vaig investigar per la xarxa i realment la vaig trobar. I au, ara que tinc el llimoner amb algunes flors, he aprofitat per fer-la. I de pas, ensenyar-vos la meravella que la natura ens regala unes llimones que abans han florit amb uns colors preciosos. La Mariona explica que un cop fregides, s'han de treure les fulles -que no es mengen- amb molta cura perquè, diguem-ne bunyols, quedin intactes, però jo les he portat a taula tal qual he fet les fotografies. Si les feu, decidiu de treure-les o no. A més a més he fet un petit canvi: la Mariona les fa amb llet. Com que tenia un bric de nata espessa a punt de caducar l'he amprat, amb menys quantia de la que posa al llibre. Unes postres delicioses i molt flairoses que he servit amb la crema de llimona que acostumo a fer per farcir els pans de pessic, que no és altra que la de la Thermomix amb alguna variació. Va, ens hi posem que després hi ha una altra recepta.

Ingredients per les fulles de llimoner,
 - 20 fulles de llimoner
 - 1 ou
 - 200 ml de nata espessa
 - 100 g de farina
 - una cullerada (cafè) de llevat ràpid
 - la ratlladura d'una llimona
 - oli, sucre de llustre

Primerament, caldrà que rebreguem les fulles amb les mans, que d'aquesta manera deixaran anar el perfum de la seva essència. Farem una pasta amb l'ou, la nata, la farina i el llevat. Arrebossarem les fulles en ella i les fregirem en una paella. Les escorrem i les espolsem amb força sucre. Com que les he acompanyat amb la crema de llimona, no n'he posat massa de sucre.

Per si voleu fer la crema de llimona,
 - 250 g de sucre de llustre
 - 180 ml de suc de llimona
 - la pell d'una llimona sense el blanc
 - 125 g de mantega
 - 3 ous

Posem el sucre i la pell de la llimona al got del robot i programem 30 segons amb velocitat progressiva de 5 a 10. Afegim la mantega, el suc de llimona i els ous i programem 20 min/90℃/velocitat 4. Un cop llesta, la posem en un pot de vidre que es pugui tapar, deixem refredar i tapem. Al frigorífic es mantindrà fins a un mes. A casa no passa de deu dies. 

I ara anem cap a la recepta següent: 'salviade' amb flors de sàlvia, també del meu hort, la trobareu després de les fotos següents. I no us perdeu la recomanació...
 


Han passat deu anys d'ençà que vaig veure el capítol de Karakia, el programa de cuina del món que feien al Canal 33, on sortia el Sandri que preparava un receptes de la regió història italiana del Friül. Va ser un dels capítols que més em van agradar. L'acompanyava la Teresa i la seva filla Júlia, que era un bebè.  Recordo molt bé la truita 'frico' que va preparar sense ous i amb formatge, però em vaig quedar amb la 'salviade', fulles de sàlvia arrebossades i que ara en fer els 'paparajotes' m'han tornat a la memòria. Aprofito per a cuinar-les ara que tinc la sàlvia florida i també per a dir-vos que és una troballa que es quedarà a la meva cuina, ja que encara que no sempre estigui florida manté les seves fulles tot l'any. Hi ha una versió dolça i una de salada. A diferència de la recepta original jo li afegeixo una culleradeta de llevat químic ràpid, perquè em va agradar com quedaven bufats els paparajotes. La resta tot igual que la d'en Sandri. 

Ingredients per a la versió dolça de la 'salviade',
 - fulles de sàlvia
 - 1/2 got petit de grappa, que he subtituït per un orujo
 - 100 g de farina 
 - 1 clara d'ou
 - mantega o llard de porc per a fregir
 - llet
 - 1 culleradeta de llevat químic Royal
 - 1 cullerada sopera de sucre, 50 g
 - flors de sàlvia
 - sucre de llustre per empolvorar

Agafarem les fulles de sàlvia de mida grossa. Les rentem i deixem escórrer. Preparem la pasta per arrebossar-les barrejant en un bol l'aiguardent, la farina i una mica de llet. Ens ha de quedar una textura cremosa. Batem la clara d'ou a punt de neu i la incorporem a la pasta d'arrebossar. Hi sucarem les fulles i les fregirem a la paella on haurem desfet un tros de mantega. Només cal deixar-les daurar i les anirem posant sobre un paper de cuina absorbent. Empolvorem amb sucre de llustre i posem flors de sàlvia que li donaran un gust exquisit.

Si fem la versió salada, serà tot igual excepte que posarem una mica de sal en lloc del sucre i hi posarem sal per sobre. Les servirem com a aperitiu. Aquí teniu la recepta original per si la voleu fer. I aquí el capítol on cuina en Sandri.

I si teniu fulles de sàlvia i us sobra pasta de les fulles de llimoner, la podreu aprofitar. També queden boníssimes. Apa, cap a la cuina.

Recomanació de la setmana, us la dono jo. Estic seguint per la plataforma HBO Max, Julia. La sèrie que parla de la dona visionària que va ser Julia Child, interpretada per una meravellosa Sarah Lancashire (que tant em va agradar a Happy Valley), en la manera de fer programes de cuina en un món televisiu dominat per homes. T'arribes a enamorar de la seva actuació. Va acompanyada en el paper de Paul Child, el marit, pel divertit David Hyde Pierce, qui em recorda en tot moment quan feia de Dr. Niles a una de les meves sèries predilectes, la divertida Frasier. Els decorats, la manera de viure, la vestimenta dels actors, els electrodomèstics, tot em porta a recordar els anys cinquanta i seixanta que tant li agradaven a la meva mare. Era modista i la roba d'aquella època li fascinava. Aquesta sèrie ens dona una versió molt diferent de la Julia Child que vàrem veure a Julie & Julia, tot i que el paper que interpretava la gran Meryl Streep també era magnífic. I en un dels capítols toca Bert Kaempfert de fons, el compositor i director d'orquestra alemany. Una música que em transporta a casa dels meus pares. No sé quin dels germans es va quedar els seus LP...



3 comentaris:

  1. m'encanta!
    havia menjat fulles de llimoner a Italia una sola vegada a la meva vida, i en tinc un record bonissim...

    ResponElimina
  2. lluisa andreu, no soc anònima...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Lluïsa. Gràcies pel teu comentari. En veritat queden molt bones i són molt fàcils de fer. Fa temps que no ens trobem.
      Una abraçada.

      Elimina