Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

dilluns, 15 de gener del 2024

Pissaladière niçoise



Això de viatjar amb el paladar m'agrada molt. I si el destí és cap a França, ja és un plaer que sempre em va bé. En aquests dies de fred intens no cal dir que engegar el forn resulta un plus de fer-me sentir a gust a la cuina. Bona música, escalforeta i preparant un àpat diferent.

La 'pissaladière' està a mig camí entre una pizza i una quiche, però no porta ous. A Niça la preparen amb una base pasta brisa o una massa rodona semblant a una pizza. Jo l'he cuinat amb una massa de pa que surt bastant bona. He de dir que cada cop un surt millor i això és molt per a mi, m'ha costat arribar-hi. Us servirà igual per a una pizza.
Acompanyeu-me i farem el viatge junts.

Ingredients per a sis racions,
pel preferment,
 - 100 g de farina de força
 - 60 ml d'aigua tèbia
 - 5 g de llevat fresc

per la massa de pa,
 - 250 g de farina (jo hi poso la que ve preparada per pizza)
 - 150 ml d'aigua tèbia
 - 7 g de llevat fresc
 - 5 g de sal
 - 20 ml d'oli d'oliva verge extra

per la guarnició,
 - 2 cebes dolces mitjanes tallades a rodanxes ben fines
 - 10 g de sucre de llustre
 - pebre negre 
 - herbes provençals
 - 12 anxoves 
 - olives negres (amb pinyol o sense)
 
Manera de fer,
El dia abans prepararem el preferment barrejant els ingredients fins a tenir una massa compacta i que tindrem un parell d'hores a temperatura ambient i després una nit al frigorífic. Això de la temperatura ambient ho faig al forn: com que fa fred primerament escalfo el forn un parell de minuts a 200℃ i l'apago. Hi poso el bol on l'he pastat tapat amb un drap i passades les dues hores, en un tàper i cap al frigorífic a fermentar.
Per fer la massa posarem la farina, l'aigua i el llevat que pastarem durant un parell de minuts a velocitat baixa i la deixarem reposar 45 minuts (mínim). Seguidament, la tornem a pastar durant 8 minuts, afegint-hi el preferment, a una velocitat un punt més alta. Afegim l'oli i la sal i pastem un parell de minuts, passant la massa a un bol tapat amb un drap. Temps de fermentació 45 minuts.
Ara ja podem estendre la massa en una safata de forn oliada o amb paper de forn. L'aplanem amb els dits i deixem reposar 40 minuts, el temps que tardarem a preparar el 'pissalat' (la barreja de ceba cuita i anxoves). 
Posarem oli en una paella i farem suar la ceba a foc baix, empolvorada amb sucre de llustre, pebre i herbes provençals. Quan sigui transparent la traiem del foc i la posem en un morter junt amb quatre anxoves. Fem la pasta que estendrem sobre la massa de pa. Guarnirem amb anxoves tallades per la meitat i olives. Enfornarem a 220℃ (tindrem el forn escalfat) entre 25 i 30 minuts.
Acompanyem d'una amanida d'escarola amb allò que més us agradi. Jo he posat poma i cogombrets.
Au, a gaudir.



2 comentaris: