Temps de figues i anem fent. La qüestió és que quan venen ho fan totes de cop i en quinze dies no pares de preparar el que sigui. De clafotís amb figues ja en vaig compartir un l'any passat: Clafotís amb figa de coll de negra. Enguany el torno a preparar, però amb alguns canvis i matisos (he canviat la farina d'ametlla per la d'avellana), de manera com m'agrada d'anar fent i millorant.
Al blog també en trobareu un amb Clafotís, coca, cireres i roses. I un de salat, Clafotís de tomàquets cirerols i albergínia. O sigui, que n'hi ha per triar.
Ingredients,
- 1/2 litre de vi negre
- 150 g de sucre morè
- 1 branca de canyella
- entre 14 i 16 figues, segons la mida que tinguin
per la massa,
- 4 ous
- 100 g de sucre de llustre
- 50 g de sucre morè
- 30 g de farina fluixa
- 200 ml de nata espessa
- 120 ml de llet
- 40 g d'avellanes torrades, pelades i triturades fins que siguin pols
pel motlle,
- un motlle de 24 cm i 6 cm d'altura
- dues cullerades soperes de mantega en pomada
- dues culleres soperes de sucre morè
Comencem, el vespre, bullint les figues un cop les hàgim netejat i tret amb molt de compte la part de dalt. Les posem en un cassó amb el vi, el sucre i la branca de canyella. Bullim uns 20 minuts a foc baix. L'apaguem i deixem reposar tota la nit.
L'endemà traiem les figues i les posem en un colador. Posem el cassó al foc amb el vi i sucre d'haver-les bullit i el reduïm a la meitat- Deixem refredar i el posem al frigorífic.
Seguidament, fem la massa del clafotís. Posem la llet i la nata en un cassó, l'escalfem i quan comenci a bullir apaguem el foc.
En un bol batem els ous i els sucres, fins que s'integrin. Afegim la farina i les avellanes. Integrem batent, millor amb un batedor de mà. Anirem afegint la nata i la llet sense deixar de batre. Deixem que es refredi la barreja, tot i que hem d'anar batent de tant en tant, evitant així que les avellanes vagin al fons.
Untem el motlle la mantega i escampem el sucre sobre el fons.
Engeguem el forn a 190℃.
Assequem les figues amb paper de cuina amb molta cura i les disposem per sobre el motlle.
Aboquem la barreja preparada per sobre i enfornem, baixant a 180℃. Ho deixarem uns 40 minuts o fins que veieu cuit per sobre. Ha de quedar humit.
El traieu del forn i desemmotlleu com pugueu, intentant que no es trenqui. El poseu sobre una reixeta per a refredar.
Serviu, si voleu, amb la reducció de vi per sobre.
Si volem cremar calories, ballem 'um sambinha' lent i amorós...
Eu e você sempre, Jorge Aragão ao vivo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada