Etiquetes

a baixa temperatura acompanyament al buit Alt Camp Alt Empordà amanides amb cervesa amb licor amb vi aperitius arquitectura arrossos art efímer artesans aviram bacallà Bages Baix Camp Baix Ebre barbacoa Barcelona batuts begudes berenars Berguedà blogs amics bolets bombons bunyols calçots Caldos Aneto carabassa caramels carn celíacs cerveses Chartreuse chutneys cítrics còctels colors Conca de Barberà conserves cremes creps croquetes cuina catalana cuina d'aprofitament cuina de proximitat cuina del món cuina per a mandrosos cuinant amb... cuiners i cuineres de fiambrera del nostre hort dolços el galliner el gran recapte enoturisme entrants entrepans escabetxos escumes esmorzars estilisme farina de garrofa fish'n'chips flams flors formatgeries forn forn de vapor fruita fruits secs fumats galetes Garraf gelats Gironès gossos hortalisses horts urbans infusions km0 l'Urgell la Segarra Lékué llegums llibres llocs amb encant magdalenes maionesa Maresme mel melmelades microones Montseny Montsià natura olis recomanats olla de pressió panades pans pasta pastissos peix pel·lícules Penedès pícnic pizzes postres Priorat quiches racó vegà receitas brasileiras receptes exprés receptes musicals restaurants revista Cuina Ribera d'Ebre Rocook salses sandvitxos sense gluten sèries tv slowfood sopes sorbets suflés suquets tallers de cuina Tarragona Tarragonès tempura Terra Alta Thermomix tòfones torrades tradicions truites vegetariana viatges vins recomanats Violeta wok xocolata Xocolates Creo

divendres, 30 d’agost del 2024

Clafotís de figues bullides amb vi negre



Temps de figues i anem fent. La qüestió és que quan venen ho fan totes de cop i en quinze dies no pares de preparar el que sigui. De clafotís amb figues ja en vaig compartir un l'any passat: Clafotís amb figa de coll de negra. Enguany el torno a preparar, però amb alguns canvis i matisos (he canviat la farina d'ametlla per la d'avellana), de manera com m'agrada d'anar fent i millorant. 
Al blog també en trobareu un amb Clafotís, coca, cireres i roses. I un de salat, Clafotís de tomàquets cirerols i albergínia. O sigui, que n'hi ha per triar. 

Ingredients,
- 1/2 litre de vi negre
- 150 g de sucre morè
- 1 branca de canyella
- entre 14 i 16 figues, segons la mida que tinguin
per la massa,
 - 4 ous
 - 100 g de sucre de llustre
 - 50 g de sucre morè
 - 30 g de farina fluixa
 - 200 ml de nata espessa
 - 120 ml de llet 
 - 40 g d'avellanes torrades, pelades i triturades fins que siguin pols
pel motlle,
 - un motlle de 24 cm i 6 cm d'altura
 - dues cullerades soperes de mantega en pomada
 - dues culleres soperes de sucre morè

Comencem, el vespre, bullint les figues un cop les hàgim netejat i tret amb molt de compte la part de dalt. Les posem en un cassó amb el vi, el sucre i la branca de canyella. Bullim uns 20 minuts a foc baix. L'apaguem i deixem reposar tota la nit.
L'endemà traiem les figues i les posem en un colador. Posem el cassó al foc amb el vi i sucre d'haver-les bullit i el reduïm a la meitat- Deixem refredar i el posem al frigorífic.
Seguidament, fem la massa del clafotís. Posem la llet i la nata en un cassó, l'escalfem i quan comenci a bullir apaguem el foc. 
En un bol batem els ous i els sucres, fins que s'integrin. Afegim la farina i les avellanes. Integrem batent, millor amb un batedor de mà. Anirem afegint la nata i la llet sense deixar de batre. Deixem que es refredi la barreja, tot i que hem d'anar batent de tant en tant, evitant així que les avellanes vagin al fons.
Untem el motlle la mantega i escampem el sucre sobre el fons.
Engeguem el forn a 190℃.
Assequem les figues amb paper de cuina amb molta cura i les disposem per sobre el motlle.
Aboquem la barreja preparada per sobre i enfornem, baixant a 180℃. Ho deixarem uns 40 minuts o fins que veieu cuit per sobre. Ha de quedar humit.
El traieu del forn i desemmotlleu com pugueu, intentant que no es trenqui. El poseu sobre una reixeta per a refredar. 
Serviu, si voleu, amb la reducció de vi per sobre. 

Si volem cremar calories, ballem 'um sambinha' lent i amorós...

Eu e você sempre, Jorge Aragão ao vivo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada