dilluns, 12 de setembre del 2022

El Centre d'Interpretació de la Malvasia i el llegat Llopis, un dia a Sitges



Tenim molta sort del territori que habitem, tot i que he de reconèixer que hi ha llocs que tenim a tocar i que desconeixem. Desconeixia què era el 'llegat Llopis' fins que l'Enric de La Besàvia me'n va parlar. Sí, quan vaig anar a Rodonyà i allí em va explicar que feia la malvasia per la fusta de Sitges que li havien donat.

Em vaig quedar amb ganes de saber més de la Malvasia de Sitges i vaig concertar una visita al Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges. He de dir que des d'un primer moment en Sergi, el guia, va copsar la meva atenció i que interessant resulta tot el que va contar. Us aconsello entrar a la seva web i coneixereu la història del Celler de l'Hospital. Tot el que pugui escriure seria duplicar la informació i que val més que us assabenteu de primera mà d'aquest llegat que resulta ser una obra benèfica on van a parar els beneficis de la venda dels vins.

La visita comença a El Corral de la Vila, un edifici del segle XVIII i d'ús ramader, on es va ubicar el Celler de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. Seguidament, es passa per les vinyes urbanes situades en mig del municipi, constituint un jardí pel complex de l'hospital, que passa per ser una de les institucions més antigues en actiu de Catalunya. En la seva funció d'acollir i donar hospitalitat als pobres, orfes, malalts i pelegrins, va passar a ser un acompanyament actiu de les persones grans, amb l'activitat complementària del Celler. L'edifici modernista, obra de l'arquitecte Font i Gumà,  s'inaugurà l'any 1912 i és d'un gran valor patrimonial catalogat. Un passeig que dona per a veure la qualitat de vida dels residents. Amb patrons de la vila que canvien cada quatre anys, resulta un ens que està molt controlat pels sitgetans. A la visita us parlaran d'en Charles Deering -entre altres personatges interessants-, qui va ser un dels empresaris més importants dels Estats Units, col·leccionista d'art i filantrop que va residir a Sitges entre 1910 i 1921, fill de William Deering, fundador de la Deering Harvester Company, amb els seus coneguts tractors John Deere.  

El tast de vins ofert fa que els puguem conèixer i valorar-los com mereixen. El Blanc Subur, el Llegat Llopis, la Malvasia Dolça i la Malvasia Seca, us deixaran un record sensorial. En passar per la botiga no podreu sortir amb les mans buides i ja tinc unes quantes ampolles pels pròxims dinars d'amics. De pas, em vaig autoregalar un llibre de cuina: Sitges cuina d'arrels. De la Sitja al plat. Un bon regal d'aniversari i del que potser en caurà alguna recepta. 

Recomanació de la setmana, no pot ser altra que feu una visita a Sitges i conegueu la història del Celler de l'Hospital. Teniu edificis i museus molt interessants per anar: Museu del Cau Ferrat, el Museu Maricel i el Museu Romàntic, entre d'altres i també veureu que alguns tenen relació amb el 'llegat Llopis'. I què dir de la seva oferta gastronòmica. Vaig acabar menjant un arròs caldós a La Salseta per diverses recomanacions d'amics. En Valentí Mongay, el xef, us oferirà plats fets amb productes de la comarca del Garraf i de qualsevol lloc que produeixin aliments ecològics, tal com és la filosofia Slow Food. Cuina mediterrània i catalana, basada en productes de temporada i de proximitat, quilòmetre zero. 
Vinga, va, que Sitges sempre val una visita.

September Song, Bryan Ferry
        ... For the days dwindle down to a precious few
               September, November
                     And these few precious days I'd spend with you
                            Theses golden days I'd spend with you...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada