dimecres, 31 de gener del 2024

Trufes de Chartreuse verd, un plaer adult



Que el Chartreuse és apreciat i consumit pels tarragonins no és cap secret. De fet, aquest licor es va elaborar a Tarragona des de 1903 fins a 1989. El seu edifici encara és un punt de referència a la nostra ciutat. I per què parlo avui d'ell? Vaig llegir fa uns dies un article a 'El País Semanal', del periodista Use Lahoz, que les existències cauen en picat i que els monjos cartoixans que el fan a Voiron, França, no volen augmentar la producció perquè el creixement per creixement no té sentit per a ells. A part de tot això, sembla que el canvi climàtic també és un factor important, ja que cada cop més es fa difícil trobar les herbes i plantes que s'empren en la seva elaboració.

Un licor que és molt apreciat als Estats Units i on les cocteleries l'usen en molts còctels, cosa que fa que comenci a faltar. Personatges com a Bruce Springsteen, Tom Waits, Tarantino, Frank Zappa, segons Lahoz, en són -o eren- consumidors sobretot del verd. I jo me'n vaig al meu llibre de capçalera per a quan preparo alguna recepta amb aquest licor, del que ja us he parlat altres vegades i que trobareu a l'etiqueta Chartreuse, La cuina del Chartreuse del cuiner David Solé Torné i editat per Arola Editors.

Aquest cop trio una recepta de la desapareguda Pastisseria Palau: unes trufes fetes amb el verd i que faran les delícies dels que tingueu a taula, això sí: que siguin adults. Unes trufes excel·lents.

Ingredients, (la meitat dels que consten al llibre)
 - 1/4 litre de nata 
 - 600 g de cobertura de xocolata (mínim 70% de cacau)
 - 125 ml de Chartreuse verd

Trenquem la xocolata a trossos petits i la posem en un bol. Seguidament, escalfem la nata fins que arrenqui el bull i l'afegim al bol amb la xocolata. Remenem fins que es fongui. Ara ja podem afegir el licor i ho deixem refredar. Guardem la barreja a la nevera, com a mínim un dia. Fem petites boles i les arrebossem en cacau en pols o amb fideus de xocolata. Les deixem al congelador fins al moment de consumir-les.



1 comentari:

  1. Llegint i veient les imatges d'aquesta recepta de Trufes de Chartreuse Verd, m'has fet emocionar. Vull Felicitar-te doncs emana un Bon Gust i una Classe, tant en el redactat com en les fotos admirables i un Tarragonisme de lo mes genuí. La recordaré cada cop que cuini una Moqueca de Peixe com um toquezinho de malagueta. Josep.

    ResponElimina